ΤΟΠΙΚΑ

Τραγωδία με 62χρονο αλιέα στη Σκιάθο

τραγωδία-με-62χρονο-αλιέα-στη-σκιάθο-224491

Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά από τη Σκιάθο, που αγνοούνταν από προχθές το βράδυ. Ο άτυχος άντρας εντοπίστηκε νεκρός χθες στις 11:00 από εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας. Η σορός του βρέθηκε στην αμμουδιά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της παραλίας Μανδράκι και του Κάστρου σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από το καΐκι του.

Πρόκειται για τον επαγγελματία αλιέα Στέλιο Αρμαμέντο, ο οποίος κατέλιπε τη σύζυγό του, γιο και εγγόνι. Ο άτυχος άνδρας είχε ετοιμάσει τα χαρτιά του για να συνταξιοδοτηθεί, αλλά δεν πρόλαβε. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη και βρέθηκε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τον πνιγμό του, όταν πήγε για ψάρεμα προχθές το πρωί.

Εκτιμάται ότι πιθανόν να αντιμετώπισε παθολογικό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπιζε προβλήματα και είχε ενοχλήσεις με την καρδιά. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα διαπιστωθούν στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής εξέτασης που παρήγγειλε η Λιμενική Αρχή Σκιάθου.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά άρχισαν από το συγγενικό του περιβάλλον νωρίς το μεσημέρι προχθές Δευτέρα και το απόγευμα της ίδιας μέρας εντάθηκαν με γιγαντιαία κινητοποίηση από ξηράς, θαλάσσης και αέρος με μέριμνα του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

Οι φόβοι ότι κάτι κακό του είχε συμβεί φούντωσαν, όταν φιλικά πρόσωπα της οικογένειας εντόπισαν το σκάφος του αγνοούμενου να πλέει ακυβέρνητο στην παραλία Μανδράκι γύρω στις 20:00.

Ο Ραφαήλ Καραλής που το τράβηξε στην ακτή ανέφερε ότι το καΐκι ήταν ακόμη με αναμμένη τη μηχανή και χωρίς ταχύτητα. Η προπέλα του είχε μπλεχτεί σε πλαστική σίτα.

Εκεί υπήρχαν ακόμη ο καφές του 62χρονου που ήταν άθικτος και το παραγάδι του που ήταν επάνω στο σκάφος με τα δολώματα. Θεωρείται σχεδόν απίθανο ο αλιέας να προσπάθησε να απομακρύνει τη σίτα και για αυτό να έπεσε στη θάλασσα.

Ολα τα εργαλεία της προπέλας ήταν στη θέση τους. Είτε επειδή γλίστρησε, είτε διότι υπέστη παθολογικό επεισόδιο, ο 62χρονος βρέθηκε στο νερό και για κάποιο λόγο δεν μπόρεσε να ανεβεί ξανά στο σκάφος του και πνίγηκε.

Το ένα προστατευτικό κάγκελο από το καΐκι του ήταν σπασμένο. Ισως ο 62χρονος να ακουμπούσε σε αυτό όταν υποχώρησε και έτσι να έπεσε στη θάλασσα, ίσως πάλι να υποχώρησε στην προσπάθειά του να πιαστεί από αυτό και ανέβει στο σκάφος όταν ήταν στα θάλασσα.

Ο άτυχος αλιέας έφυγε από την οικία του γύρω στις 08:00-09:00 το πρωί. Αποφάσισε να πάει για ψάρεμα στο Μανδράκι επειδή είχε καλές καιρικές συνθήκες, καθώς έπνεαν άνεμοι εντάσεων 2-3 Μποφόρ νοτιοδυτικοί.

Χρειάστηκε 1,5 ώρα για να φθάσει εκεί, σύμφωνα με επαγγελματίες ψαράδες. Όμως, ήταν μόνος του και έτσι όταν σημειώθηκε το δυστύχημα δεν είχε κανέναν για να τον βοηθήσει.

Η οικογένειά του βλέποντας ότι καθυστερούσε να επιστρέψει στο σπίτι άρχισε να ανησυχεί και ξεκίνησε έρευνες από το μεσημέρι. Οι προσπάθειες για την ανεύρεση του αγνοούμενου συνεχίστηκαν με ένταση το απόγευμα με τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής Σκιάθου και πολλών ιδιωτών με σκάφη.

Στις έρευνες συμμετείχαν συνολικά 3 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής Αρχής Σκιάθου και 6 σκάφη ιδιωτών. Παράλληλα διενεργούνταν έρευνες και από ξηράς με περιπολικά οχήματα του Λιμενικού, ενώ στις 21:00 κινητοποιήθηκαν εθελοντές του Παραρτήματος Σποράδων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και συνέδραμαν με drone.

Δυστυχώς, δεν υπήρχε κανένα αποτέλεσμα στις έρευνες αν και αργότερα προχθές το βράδυ συμμετείχε και ελικόπτερο super puma, ενώ το σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου έκανε αναζητήσεις σε Βρωμονέρι και Κατηγιώργη.

Η επιχείρηση έρευνας συνεχίστηκε χθες νωρίς το πρωί από αέρος και θαλάσσης.

Εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας και ο αντιπρόεδρός της Βασίλης Ηλιόπουλος μετέβησαν στον Κατηγιώργη για να συνδράμουν και εκείνοι.

Ο κ. Ηλιόπουλος εντόπισε τον άτυχο άνδρα δυστυχώς νεκρό. Οι εθελοντές της Λέσχης άφησαν το σκάφος τους σε διαφορετικό σημείο καθώς στην παραλία είχε ξέρες και μετέφεραν τον 62χρονο πεζή στο σκάφος τους. Στη συνέχεια τον παρέδωσαν στο πλωτό της Λιμενικής Αρχής Σκιάθου που τους ανέμενε στα ανοιχτά.

Ο Στέλιος Αρμαμέντος αγαπούσε πολύ τη θάλασσα και ψάρευε από νεαρή ηλικία ακολουθώντας την παράδοση της οικογένειάς του. Οικείοι του ανέφεραν ότι ήταν κυριολεκτικά η ζωή του.

Η Λιμενική Αρχή Σκιάθου συνεχίζει την προανάκριση για τα ακριβή αίτια θανάτου του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου