ΤΟΠΙΚΑ

«Μάνα εξ ουρανού» οι νέοι γιατροί

μάνα-εξ-ουρανού-οι-νέοι-γιατροί-383024

Προσλαμβάνονται γα τις εκκρεμείς υποθέσεις στο ΚΕΠΑ Βόλου

Αγώνας δρόμου για να εξυπηρετηθούν αιτήσεις στο ΚΕΠΑ Βόλου. Από τον Ιούνιο και αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, «σηκώνουν μανίκια» νευρολόγοι και ψυχίατροι, ειδικότητες που τώρα προσλαμβάνονται για να διευθετήσουν περίπου 400 περιστατικά που εκκρεμούν στην αρμόδια υπηρεσία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών, η έλλειψη ορισμένων ειδικοτήτων σε γιατρούς μέχρι πρότινος είχαν «καθηλώσει» εκατοντάδες υποθέσεις στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρά το γεγονός ότι από κάθε επιτροπή εξετάζονται μέχρι και 25-28 περιστατικά την ημέρα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις οδηγίες που θα δώσει η Αθήνα και η κεντρική διεύθυνση ΚΕΠΑ που έχει και το γενικό πρόσταγμα.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι περίπου 400 υποθέσεις από τις οποίες οι 200 και πλέον είναι ψυχιατρικά περιστατικά. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη γιατρών εάν και σε σχέση με τις προσλήψεις που είχαν γίνει αρχικά, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σήμερα οι επιτροπές λειτουργούν με γιατρούς από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίκαλα, Λάρισα αλλά και 40 γιατρούς από το Βόλο.

Το ΚΕΠΑ προχωρά σε πρόσκληση ιδιωτών ιατρών νευρολόγων, ψυχιάτρων και καρδιολόγων για σύμβαση έργου δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίοι εντός Ιουνίου θα εκπαιδευτούν προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στο Ειδικό Σώμα ως μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών (υπό ένταξη καρδιολόγοι, νευρολόγοι και ψυχίατροι).

Μέχρι σήμερα στις ειδικότητες νευρολόγου και ψυχιάτρου ο μέσος όρος αναμονής ήταν από 10 με 12 μήνες και περίπου 5 μήνες στα καρδιολογικά περιστατικά.

Με τις νέες προσλήψεις που προγραμματίζεται να γίνουν εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση αυτών που περιμένουν κλήση προς εξέταση από το ΚΕΠΑ και που εάν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά προκειμένου να διεκδικήσουν επίδομα πρόνοιας ή ποσοστό αναπηρίας, μειώσεις στην εφορία ή και ακόμη κάρτα με μειωμένο κόστος στα ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ, περιμένουν μήνες ολόκληρους με άδεια χέρια.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων μόλις το 30% αφορούν σε απονομή και παράταση σύνταξης ενώ τα αιτήματα που αφορούν την εφορία ανέρχονται σε πολύ λιγότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου