ΤΟΠΙΚΑ

Η Ομικρον «επιτίθεται» στους υγειονομικούς

η-ομικρον-επιτίθεται-στους-υγειονο-224412

Οι φόβοι των ειδικών ότι η υπερμεταδοτικότητα της Ομικρον θα προκαλέσει δυσλειτουργίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις δημόσιες υπηρεσίες επιβεβαιώθηκαν. Η επίθεση της νέας παραλλαγής στους υγειονομικούς άρχισε.

Είναι το τίμημα που πληρώνουν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας, καθώς και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Ηδη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου νοσούν από κορονοϊό δύο γιατροί και τέσσερις νοσηλευτές, μολονότι τριπλά εμβολιασμένοι. Επίσης δύο διασώστες του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου νοσούν από την Ομικρον.

Μεταξύ άλλων σε καραντίνα βρίσκεται ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηλίας Καραμέτος, καθώς επίσης ένας ειδικευόμενος γιατρός και τέσσερα άτομα που ανήκουν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Τα συμπτώματα είναι ήπια, οι δύο γιατροί, όπως και οι νοσηλευτές είναι σε πενθήμερη καραντίνα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Παρ’ όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας και τον τριπλό εμβολιασμό οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα μεγάλο τμήμα του υγειονομικού προσωπικού θα νοσήσει ξανά, λόγω της πρωτόγνωρης επιθετικότητας που έχει η Ομικρον.

«Οι συνθήκες που εργαζόμαστε τα δύο τελευταία χρόνια παραπέμπουν σε πόλεμο. Είναι αναμενόμενο όταν βρίσκεσαι ανάμεσα στις «σφαίρες» ότι κάποια στιγμή θα τραυματιστείς», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Καραμέτος, ψύχραιμος.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι στιγμής όσοι έχουν κολλήσει την Ομικρον παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Ελπιδοφόρο επίσης είναι ότι δεν πιέζονται ασφυκτικά κλινικές και ΜΕΘ κορονοϊού, καθώς προς ώρας είναι απειροελάχιστες οι νοσηλείες με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την Ομικρον.

Το αδιαχώρητο… στα Επείγοντα

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο. Αποτελεί ουσιαστικά τον χώρο υποδοχής ύποπτων και θετικών κρουσμάτων. Η υπερμεταδοτικότητα της Ομικρον έχει θορυβήσει τους πολίτες που προσέρχονται για να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο λόγω συμπτωμάτων που παρουσιάζουν.

Την ίδια ώρα το Τμήμα είναι υποστελεχωμένο από γιατρούς και νοσηλευτές. Οι 24ωρες εφημερίες βγαίνουν κυριολεκτικά με το ζόρι, ενώ Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ο γιατρός που «κράτησε» το τμήμα δοκίμασε πραγματικά τα όρια της αντοχής του, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των πολιτών που έσπευσαν να ζητήσουν ιατρική φροντίδα.

«Το Τμήμα Επειγόντων δέχεται πραγματικά «βομβαρδισμό» προσέλευσης πολιτών. Θορυβημένοι από την Ομικρον και έχοντας κάνει rapid test που δείχνουν θετικότητα προσέρχονται πολλοί και ζητούν να κάνουν μοριακό τεστ», επιβεβαιώνει ο κ. Καραμέτος, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί.

«Οι συνάδελφοι δίνουν μεγάλη μάχη. Δυστυχώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Χρειαζόμαστε όμως ενίσχυση και από τα Κέντρα Υγείας. Να προσέλθουν συνάδελφοι για να βοηθήσουν. Υπάρχουν κενά. Αν ληφθεί υπόψη ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα νοσήσουν ξανά από τους υγειονομικούς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει επιπλέον βοήθεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μακάρι να μην προκύψει «κόκκινος συναγερμός»

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού λόγω της Ομικρον έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό». Η κάθε μέρα πλέον στο Νοσοκομείο Βόλου ξημερώνει με έκδηλη την ανησυχία, καθώς είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος πολυεπίπεδων δυσλειτουργιών σε σειρά από κομβικές λειτουργίες του Νοσοκομείου, από τις οποίες θα κριθούν οι αντοχές του σε περίπτωση που σημειωθούν εκ νέου οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, λόγω πιθανής νόσησης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσει μεγαλύτερη συνδρομή από ιδιώτες γιατρούς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου