ΤΟΠΙΚΑ

Μαραβέγιας: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα

μαραβέγιας-ο-νέος-αναπτυξιακός-νόμος-171283

«Η συζήτηση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο αποτελεί ευκαιρία για τη Ν.Δ. να παρουσιάσει το αύριο που χτίζουμε σήμερα» υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για υψηλή ανάπτυξη και το 2022, σε συνέχεια του ρεκόρ οικονομικής μεγέθυνσης που πέτυχε η Ελλάδα το 2021.

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι κεντρικός στόχος του αναπτυξιακού νόμου είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που κατά κύριο λόγο δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας. «Έρχεται επομένως να στηρίξει τη νέα επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προτάσσει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, με φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δραστηριότητες, την δημιουργία οικονομιών κλίμακας, και την στήριξη καινοτόμων επενδύσεων για την βιομηχανική ανάπτυξη, όπως στη ρομποτική και τη τεχνητή νοημοσύνη».

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, συνέχισε ο κ. Μαραβέγιας, προβλέπεται η παροχή σειράς κινήτρων, ενώ πλέον ο νέος Αναπτυξιακός νόμος θα αφορά σχεδόν στο σύνολο των τομέων της πραγματικής οικονομίας, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρηματικών σχεδίων και θα απευθύνεται σε πλήθος επαγγελματικών κλάδων, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, η μεταποίηση, η αγροδιατροφή, η εφοδιαστική αλυσίδα και η ανάπτυξη λογισμικού. Ιδιαίτερα για τους νέους επιχειρηματίες, προβλέπεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης (το «Νέο επιχειρείν») καθώς και αυξημένα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων για τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας.

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής Μαγνησίας υπογράμμισε ότι ειδικά για τη Θεσσαλία από 1/1/2022 εφαρμόζεται το διευρυμένο όριο του 70% στις δημόσιες χρηματοδοτήσεις, αυξημένο δηλαδή σε σχέση με τον προηγούμενο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη μόνο από το νέο αναπτυξιακό νόμο, αυτή περιλαμβάνει συνολική εθνική ενίσχυση 1,800 δισ. € αποτελούμενη από: φορολογικές απαλλαγές 900 εκ. σε συνδυασμό με επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και μισθολογικού κόστους, αλλά ακόμα και απευθείας επιχορηγήσεις για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους 900 εκ. ευρώ, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όλα τα παραπάνω, όπως σημείωσε ο κ. Μαραβέγιας, θα συμπληρωθούν με πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους από προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται εν κενώ, καθώς έχει ήδη προηγηθεί η ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που προσείλκυσε πλήθος νέων επενδύσεων. «Εδώ και 2,5 χρόνια το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θεμελιώσει ένα στέρεο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο όχι μόνο για τις ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και για το επιχειρείν γενικότερα. Αυτή ακριβώς η σταθερή πολιτική μας υπέρ της πραγματικής οικονομίας και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων οδήγησε την Ελλάδα να βελτιώσει μέσα σε 2 χρόνια κατά 12 θέσεις την κατάταξη της στο διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ήταν στην 58η θέση και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν εξαφανιστεί», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου