ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικά στους παππούδες η επιμέλεια του παιδιού της άτυχης Κωνσταντίνας

οριστικά-στους-παππούδες-η-επιμέλεια-526317

Απόφαση σταθμός από το Μονομελές Πρωτοδικείο για το ανήλικο τέκνο της άτυχης Κωνσταντίνας – Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι το παιδί υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου η απόφαση για την οριστική επιμέλεια του ανήλικου τέκνου της άτυχης Κωνσταντίνας, που έμεινε ορφανό σε ηλικία μόλις 2,5 ετών, όταν ο ίδιος του ο πατέρας σκότωσε τη μητέρα του στη Μακρινίτσα στις 5 Απριλίου και στη συνέχεια αφαίρεσε και τη ζωή του κουνιάδου του. Πρόκειται για δικαστική πράξη – σταθμό, με την οποία παραχωρείται οριστικά η επιμέλεια στους παππούδες, αλλά και η γονική μέριμνα αναγνωρίζοντας ότι το παιδί έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Η δικηγόρος της οικογένειας Ανθούλα Ανάσογλου, που βρέθηκε σήμερα στα δικαστήρια Βόλου με αφορμή την επίδοση της απόφασης, ανέφερε: «Από σήμερα, λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να παίξουν τον ρόλο των γονέων, αναλαμβάνοντας πλήρως την επιμέλεια και τη γονική μέριμνα του παιδιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι προφανές πως θα κινηθούμε και για την αλλαγή επιθέτου και θα συζητήσουμε για το θέμα της διατροφής.

Θεωρούμε ότι μία χαρά μπορούν οι παππούδες να αντεπεξέρχονται σε όλα τα καθήκοντα προς τη μόρφωση του παιδιού, τη θρέψη του, την ψυχαγωγία του, τα πάντα. Θα κινηθούν προς το συμφέρον του παιδιού και μόνο».

Η ίδια επισήμανε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και για έναν ακόμη λόγο, καθώς αυτή η απόφαση αποτελεί σταθμό με το σκεπτικό της, διότι δεν αφαιρείται απλώς η επιμέλεια από τον πατέρα λόγω της εν τοις πράγμασι αδυναμίας του για άσκηση της επιμέλειας μίας και βρίσκεται στη φυλακή, αλλά με αυτή το παιδί αναγνωρίζεται ως μάρτυρας του θανάτου της μητέρας του από το χέρι του ίδιου του πατέρα του και εντάσσεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους δεν δίνεται και αφαιρείται από τον δράστη το σύνολο από την επιμέλεια και τη γονική μέριμνα. Για το δικαστήριο έχει σημασία ότι παιδί άκουσε τις κραυγές της μητέρας, ένοιωσε τον βίαιο θάνατό της, αγωνιούσε μαζί της με τις εκκλήσεις της για βοήθεια, ενώ το ίδιο φέρει ένα τραύμα, που βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και θα το ξεπεράσει εύκολα. Αυτή η βίαιη ενέργεια αναγνωρίζεται στην κακή άσκηση της επιμέλειας του πατέρα προς το παιδί με τον νέο οικογενειακό νόμο».

Ερωτηθείσα για το εάν θα επιτρέπεται η επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα του – δράστη του μακελειού, η δικηγόρος σημείωσε: «Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο», ενώ για την αλλαγή του επιθέτου διευκρίνισε: «Πλέον οι παππούδες θα ασκούν τα καθήκοντα και θέλουμε το κατανοητό, το ανθρώπινο, το κάθε δυνατό για το παιδί».

Τέλος, ερωτηθείσα για το πού βρίσκεται η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, είπε ότι προχωράει, σημειώνοντας ότι η πολιτική αγωγή έχει διορίσει τεχνικό σύμβουλο και περιμένει να γίνει η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη με τη συνδρομή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου