ΤΟΠΙΚΑ

Το πλαφόν προκαλεί γκρίνιες από τους ιδιώτες γιατρούς

το-πλαφόν-προκαλεί-γκρίνιες-από-τους-ι-382946

Εντονες διαμαρτυρίες για τις δαπάνες συνταγογράφησης

Aπολύτως λανθασμένη και άδικη θεωρούν την απόφαση που έβγαλε ο ΕΟΠΥΥ για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, που είχε ο ίδιος γιατρός τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου, οι Βολιώτες γιατροί που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να ικανοποιεί τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί όμως διαμαρτύρονται και όπως υποστηρίζουν «θύματα» είναι οι ασφαλισμένοι.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν να διπλασιάζονται οι επισκέψεις σε 400 το μήνα, να πρέπει η συνταγογράφηση να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι που το πλαφόν ήταν στις 200 επισκέψεις

Ηδη πολλοί ιατροί ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς έχουν συμπληρώσει την επιτρεπόμενη δαπάνη συνταγογράφησης και έτσι με τη θέσπιση του πλαφόν οι γιατροί οδηγούνται στο να μην συνταγογραφούν σε ασθενείς που έχουν ανάγκη λήψης ακριβών φαρμάκων (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, κλπ) γιατί θα συμπληρωθεί γρήγορα το όριο επιτρεπόμενης δαπάνης για φάρμακα.

«Με το πλαφόν συνταγογράφησης που θεσπίστηκε, όσοι υπερσυνταγογραφούσαν το 2013 δικαιώνονται και επιβραβεύονται αφού μπορούν να ξαναγράφουν όσες συνταγές έγραφαν πέρυσι (έστω κατά 20% μειωμένες), ενώ οι γιατροί που περιόρισαν την συνταγογράφηση το 2013 τιμωρούνται, καθώς δεν θα τους επιτρέπεται να έχουν αύξηση προσέλευσης ασθενών στο ιατρείο τους κι άρα αύξηση της δαπάνης συνταγογράφησης» σημείωνε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Π.Χ. γνωστός γιατρός της πόλης επισημαίνοντας ότι ο καλύτερος έλεγχος για την φαρμακευτική δαπάνη είναι να εφαρμοσθεί το πλαφόν στην μέση αξία συνταγής ανά ειδικότητα ή στην μέση δαπάνη ανά ασθενή.

Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, είναι υποχρεωτικό καθώς η μηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης για ένα μεγάλο διάστημα έδειξε ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο.

Πάντως τα όρια δαπάνης ανά ιατρό θα επαναπροσδιορίζονται στην διάρκεια του έτους ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ειδικότερα για τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται στον θετικό κατάλογο νέα φάρμακα.

Επίσης για την εξυπηρέτηση των ιατρών και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου, όπως επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ, συστάθηκε και λειτουργεί η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου απευθύνονται οι γιατροί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους ή επιθυμούν να καταθέσουν την όποια ιδιαιτερότητα που εμποδίζει την υλοποίηση της απόφασης για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου