ΤΟΠΙΚΑ

Αγρότες ψάχνουν το… WGS 84 ~ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ

αγρότες-ψάχνουν-το-wgs-84-για-την-εγγραφη-340078

Με κινέζικα μοιάζουν οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να συμπληρώσουν στις αιτήσεις τους για να λάβουν άδεια

Ή να εγγραφούν στο ανοιχτό πανεπιστήμιο ή να κατεβάσουν τόμους εγκυκλοπαίδειας για να τους μελετήσουν ή να αρχίσουν να googlaρουν ή να πληρώσουν αδρά σε ειδικούς για να συμπληρώσουν μία αίτηση… Φαίνεται να μην έχουν άλλες επιλογές οι παραγωγοί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, οι οποίοι βράζουν από οργή το τελευταίο διάστημα, μπλεγμένοι σε μια ακατανόητη για τους ίδιους διαδικασία που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εγγραφή των σημείων υδροληψίας στο υπό σύσταση Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) και την ανανέωση των αδειών χρήσης νερού όλων των αρδευτών.

Ενα μόνο χαρακτηριστικό σημειώνουν για την «περιπέτεια» συμπλήρωσης μιας αίτησης, που πρέπει να υποβάλουν: τους ζητούν τις συντεταγμένες του σημείου υδροληψίας σε WGS 84 ή ΕΓΣΑ 87…

Αυτό και μια σειρά άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών, τα οποία δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν, τους αναγκάζουν να πληρώσουν αδρά σε ειδικούς για να βρουν τα στοιχεία και να τα συμπληρώσουν στην αίτηση.

Σύμφωνα με έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ όλοι οι ιδιοκτήτες και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται μέχρι τις 15 Μαΐου να υποβάλουν μέσω των Δήμων αίτηση για την εγγραφή τους στο ΕΜΣΥ, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου υποχρεούνται να έχουν προβεί στην υποβολή αίτησης για τη χορήγηση – ανανέωση της σχετικής άδειας χρήσης νερού.

Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους αγρότες της Θεσσαλίας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Ρίζος Κομήτσας έστειλε χθες επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ ζητώντας την απλοποίηση της διαδικασίας για την εγγραφή των σημείων υδροληψίας ΕΜΣΥ και την υποβολή των φακέλων για την έκδοση αδειών χρήσης νερού στους αρδευτές.

Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κομήτσας για τους αρδευτές που αρδεύουν τα χωράφια τους από τα κανάλια των δικτύων των ΤΟΕΒ ανακύπτει μείζον ζήτημα, αφού βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας καλούνται να επωμισθούν ένα δυσβάσταχτο κόστος για να συμπληρώσουν τα στοιχεία της αίτησης εγγραφής του σημείου υδροληψίας αλλά και συνολικά για την υποβολή του φακέλου άδειας χρήσης νερού.

«Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κομήτσας στην επιστολή του προσθέτοντας «τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν και πρέπει να την αναλάβουν οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ, που έχουν και την ευθύνη για τη διαχείριση του δικτύου και των σημείων υδροληψίας σε κάθε περιοχή. Οι Δήμοι κακώς εμπλέκονται από το ΥΠΕΚΑ στη διαδικασία συγκέντρωσης των αιτήσεων των αρδευτών, αφού δεν έχουν καμία εμπλοκή στο ζήτημα της διαχείρισης των αρδευτικών δικτύων και των σημείων υδροληψίας ενώ για αυτές τις διαδικασίας υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Υδάτων, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.) τόσο στις Περιφέρεις και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όσο και στο ΥΠΕΚΑ και το ΥπΑΑΤ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου