ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Είχε βγάλει μαχαίρι και στον Βόλο ο φονιάς του Άλκη

είχε-βγάλει-μαχαίρι-και-στον-βόλο-ο-φον-171646

Ορισμένα φωτογραφικά καρέ, που τραβήχτηκαν πριν από πέντε χρόνια στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου στα βίαια επεισόδια που είχαν αμαυρώσει τον τελικό κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ- ΑΕΚ, ήταν εκείνα που «ξεκλείδωσαν» τις έρευνες της Αστυνομίας και οδήγησαν τελικά στη σύλληψη ενός 23χρονου, οργανωμένου οπαδού του ΠΑΟΚ, που ομολόγησε ότι δολοφόνησε εν ψυχρώ, τυφλωμένος από τα οπαδικά βίαια ένστικτά του, ένα 19χρονο παιδί στη Θεσσαλονίκη.

Η εν ψυχρώ δολοφονία έχει παγώσει όλη την Ελλάδα. Από χθες το απόγευμα επικρατεί παγωμάρα και στον Βόλο. Η αποκάλυψη ότι ο φονιάς του 19χρονου Αλκη έδρασε και στον Βόλο αναβιώνει δυσάρεστες μνήμες στην τοπική κοινωνία, που έκανε καιρό να συνέλθει, μετά από εκείνα τα επεισόδια, που μετέτρεψαν μία γιορτή του ποδοσφαίρου σε πεδίο μάχης.

Ο δολοφόνος του 19χρονου Άλκη, του νεαρού φοιτητή που έπεσε νεκρός στη Θεσσαλονίκη, είχε πάρει μέρος στα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, πριν από πέντε χρόνια (6/5/17) στον τελικό Κυπέλου ΠΑΟΚ- ΑΕΚ που αμαυρώθηκε από τα τραγικά επεισόδια και είχε χαρακτηριστεί ως ο «τελικός της ντροπής».

Τότε, το Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου μετετράπη σε εμπόλεμη ζώνη πριν την έναρξη του τελικού και η αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας είχε προχωρήσει σε συνολικά 21 προσαγωγές και 4 συλλήψεις.

Ο άνθρωπος που ομολόγησε ότι σκότωσε τον 19χρονο Άλκη, εμφανίζεται σε φωτογραφίες και βίντεο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, να βρίσκεται πάνω στην πεζογέφυρα να κρατά μαχαίρι και να επιτίθεται σε οπαδό της ΑΕΚ.

Ήταν Μάιος του 2017. Τα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είχαν σοκάρει την κοινή γνώμη.

Η πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου είχε μετατραπεί σε «αιματοβαμμένη γέφυρα».

Ο 23χρονος Αλβανός είχε ενεργό συμμετοχή στα επεισόδια.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των Αρχών είναι εκείνος που φαίνεται στην φωτογραφία να επιτίθεται σε οπαδό της ΑΕΚ που είναι πεσμένος στο έδαφος, κρατώντας μάλιστα στο χέρι του μαχαίρι ή κατσαβίδι.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία ελήφθη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του τελικού ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, που καιρό μετά ακόμη θύμιζε πεδίο μάχης, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, στις μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των οπαδών των δύο δικεφάλων, που παρέπεμπαν σε πολεμικό σκηνικό.

Ο 23χρονος επίσης έχει παραπεμφθεί σε δίκη (η οποία εκκρεμεί) για υπόθεση οπαδικής βίας του 2019.

Η χώρα πενθεί για έναν έφηβο που δολοφονήθηκε και αναμφίβολα πρόκειται για μια τραγωδία που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Μια τραγωδία που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Γνωστός… στις αρχές ως «σεσημασμένος χούλιγκαν»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ιθύνοντες της ελληνικής Αστυνομίας γνώριζαν το συγκεκριμένο άτομο, κάνοντας, λόγο για σεσημασμένο χούλιγκαν. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή μόλις έγινε το τραγικό συμβάν στη Θεσσαλονίκη οι Αρχές κινήθηκαν άμεσα εξετάζοντας τις μαρτυρίες αλλά και βίντεο από κάμερες για να φτάσουν στις συλλήψεις. Αρχικά μάλιστα ο καθ’ ομολογία δράστης, είπε πως ήταν απλά παρών στο τραγικό συμβάν, αλλά στη συνέχεια ομολόγησε πως ήταν αυτός που σκότωσε τον Άλκη Καμπάνο.

Η ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένες έρευνες από την πρώτη στιγμή, για την διαλεύκανση της υπόθεσης και χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως συνελήφθη ο δράστης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές ανακοινώσεις, καθ’ ομολογία δράστης είναι 23χρονος αλβανικής καταγωγής, με τις αστυνομικές δυνάμεις ν’ αναφέρουν πως είναι «σκληρός» χούλιγκαν με βεβαρημένο παρελθόν σε θέματα οπαδικής βίας.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη σύλληψη

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι τη σύλληψη του 23χρονου αλλοδαπού που εμπλέκεται στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του 19χρονου Άλκη στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ενώ η αστυνομική έρευνα – προανάκριση συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα σε Σύνδεσμο Φιλάθλων αθλητικής ομάδας στο κέντρο της πόλης, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σουγιάδες, κράνη, βεγγαλικά χειρός, κροτίδες, φτυάρια, σφυριά, δικράνια, μεταλλικοί σωλήνες και ξύλινα ρόπαλα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ έχει ως εξής: «Άμεση σύλληψη ατόμου για υπόθεση ανθρωποκτονίας 19χρονου στην περιοχή Χαριλάου. Οι άμεσες προανακριτικές ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησαν στη σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται σε υπόθεση ανθρωποκτονίας 19χρονου στην περιοχή Χαριλάου (σχετ. το από 01-02-2022 Δ.Τ. της Υπηρεσίας μας).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 23χρονο αλλοδαπό, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη έπειτα από ενδελεχείς έρευνες και επιστάμενες αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα σε Σύνδεσμο Φιλάθλων αθλητικής ομάδας στο κέντρο της πόλης, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

Αναδιπλούμενοι σουγιάδες, κράνη, βεγγαλικά χειρός, κροτίδες, διάφορα εργαλεία (φτυάρια, σφυριά, δικράνια κ.α.), μεταλλικοί σωλήνες, ξύλινα ρόπαλα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ η αστυνομική έρευνα – προανάκριση συνεχίζεται».

Τον αναγνώρισε ένα από τα θύματα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο23χρονος αναγνωρίστηκε από ένα εκ των θυμάτων της επίθεσης.

Στην παρέα του άτυχου Άλκη υπενθυμίζεται πως ήταν ένας ακόμη 19χρονος και ένας 20χρονος που μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», μετά την επίθεση που δέχτηκαν στην περιοχή του Χαριλάου από περίπου 10 άτομα που βγήκαν από δύο αυτοκίνητα.

Το τελευταίο αντίο

Χθες, Τετάρτη στις 12:00 κηδεύτηκε μέσα σε κλίμα άφατης οδύνης ο 19χρονος οπαδός του Άρη. Η τελετή διεξήχθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στα κοιμητήρια της Βέροιας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Άλκη. Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, η οικογένειά του και οι φίλοι του, με τον κόσμο να έρχεται με λευκά και κίτρινα λουλούδια, για να αποχαιρετήσουν ένα παιδί 19 χρονών που είχε όλη την ζωή μπροστά του, αλλά κάποιοι του την στέρησαν στις 00:30 το βράδυ της Τρίτης σκορπώντας την θλίψη σε όλη την χώρα. Στεφάνια στη μνήμη του 19χρονου Άλκη έστειλαν μεταξύ άλλων η ΠΑΕ Άρης, ο Ερασιτέχνης Άρης, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η Θύρα 13.

Ο πατέρας του Αλκη ζήτησε φιλικό αγώνα μεταξύ Άρη-ΠΑΟΚ

Ο πατέρας του αδικοχαμένου παιδιού ζήτησε να διεξαχθεί φιλικός αγώνας μεταξύ του Άρη με τον ΠΑΟΚ, με την οικογένεια να επιθυμεί τα χρήματα να δοθούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

«Αυτό που ζητάει ο πατέρας είναι ο αγώνας να διεξαχθεί σε όσο γίνεται πιο φιλικό κλίμα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τις διοικήσεις των ομάδων ώστε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Ανέλαβε ο Κούγιας

Στο πλευρό της οικογένειας του 19χρονου θα βρεθεί ο Αλέξης Κούγιας, προς υποστήριξη της κατηγορίας. Ο δικηγόρος γνωστοποίησε την επίμαχη εξέλιξη μέσα από μία ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία επικοινώνησαν μαζί του οι πρόεδροι της ΠΑΕ Άρης και του Ερασιτέχνη Άρη Θεσσαλονίκης κ.κ. Καρυπίδης και Αρβανίτης και ζήτησαν να αναλάβει ως δικηγόρος της οικογένειας του άγρια δολοφονηθέντος 19χρονου.

Το όπλο της δολοφονίας

Ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί αν ήταν εκείνος που τον μαχαίρωσε ή αν ήταν μόνο εκείνος που μαχαίρωσε, καθώς η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται και τα αποτελέσματα από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για το μαχαίρι καράμπιτ – μικρό δρεπάνι που βρέθηκε στο σημείο και ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε στον φόνο.

Το karambit ή kerambit, kurambik ή karambiak είναι ένα μικρό ινδονησιακό κυρτό μαχαίρι που μοιάζει με νύχι. Είναι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιούνται συνήθως στο pencak silat (ινδονησιακές πολεμικές τέχνες).

Οπως με τα περισσότερα όπλα της περιοχής, ήταν αρχικά ένα γεωργικό εργαλείο. Είναι μια μικρότερη παραλλαγή των δρεπανιών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Καθώς με την πάροδο των ετών μετατρεπόταν σε όπλο, η λεπίδα έγινε πιο κυρτή για να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα κοπής. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του karambit. Το μήκος της λεπίδας μπορεί να διαφέρει ενώ ορισμένα δεν έχουν προστατευτικό δακτύλων και μερικά διαθέτουν δύο λεπίδες, μία σε κάθε πλευρά της λαβής. Επιπλέον, το σύγχρονο καράμπιτ μπορεί να έχει καρφί ή σπιρούνι στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος του.

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε λόγο για «τραύμα στην κοινωνία που θα παραμείνει ανοιχτό όσο ευνοείται η οπαδική εξαλλοσύνη και ο χουλιγκανισμός» σε ανάρτησή της στο Facebook για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Η ανάρτησή της: «Ό,τι κι αν αισθανθεί κανείς για τη δολοφονία ενός νέου μόλις δεκαεννέα ετών στη Θεσσαλονίκη επειδή η ομάδα του δεν άρεσε στους σφαγιαστές του, αποτροπιασμό, θλίψη, οργή, όσο κι αν στα λόγια το έγκλημα θα καταγγελθεί και η τιμωρία των ενόχων θα απαιτηθεί, το τραύμα που προκαλεί στην κοινωνία μια τέτοια πράξη θα παραμείνει ανοιχτό όσο ευνοείται η οπαδική εξαλλοσύνη και ο χουλιγκανισμός και, κυρίως, όσο καλλιεργείται ως δείγμα ανδρισμού η βαρβαρότητα και η βία εντός και εκτός γηπέδων.

Το αδιανόητο συμβάν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας επαναφέρει, με τον πιο τραγικό τρόπο, τα ανησυχητικά ερωτήματα ενός, δυστυχώς, διαχρονικού φαινομένου: πώς επιτρέψαμε να μετατραπεί ο χώρος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα σε πεδίο εκδήλωσης του πιο ακραίου μίσους, των πιο βάναυσων, πρωτόγονων ενστίκτων;

Πώς ανεχόμαστε να γίνονται οι δρόμοι, τα πάρκα, οι πλατείες μας σκηνικό βιαιοτήτων ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών; Και, το πιο σημαντικό όλων: μέσα από ποιες διαδικασίες κατέληξε να γίνει η βία ο μόνος τρόπος έκφρασης μιας μερίδας νέων με προβλήματα κοινωνικής ένταξης, αισθήματα περιθωριοποίησης, αντιλήψεις ακραίου αρνητισμού, φόβους για ένα ακυρωμένο μέλλον;

Οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε και να δράσουμε σήμερα κιόλας, χωρίς καθυστέρηση. Ας μη γίνει η κτηνωδία που εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη, και που στοίχισε τη ζωή ενός νέου και τον τραυματισμό άλλων δύο, ένα ακόμη επεισόδιο στην προϊούσα μετατροπή της κοινωνικής ζωής σε αρένα αντιπαλοτήτων, μισαλλοδοξίας, εχθροπάθειας, και, εν τέλει, φονικής απαν

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου