ΤΟΠΙΚΑ

«Εκτροπή από το θεσμό της οικογένειας»

εκτροπή-από-το-θεσμό-της-οικογένειας-175749

Χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος το σύμφωνο συμβίωσης με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Την πλήρη αντίθεσή του απέναντι στο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών διατύπωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας ότι η επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, απηχεί τις θέσεις του ιδίου και της Εκκλησίας της Ελλάδος στο σύνολό της.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε «εκτροπή από το θεσμό της οικογένειας» τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, τονίζοντας παράλληλα ότι «από την πλευρά μας θα τονίζουμε πάντα την αξία της οικογένειας κι ότι ο γάμος είναι πάντοτε μεταξύ ανδρός και γυναικός».

Παράλληλα ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας σημείωσε ότι «είναι μια εξέλιξη η οποία σφραγίζει την εποχή μας και έχουμε την αίσθηση, πρόσθεσε, ότι αλλοιώνει το ήθος αυτού του τόπου και της ιστορίας του».

Απαντώντας παράλληλα σε όσους έκαναν λόγο για «μεσαίωνα» ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «δεν θα μπορούσαμε να είχαμε άλλη θέση, είναι αυτονόητο.

Οσο δε γι αυτούς που μιλούν για μεσαίωνα, είπε χαρακτηριστικά, η Εκκλησία παραμένει πιστή στους λόγους του Χριστού και του Ευαγγελίου και θα παραμείνει στους αιώνες. Από κει και πέρα η ιστορία θα κρίνει τους ανθρώπους, με τις αποφάσεις που παίρνουν. Η ιστορία θα κρίνει πλέον τα πράγματα κατόπιν των εξελίξεων και του ψηφίσματος που υπήρξε και της ψηφοφορίας στη Βουλή».

Ανάλογες θέσεις εξέφρασε από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Αρχι- μανδρίτης Επιφάνειος Οικονόμου, υπεύθυνος Τύ- που της Μητρόπολης Δημητριάδος. Οπως ανέφε- ρε ο ίδιος χαρακτηριστικά «το σχόλιο μου είναι το ίδιο με της Ιεράς Συνόδου. Η ανακοίνωση που εκ- δόθηκε, εκφράζει επισήμως τον εαυτό μου, την το- πική Εκκλησία και την Εκκλησία στο σύνολό της».

Παράλληλα ο π. Επιφάνειος τόνισε ότι «το σύμφωνο συμβίωσης συνιστά εκτροπή από τα παραδεδομένα, σύμφωνα με όσα η Εκκλησία μας πρεσβεύει για τον ιερότατο θεσμό της οικογένειας. Συνιστά προσβολή του θεσμού αυτού και υποτίμησή του και είναι η απαρχή μυρίων κακών» προσέθεσε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση και θέση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων – εναλλακτικές μορφές οικογενείας – για την Εκκλησία και την θεολογία της περί γάμου και οικογενείας συνιστούν «εκτροπές» του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στη ζωή του εκκλησιαστικού σώματος. Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικός και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στην σφαίρα του ιδιωτικού βίου.

Φαινόμενα – «εκτροπές» εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων». Παράλληλα διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας «θεωρείται σταθερή και αμετάκλητη».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου