ΤΟΠΙΚΑ

Γολγοθάς η καταμέτρηση ενσήμων στο ΙΚΑ Βόλου

γολγοθάς-η-καταμέτρηση-ενσήμων-στο-ικ-30876

Δεκαπέντε μήνες στο περίμενε εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο

«Στη μέγγενη» ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Εχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους για καταμέτρηση καθώς έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και επί 15 μήνες περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον πολλοί Βολιώτες που έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους αφού κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δεν είχαν ωστόσο προβλέψει ότι στο Τμήμα Μητρώου του ΙΚΑ στο Βόλο θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι και 15 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης των ενσήμων τους.

Οι περισσότεροι βρίσκονται πλέον σε οικονομικό αδιέξοδο ενώ οι απαντήσεις που λαμβάνουν από την αρμόδια υπηρεσία είναι οι πλέον ασαφείς. Η κύρια αιτία της μεγάλης καθυστέρησης αφορά στην έλλειψη προσωπικού ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τον ίδιο τον ασφαλισμένο που πρέπει να εξυπηρετηθεί για να μπορεί να απολαύσει τη σύνταξη, που είναι ουσιαστικά ο «καρπός» του εργασιακού του βίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ έχοντας γίνει αποδέκτης της έντονης δυσαρέσκειας από ασφαλισμένους με εγκύκλιο που απέστειλε συνιστά στους ασφαλισμένους δύο χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για συνταξιοδότηση, να υποβάλουν αίτηση για την καταμέτρηση των ενσήμων τους προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος και η οδύσσεια που βιώνουν για την απονομή της σύνταξής τους.

Η κατάσταση βέβαια θα ήταν σαφώς καλύτερη αν δεν είχε υπάρξει απότομη μείωση του προσωπικού από το 2010 και μετά καθώς αποχώρησαν από το Βόλο τουλάχιστον 25 υπάλληλοι με αποτέλεσμα νευραλγικά τμήματα όπως το Τμήμα Μητρώου αλλά και άλλες υπηρεσίες να έχουν αποψιλωθεί και να προσπαθούν με εσωτερικές μετακινήσεις να καλύψουν τα κενά.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αφορούν σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση αλλά και κενά στον ασφαλιστικό τους βίο.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι για λάθη που έγιναν από τον ασφαλιστικό τους φορέα βρέθηκαν να «χρωστούν» και από πάνω χρήματα. Είναι χαρακτηριστικό το πάθημα ασφαλισμένου που του ζητήθηκε στις αρχές Μαΐου να επιστρέψει στο Ιδρυμα ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ διότι ενέπιπτε στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, στο Ταμείο που ξεκίνησε τον εργασιακό του βίο, είχε κενό ασφάλισης κάποιων μηνών και το ΙΚΑ ζητά πίσω λεφτά υπογραμμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες του είχε χορηγήσει προσωρινή σύνταξη πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου