ΤΟΠΙΚΑ

Βόρειες Σποράδες: Ικανοποίηση για τη μείωση ΦΠΑ

βόρειες-σποράδες-ικανοποίηση-για-τη-μ-23798

Με αυξημένες προσδοκίες και ικανοποίηση έγινε αποδεκτή από φορείς και κατοίκους των Βορείων Σποράδων η πρόσφατη δημοσίευση της νέας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την μείωση του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα ανοίγει ο δρόμος για μόνιμους συντελεστές ΦΠΑ έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των κατοίκων, όσο και των επαγγελματιών των νησιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πρόκειται για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ίσχυε μέχρι τη στιγμή που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την κατάργησε και μόνο σε πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία συνδέονται με τις προσφυγικές ροές, έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Πρόκειται για τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο.

Για να εφαρμοστεί η σχετική ρύθμιση, πρέπει η νέα οδηγία να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, αφού βρεθεί και ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος. Στα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προστίθενται στον κατάλογο, περιλαμβάνονται εκείνα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, είναι επωφελή για το περιβάλλον και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση.

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα προαναφερθέντα, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Βορείων Σποράδων Σάκης Ζλατούδης, εκφράζει την ικανοποίησή του σχετικά με τη θετική έκβαση μιας συλλογικής προσπάθειας. «Η οδηγία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και περιμένουμε να δούμε πότε θα την εφαρμόσει η κυβέρνηση» είπε.

Θετική χαρακτηρίζει ο ίδιος τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, για να προσθέσει ότι «ανέκαθεν το κόστος διαβίωσης για τον ντόπιο πληθυσμό στη νησιωτική Ελλάδα είναι ακριβότερο από τη χερσαία. Οταν το 17% του ΑΕΠ δημιουργείται στη νησιωτική Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη για να είναι αποδοτικό».

Πεποίθηση του κ. Ζλατούδη είναι ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το πρόγραμμα για τους κατοίκους στα νησιά, αλλά και να ενισχύει με κάποιον τρόπο την επιχειρηματικότητα, κάθε είδους επιχειρηματικότητα, διότι υπάρχουν πάρα πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις. Δημιουργούνται προϊόντα στα νησιά, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Τα παραπάνω μέτρα είναι βασικά και ενταγμένα στο πλαίσιο της εφαρμογής, εκ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Ενίσχυση της οικονομίας

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, ενώ τονίζει ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Είναι μια οδηγία στη σωστή κατεύθυνση, η οποία λαμβάνει υπόψη τη συμβολή των νησιών και του τουρισμού στην οικονομία. Εκτιμούμε ότι θα βοηθηθούν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των νησιών. Θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των νησιών».

Παράλληλα ο κ. Ευσταθίου εκτιμά ότι θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων, αποτελεί θετική εξέλιξη, ενώ επισημαίνει ότι «το αναμένουμε και ελπίζουμε να γίνει πράξη, να μην μείνει ευχολόγιο».

Την αισιοδοξία του εκφράζει, παράλληλα, ο πρόεδρος για την φετινή τουριστική σεζόν, με το βλέμμα στην πρώτη φετινή πτήση της Γαλλικής Transavia France στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, στις 23 Απριλίου, ενώ τονίζει ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να είναι καλύτερη η σεζόν για το νησί.

«Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές» αναφέρει, μεταξύ άλλων, για να προσθέσει ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανατιμήσεις επηρεάζουν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Σε επίπεδο αφίξεων, δεν επηρεαζόμαστε αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα υπάρχοντα αριθμητικά δεδομένα».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο τουριστικός πράκτορας της Σκοπέλου Βαγγέλης Δρόσος, ο οποίος εκτιμά: «Δεν θεωρώ ότι θα μειωθούν οι τιμές εξαιτίας του ΦΠΑ, σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι θα ωφελήσει τους επιχειρηματίες, σε σχέση με την ανατίμηση προϊόντων. Το θεωρώ δίκαιο και εκτιμώ ότι ο ΦΠΑ δεν έπρεπε να αυξηθεί στα νησιά. Τα νησιά έπρεπε να είναι σε ένα ιδιαιτέρως ειδικό φορολογικό καθεστώς και, αν μη τι άλλο, είναι από τις πρώτες καλές κινήσεις που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σχέση με τον πολυνησιακό χαρακτήρα της Ελλάδος».

Στη σωστή κατεύθυνση η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί».

Σε φάση προετοιμασίας, στο μεταξύ, το νησί ενόψει Πάσχα, με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χώρα της Σκοπέλου να ανοίγουν σε πρώτη φάση τον Απρίλιο, με το σύνολο των επιχειρήσεων, να τίθενται σε λειτουργία, αντίστοιχα, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου