ΤΟΠΙΚΑ

Απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων €  

απώλειες-εκατοντάδων-χιλιάδων-e-385847

Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ προκάλεσε η πανδημία στον τομέα του πολιτισμού στη Μαγνησία. Μόνο στον Δήμο Βόλου τα έσοδα του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) μειώθηκαν κατά περίπου ένα εκατ. ευρώ τα δύο αυτά χρόνια με τα lock down και τους περιορισμούς. Η επιστροφή στην κανονικότητα και η διατήρησή της είναι μεγάλο στοίχημα και πρόκληση για τη διοίκηση του Δημοτικού Οργανισμού και το προσωπικό του. Η ευλαβική τήρηση των μέτρων ο μεγάλος καθημερινός αγώνας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η πόλη στερήθηκε λόγω της πανδημίας τον καλλιτεχνικό χτύπο της καρδιάς της επί σειρά μηνών. Προσπάθησε για να ξαναχρωματίσει την καθημερινότητά της το καλοκαίρι. Οι καλλιτέχνες βρέθηκαν στη σκιά των θεάτρων με σβηστά τα φώτα των προβολέων, που άλλοτε φώτιζαν τους χώρους συναυλιών, τους γεμάτους κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εκθέσεις έργων αρρώστησαν από κορονοϊό. Σήμερα προσπαθούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους.

«Ο πολιτισμός και οι εκδηλώσεις έχουν να κάνουν με πολύ κόσμο, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τομέα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο», τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Γιώργος Βλιώρας. «Οι εκδηλώσεις όλους αυτούς του χειμώνες και το πρώτο καλοκαίρι δεν πραγματοποιήθηκαν. Πρόκειται σίγουρα για πολύ μεγάλο αντίκτυπο», σημειώνει.

Φυσικά, οι συνέπειες αποτυπώνονται χειροπιαστά στα έσοδα του Δημοτικού Οργανισμού. «Περιορίστηκαν κατά 70%, ποσοστό πολύ μεγάλο, αφού μειώθηκαν οι ενοικιάσεις των θεάτρων και των χώρων πολιτισμού», σημειώνει. Η επανεκκίνηση άρχισε το καλοκαίρι του 2021.

«Αρχίσαμε δειλά και όλο το καλοκαίρι είχαμε εκδηλώσεις, ενώ συνεχίζουμε να προγραμματίζουμε νέες, τις διοργανώσεις των Χριστουγέννων και άλλες, βέβαια πάντοτε με γνώμονα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που επιτρέπει η κυβέρνηση. Βαδίζουμε βήμα βήμα, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας δεν μπορεί να προβλεφθεί. Προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τονίζει.

Το υπάρχον πρωτόκολλο προβλέπει κάλυψη σε κλειστούς χώρους της τάξεως του 80% από εμβολιασμένους πολίτες και αντίστοιχους με πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test 24 ωρών.

«Η προσπάθεια για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι εύκολη. Είναι πολύς ο καιρός που υπολειτουργούμε, αλλά πιστεύω ότι επειδή ο Βόλος έχει μακρά παράδοση στα θέματα του πολιτισμού και η σημερινή δημοτική αρχή έχει τρέξει πολλά για την πόλη και την προβολή της, θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε έτοιμοι για τα ακόμη μεγαλύτερα, μία και σύντομα θα έχουμε και το Δημοτικό Θέατρο Βόλου έτοιμο, οπότε θα έχουμε ακόμη ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας», τονίζει.

Πώς πήγε το καλοκαίρι

Μία πρώτη γεύση για την παραπέρα πορεία είχε το καλοκαίρι ο κόσμος του πολιτισμού. «Κύλησε αρκετά καλά, αν λάβουμε υπόψη την απραξία όλων αυτών των μηνών. Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για να τηρούνται τα πρωτόκολλα και να νιώθουν ασφαλείς οι θεατές. Βέβαια, ο κόσμος ήταν διστακτικός σε κάποιες παραστάσεις, σε άλλες όχι», σημειώνει ο κ. Βλιώρας. Μοιραία υπήρχαν ματαιώσεις. Το 10% από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκε. Ο ίδιος εξηγεί ότι παραγωγή που είναι να έρθει από την Αθήνα και να φιλοξενηθεί σε θέατρο 1.000 θέσεων έχει μεγάλο κόστος για να έχει προπώληση μόνο 300 εισιτηρίων.

Παρ’ όλα αυτά, εκτιμά ότι ο πολιτισμός μπορεί να ξαναρχίσει έστω και με αυτές τις δυσκολίες. «Οσο περνά ο καιρός και εμβολιάζονται περισσότεροι πολίτες, θα επιστρέφουμε σε ακόμη μεγαλύτερη κανονικότητα. Ακούγοντας πάντοτε τους ειδικούς, θεωρώ ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για εκδηλώσεις με συναθροίσεις όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και στον αθλητισμό και σε άλλους τομείς», προσθέτει.

Η πορεία του Δημοτικού Ωδείου

Καλύτερη πορεία σε σχέση με τους άλλους τομείς του πολιτισμού είχε το Δημοτικό Ωδείο, καθώς μπόρεσε και λειτούργησε με τηλεκπαίδευση. Οσο καιρό ήταν κλειστό τα παιδιά διατηρήθηκαν σε καλό επίπεδο. Τη νέα χρονιά λειτουργεί κανονικά με διά ζώσης μαθήματα και καταγράφει ρεκόρ εγγραφών, καθώς οι μαθητές είναι περισσότεροι από πέρυσι κατά 15%. «Βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις προ κορονοϊού εποχές, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 2014 το Δημοτικό Ωδείο είχε μόλις 350 μαθητές ενώ σήμερα ξεπερνά τους 1.000», σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι υπό την ομπρέλα του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι σήμερα οι φιλαρμονικές, τα ωδεία, οι σχολές χορού, τα σεμινάρια στον Δίαυλο, οι 14 παιδικοί σταθμοί, 2 ΚΔΑΠ, μουσεία, βιβλιοθήκες.

Ο εμβολιασμός το μόνο όπλο

Για την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα. Ο προϊστάμενος του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Χρήστος Κασίδης επισημαίνει ότι υπάρχει φόβος. «Ολοι οι καθηγητές έχουν εμβολιαστική κάλυψη, με εξαίρεση έναν που έχει τεκμηριωμένους λόγους υγείας, ενώ ζητούμε από τα παιδιά κάτω των 18 ετών να φέρνουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ δύο φορές την εβδομάδα και από τα παιδιά άνω των 18 ετών να κάνουν αντίστοιχα rapid test και και αερίζουμε καλά τις αίθουσες», σημειώνει.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία σε κάποιες περιπτώσεις μαθητών είχε αποτέλεσμα, σε άλλους όχι. «Στους μικρούς μαθητές υπήρχαν δυσκολίες να διαβάζουν στο σπίτι», λέει ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν. «Δεν είχαμε κρούσματα ούτε σε υπαλλήλους, ούτε σε παιδιά. Είναι το πρώτο μέλημά μας η τήρηση των κανόνων. Γι’ αυτό και εμβολιαστήκαμε όλοι. Για να βοηθήσουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ο εμβολιασμός είναι η πιο σοβαρή αντιμετώπιση για να προφυλάσσουμε τους γονείς μας, τους ανθρώπους μας», προσθέτει.

Δυσκολίες στην επαναφορά

Οι καλλιτέχνες σε θεατρικές και άλλες ομάδες πολιτισμού προσπάθησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας να μη χαθούν. Ο σκηνοθέτης και δημιουργός της ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αλέξανδρος Κοσμάς, λέει: «Στα «διαλείμματα» των lock down κάναμε τις πρόβες μας και καταφέραμε να ανεβάσουμε και παράσταση το καλοκαίρι, Ικέτιδες του Αισχύλου».

Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει, ότι «όταν μαζευτήκαμε τον Απρίλιο ο μισός χορός δεν μπορούσε και δεν ήθελε να συμμετάσχει από φόβο και ανασφάλεια, αν και η πλειονότητα των ηθοποιών ήταν εμβολιασμένη. Τώρα μπαίνουν ζητήματα για τους κλειστούς χώρους. Σκεφτόμαστε να παρουσιάσουμε παράσταση στην Παλαιά Ηλεκτρική, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχουν μέτρα που εμποδίζουν τις εισόδους και από την ομάδα και από τους θεατές», εξηγεί.

Αποδυναμώνεται το κοινό, αλλά και οι εμβολιασμένοι φαίνεται ότι φέρουν βαρύ φορτίο φόβου και ανασφάλειας, καθώς αρκετοί απέχουν από τις εκδηλώσεις. «Φαντάζομαι και τα θέατρα στην Αθήνα θα ακολουθούν το εθελοντικό lock down και τον μαρασμό. Ωστόσο, οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν έχουν παρά να ελπίζουν και να συνεχίζουν», καταλήγει.

Γιώργος Βλιώρας

“Πιστεύω ότι επειδή ο Βόλος έχει μακρά παράδοση στα θέματα του πολιτισμού και η σημερινή δημοτική αρχή έχει τρέξει πολλά για την πόλη και την προβολή της, θα τα καταφέρουμε να επανέλθουμε σε κανονικότητα”

Αλέξανδρος Κοσμάς

“Οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν έχουν παρά να ελπίζουν και να συνεχίζουν”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου