ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για τον αναπτυξιακό από ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων

αντιδράσεις-για-τον-αναπτυξιακό-από-ξ-186074

Θύελλα αντιδράσεων και δυσφορία έχει προκαλέσει στον ξενοδοχειακό κλάδο το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με τους ιδιοκτήτες μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων να κάνουν λόγο για πλήρη αποκλεισμό από τη δυνατότητα ένταξης. Εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της Μαγνησίας καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή τους, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στο υπόμνημα διαμαρτυρίας που κατέθεσε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος για το ίδιο θέμα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, μέχρι και σήμερα δεν έχουν επωφεληθεί ούτε από προγράμματα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού, αλλά ούτε και από τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, αφού ανέκαθεν υπήρχαν όροι και προϋποθέσεις που τις απέκλειαν. Και ενώ οι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων περίμεναν το νέο αναπτυξιακό νόμο ως «σανίδα σωτηρίας», ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων τους για ακόμη μια φορά, συντελεί στη στασιμότητα της ανταγωνιστικότητας τους και στον οικονομικό μαρασμό τους» επισημαίνεται σε σχετικό υπόμνημα.

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη «να τηρήσει τη δέσμευση του και να εντάξει τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα στο νέο αναπτυξιακό νόμο πριν την ψήφιση του, αφού πρόκειται για τη μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών τους ώστε να ανταπεξέλθουν στον υψηλό ανταγωνισμό της τουριστικής αγοράς».

Οι ξενοδόχοι

Σε ευθεία γραμμή με τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «αποκλείονται από το ΕΣΠΑ όσοι δεν έχουν μια μονάδα εργασίας, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, ειδικά των εποχιακών. Η άποψή μου είναι ότι αποκλείεται μετά από τόσα χρόνια οικονομικών προβλημάτων, covid κλπ το 50% των ξενοδοχείων της χώρας, από τον αναπτυξιακό νόμο».

Παράλληλα ο πρόεδρος χαρακτηρίζει «ουτοπική» την πιθανότητα της ένταξης ξενοδοχείων 1 ή 2 αστεριών, με την προοπτική να γίνουν τριάστερα. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο ένα ξενοδοχείο που έχει κτιστεί με 1 και 2 αστέρια, με τους χώρους που τότε προέβλεπαν οι νόμοι, να μπορέσει να αναβαθμιστεί και να γίνει τριών αστέρων. Επίσης η αναβάθμιση δεν σημαίνει τετράστερα και πεντάστερα, η αναβάθμιση σημαίνει καλύτερα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών» υπογραμμίζει ο Γιώργος Ζαφείρης.

Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων

Ανάλογα σχόλια διατυπώνονται, στο μεταξύ, και από τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας Θανάση Σπύρου να υπογραμμίζει ότι έχει κατατεθεί ανάλογο υπόμνημα στο υπουργείο.

«Για μια ακόμη φορά, οι μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται στον πυρήνα του κλάδου, από το μικρό χωριό μέχρι τη μεγάλη πόλη, μένουν έξω, από κριτήρια τα οποία είναι ασύμβατα προς τις δημοκρατικές αρχές» επισημαίνει ο κ. Σπύρου, διαμαρτυρόμενος έντονα διότι «μένουν εκτός των μικρά ξενοδοχεία».

Συμμεριζόμενος πλήρως την γενικότερη ανησυχία που επικρατεί, ο κ. Σπύρου τονίζει ότι «περιμένουμε με αγωνία την απάντηση από το υπουργείο στο υπόμνημά μας, διότι αλλιώς δημιουργούνται ξενοδοχεία δύο ταχυτήτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου