ΤΟΠΙΚΑ

Δεν είμαστε αντίπαλοι με την κυβέρνηση

δεν-είμαστε-αντίπαλοι-με-την-κυβέρνησ-452238

Ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα του διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας μιλώντας στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Την πεποίθηση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα δεν αισθάνεται ότι έχει αντιπάλους, διατύπωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεσή του στις εσωτερικές επεμβάσεις της Πολιτείας.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «εδώ και λίγα χρόνια εργάζεται για την εκλογίκευση των σχέσεών Της με την Πολιτεία, με συστηματικό και αθόρυβο τρόπο, χωρίς αυτό, όμως, να έχει το περιεχόμενο που εννοούν, όσοι μιλούν ακόμα για «χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι ακατάλυτοι οι δεσμοί μεταξύ Εκκλησίας και Ελληνικού λαού.

Απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε για τις «κόκκινες γραμμές» σε ένα διάλογο για αλλαγές στις σχέσεις των δύο πλευρών, ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «η κρατούσα άποψη συνδέει επίσης και την μισθοδοσία του Κλήρου με το ζήτημα του «χωρισμού». Η Εκκλησία δεν έχει κανένα φόβο να συζητήσει το ζήτημα, γιατί η έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που το Κράτος αφαίρεσε σταδιακά από το 1834 μέχρι σήμερα χωρίς αποζημίωση, είναι επιχείρημα, που αποβαίνει συντριπτικά υπέρ της Εκκλησίας».

Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας, «πάντοτε είναι κατάλληλη εποχή για συζήτηση και συνεργασία» για να προσθέσει ότι «αυτό που δεν έχει ανάγκη η εποχή μας, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, είναι νέες αφορμές διχασμού και πόλωσης». Αντιθέτως, ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «παραμένει διαχρονικά το ζήτημα της ρεαλιστικής αποτίμησης της σημασίας που έχει η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση για τον Ελληνα πολίτη, τον οποίο ως πρόσωπο, δεν μπορείς να διχοτομήσεις, -άλλο ο πολίτης, άλλο ο πιστός – μόνο και μόνο εμμένοντας σε ιδεολογικές εμμονές, που μάλιστα, τελικά και ιστορικά έχουν ανατραπεί».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αναγκαίο στην εποχή μας, ενώ την ίδια στιγμή «Εκκλησία και Πολιτεία καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου: τη διαρκή βελτίωση της Ελληνικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε ότι «η Εκκλησία οφείλει να διεκδικήσει μεγαλύτερο και ουσιαστικό περιθώριο αυτοδιοίκησης απέναντι στο Κράτος» προκειμένου να εξαλειφθούν οι «οι επεμβάσεις της Πολιτείας στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «ενώ ορισμένοι πολιτικοί χώροι είναι αρκετά έτοιμοι να απαντήσουν θετικά σε ένα ενδεχόμενο εξαφάνισης της Εκκλησίας από την κοινωνική ζωή, δεν βλέπουν τόσο άνετα μία αποχώρηση του Κράτους από τον παρεμβατισμό και τον έλεγχο στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εδώ, σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος, υπάρχει μια μορφή κρατικού ολοκληρωτισμού, η οποία στην Ελλάδα συνδυάζεται, κατά περίεργο τρόπο, με το αίτημα για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, που κανονικά θα έπρεπε να αποκλείει τέτοιους παρεμβατισμούς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου