ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση «φρενάρει» τον εθελοντισμό ~ ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

η-κρίση-φρενάρει-τον-εθελοντισμό-σε-330005

«Στερεύουν» από τρόφιμα, πόρους και φάρμακα εθελοντικές ομάδες και φιλανθρωπικά σωματεία στο Βόλο

Η φράση η «κρίση αυξάνει την αλληλεγγύη» συνόδευε τα τελευταία χρόνια κάθε εθελοντική κίνηση και προσφορά που συνέβαινε στη πόλη. Πράγματι η παραπάνω φράση δεν ήταν ψέμα, καθώς από τη στιγμή που φάνηκαν στον κόσμο τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης έχουν πραγματοποιηθεί στο Βόλο εκατοντάδες συγκεντρώσεις τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων προς άπορα άτομα.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ωστόσο για πρώτη φορά φαίνεται να «στερεύουν» από πόρους, τρόφιμα και φάρμακα εθελοντικές ομάδες και φιλανθρωπικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Βόλο καθώς οι δυσκολίες της καθημερινότητας δεν «επιτρέπουν» σε πολλούς να προσφέρουν ούτε από το υστέρημά τους.

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Ελληνική Μέριμνα Βόλου η οποία για πρώτη φορά βρέθηκε σε δεινή θέση λόγω της μείωσης των πηγών χρηματοδότησης με αποτέλεσμα σήμερα να καθίσταται πλέον δύσκολη η κάλυψη των καθημερινών αναγκών.

Οπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου κ. Μάγδα Παπαβαγγέλη, στον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας φιλοξενούνται σήμερα πέντε άτομα, τρία εκ των οποίων είναι παιδιά, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να είναι αυξημένες και τα μέλη του Δ.Σ. να καλύπτουν τα έξοδα από την τσέπη τους.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελληνική Μέριμνα Βόλου, η κ. Παπαβαγγέλη, ανέφερε πως πριν λίγες ημέρες «έκοψαν» από τα γραφεία του φιλανθρωπικού σωματείου το τηλέφωνο καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το λογαριασμό, ενώ απλήρωτοι για μήνες βρίσκονται επίσης οι λογαριασμοί ΔΕΗ και Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαβαγγέλη στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου υπογράφηκε σύμβαση με το Υπουργείο Εργασίας και μέσα στο Μάρτιο αναμένονταν να δοθεί ένα χρηματικό ποσό για τα λειτουργικά έξοδα της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί τίποτα.

Σε αυτό το πλαίσιο το Δ.Σ. της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου αλλά και οι εργαζόμενοι κάνουν έκκληση προς όλους να στηρίξουν το φιλανθρωπικό σωματείο που λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθειά του και καλεί όποιον μπορεί να βοηθήσει να επικοινωνήσει στο τηλ: 24210-25489

Το Στέκι Αλληλεγγύης

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται σήμερα και το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους» καθώς έχει «ξεμείνει» από τρόφιμα και το τελευταίο διάστημα δεν έχει γίνει καμία προσφορά. Από το Στέκιεξυπηρετούνταν στο θέμα των τροφίμων πάνω από 500 οικογένειες ενώ πιο συχνά εφοδιάζονταν με γάλα οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ωστόσο σήμερα έχουν αδειάσει όλα τα ράφια από βασικά προϊόντα διατροφής όπως γάλα, λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, κονσέρβες κ.α, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες όσοι έχουν απευθυνθεί για βοήθεια να φεύγουν με άδεια χέρια.

Οι εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Στέκι Αλληλεγγύης κάνουν έκκληση προς όλους να προσφέρουν ότι μπορούν από τρόφιμα στο Στέκι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ξανά οι οικογένειες που έχουν ανάγκη από τρόφιμα.

«Για πρώτη φορά οι αποθήκες στο Στέκι Αλληλεγγύης άδειασαν από τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η συντονίστρια στο Στέκι Αλληλεγγύης κ. Μαρία Νεοφώτιστου προσθέτοντας ότι από τις 500 οικογένειες που έχουν βοηθηθεί κατά διαστήματα κάποιες από αυτές προμηθεύονταν συστηματικά τρόφιμα από το Στέκι.

Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν στο Στέκι Αλληλεγγύης κάποια βασικά είδη διατροφής μπορούν να το επισκέπτονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στην οδό Μαγνησίας 6 & Δημοκρατίας στη Νέα Ιωνία – Βόλου ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2421-0-91440

Το Κοινωνικό Φαρμακείο Βόλου

Τις προσφορές φαρμάκων που γίνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο Βόλου, βλέπει το τελευταίο διάστημα να μειώνονται και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης.

Οπως δηλώνει ο κ. Ματσιόλης, στο Κοινωνικό Φαρμακείο Βόλου υπάρχει επάρκεια φαρμάκων αλλά σίγουρα οι προσφορές δεν είναι ίδιες με αυτές που γίνονταν πριν δύο χρόνια.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο Βόλου στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη και Ανθ. Γαζή) και λειτουργεί με την εθελοντική εργασία φαρμακοποιών μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και όσοι θέλουν να προσφέρουν φάρμακα μπορούν είτε να περάσουν από εκεί είτε να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλ: 2421028833 και 2421020270.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου