ΤΟΠΙΚΑ

Κύμα φυγής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

κύμα-φυγής-σε-ιδιωτικό-και-δημόσιο-τομ-36136

Εξαγοράζουν ένσημα για να αποχωρήσουν μία ώρα αρχύτερα φοβούμενοι νέο ασφαλιστικό

«Σηκώνουν» και τις τελευταίες αποταμιεύσεις από την Τράπεζα για να αναγνωρίσουν ένσημα και να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης. Οι διαρροές ότι επέρχονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό και ενδεχομένως αύξηση ορίων συνταξιοδότησης προκαλούν μαζικό κύμα φυγής.

Είτε πρόκειται για το δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι στο Βόλο, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι υπηρεσιών που βρίσκονται επί «ξυρού ακμής» προτιμούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράσουν ένσημα και φεύγουν άρον – άρον πριν «φορτωθούν» επιπλέον χρόνια εργασίας.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και σε αρκετές ΔΕΚΟ όπου επίσης εργαζόμενοι προσανατολίζονται να αποχωρήσουν διαβλέποντας ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό θα είναι χειρότερες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον οικογενειακό προγραμματισμό που έχει κάνει ο καθένας.

Οι ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα, δεν μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερες από 1.200 ημέρες ασφάλισης. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάθε μήνα αναγνώρισης με ποσοστό εισφοράς 3,6%, στους δεν φορείς επικουρικής ασφάλισης με ποσοστό εισφοράς 2%, υπολογιζόμενων επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ίσχυε την 31.12.2011, δηλαδή 30,2 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και 16,87 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης στους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Στο αρμόδιο τμήμα των συντάξεων στο ΙΚΑ στο Βόλο καθημερινά προσέρχονται πολλοί ενδιαφερόμενοι προκειμένου να καταθέσουν τις καρτέλες ενσήμων έτσι ώστε να γίνει καταμέτρηση ενσήμων και μετά ο ασφαλισμένος να μπορεί να εξετάσει όλες τις ειδικές διατάξεις που προβλέπουν κατοχύρωση δικαιώματος για συνταξιοδότηση.

Η εξόφληση του ποσού της εξαγοράς πάντως γίνεται είτε εφάπαξ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ο αριθμός των οποίων ισούται με τον αριθμό των αναγνωριζόμενων μηνών με παρακράτηση του ποσού κάθε δόσης από τη σύνταξη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου