ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τα έργα Υγείας

καμπανάκι-κινδύνου-για-τα-έργα-υγείας-30862

Μόνο το 40% των έργων συμβασιοποιήθηκε, ενώ εκπνέει σ’ ένα χρόνο η επιλεξιμότητα δαπανών

Σε πλήρη ενεργοποίηση καλεί τον υπηρεσιακό και πολιτικό μηχανισμό για τα έργα του ΕΣΠΑ η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ενώ τα επιχειρησιακά προγράμματα έχουν εισέλθει σε τελική φάση υλοποίησης και απομένει ένας χρόνος για τη λήξη της επιλεκτικότητας των δαπανών, μόνο το 40% των έργων έχει συμβασιοποιηθεί.

Σε ανακοίνωσή της, η 5η ΥΠΕ τονίζει ότι η επιτάχυνση υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ είναι απόλυτη προτεραιότητα για την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε ευρεία συνάντηση εργασίας την Πέμπτη, για τα έργα του ΕΣΠΑ ενημερώνει ότι διαπιστώθηκε ότι απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση για ορθό και έγκαιρο αποτέλεσμα και για εξάλειψη κάθε πιθανότητας αστοχίας με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον χώρο της Υγείας στη Θεσσαλία.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Λάζαρος Μακρής, οι Διοικητές των Νοσοκομείων Αθανάσιος Μητσιός (Διοικητής ΠΓΝ Λάρισας – ΓΝ Λάρισας), Χαράλαμπος Μπαλής (Αν. Διοικητής ΓΝ Βόλου), τα υπηρεσιακά στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας Μελίνα Σεραφίδου (Προϊσταμένη ΕΔΑ Θεσσαλίας), Αικατερίνη Σοφολόγη (Προϊσταμένη Μονάδας Β), Εμμανουήλ Αρκάς – Κολέτσος (Στέλεχος Μονάδας Β), καθώς και Υπηρεσιακά στελέχη των Μονάδων Υγείας.

Αναλύθηκε διεξοδικά η πορεία εξέλιξης των ενταγμένων έργων, η επίτευξη των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων των έργων και οι ενέργειες που απαιτούνται για την επιτάχυνση των διαδικασιών στα στάδια υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι βάσεις για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Η 5η ΥΠΕ υπογραμμίζει ότι: «Συνολικά τα έργα που εκτελούνται σήμερα από τα πέντε Νοσοκομεία της Θεσσαλίας καθώς και των έργων που εκτελεί η Κεντρική Υπηρεσία της 5ης ΥΠΕ, ανέρχονται στο ποσό των 36.427.646,97 €, εκ των οποίων έχει συμβασιοποιηθεί το 40% των έργων (14,84 εκ ευρώ). Εως το τέλος του έτους το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων αναμένεται να ξεπεράσει το 50%, ενώ με βάση το εκτελεσθέν χρονοδιάγραμμα και τους στόχους που έχει θέσει η 5η ΥΠΕ (εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην διαγωνιστική διαδικασία λόγω ενστάσεων και προσφυγών) αναμένεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων να ξεπεράσει κατά πολύ το 80%.

Σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας και με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, αναλαμβάνοντας τον επιτελικό της ρόλο και αντιλαμβανόμενη τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική και την αναγκαιότητα για εξεύρεση κρίσιμων πόρων για τον ευαίσθητο χώρο της υγείας, θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την επιτάχυνση υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ για την οποία απαιτείται η πλήρης ενεργοποίηση του υπηρεσιακού και πολιτικού μηχανισμού για ορθό και έγκαιρο αποτέλεσμα και για εξάλειψη κάθε πιθανότητας αστοχίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο χώρο της Υγείας για την Θεσσαλία» καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου