ΤΟΠΙΚΑ

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας» ~ ΚΑΛΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

τηρήστε-τις-δεσμεύσεις-σας-καλει-υπ-329063

Ζητά να αποδοθεί σε μία δόση ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Aμεση καταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους ζητά ο Κώστας Αγοραστός από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Κ. Αγοραστός επισημαίνει την δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος και τους καλεί να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Οπως γνωρίζετε, έχει καθυστερήσει σημαντικά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, η πληρωμή του οποίου γινόταν σε δύο δόσεις, η πρώτη με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου το Φεβρουάριο και η δεύτερη το Σεπτέμβριο με την ολοκλήρωση της συγκομιδής. Η δέσμευσή σας για την τήρηση αυτής της διαδικασίας δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η καταβολή του Φεβρουαρίου δεν έχει γίνει ακόμα», τονίζει στην επιστολή του.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σχολιάζει ότι για την καθυστέρηση αυτή δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, καθώς εφόσον έχουν γίνει οι πληρωμές για την ενιαία ενίσχυση του 2013, ο διασταυρωτικός έλεγχος από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

«Σε μια περίοδο, κατά την οποία υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας δεν μπορεί να είναι «αιχμάλωτοι» γραφειοκρατικών διαδικασιών, για να εμφανίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως «καλό παιδί» μεγάλα αποθεματικά.

Εκφράζοντας τους Θεσσαλούς παραγωγούς, σας μεταφέρουμε την απαίτησή τους, όπως χαρακτηριστικά λένε, να αποδώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια πλέον δόση, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους και να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας στο ακέραιο, για να πάρουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αυτό που δικαιούνται», τονίζει στην επιστολή του.

Παράταση μέχρι τον Οκτώβριο για αγροτικό τιμολόγιο

Στο μεταξύ, παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο η προθεσμία για την υποβολή από τους αγρότες των δικαιολογητικών για τη χορήγηση αγροτικού τιμολογίου, από τη ΔΕΗ. Αυτό ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης σε επικοινωνία που είχαν χθες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και είχε αποστείλει επιστολή στον Αθ. Τσαυτάρη επισημαίνοντας την αναστάτωση, που είχε δημιουργηθεί στους αγρότες με την ασφυκτική, από πλευράς χρόνου, ημερομηνία την οποία έθεσε η ΔΕΗ.

Με τη σημερινή εξέλιξη δίνεται παράταση έτσι ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να παραλαμβάνουν αιτήσεις και καλεί τους ενδιαφερομένους να προσέλθουν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των αρμόδιων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου