ΤΟΠΙΚΑ

Τριάντα χιλιάδες ανασφάλιστοι ~ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

τριάντα-χιλιάδες-ανασφάλιστοι-στο-νο-154374

Χωρίς περίθαλψη και νοσηλεία αφημένοι στο έλεος της μοίρας τους

Τριάντα και πλέον χιλιάδες άμεσα και έμμεσα ανασφάλιστοι στη Μαγνησία. Στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ το εθνικό σύστημα υγείας εν πολλοίς τους αποκλείει από τις δομές του, αφού οι εξετάσεις που δικαιούνται περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, καταδικάζοντάς ουσιαστικά όποιον δεν έχει να πληρώσει για την υγεία του.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι ανασφάλιστοι στη Μαγνησία είναι κυρίως άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας 30 – 60 ετών, που επί 30 και πλέον χρόνια πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές τους αλλά βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο, χωρίς δουλειά και χωρίς περίθαλψη, και τώρα κάνουν το σταυρό τους για να μην αρρωστήσουν.

Οι πολιτικές των τελευταίων ετών εξαιρούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την ιατρική κάλυψη ενώ στη Μαγνησία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο «άνοιξε την πόρτα» για την πρόσβασή τους υπό προϋποθέσεις πάντα φυσικά και αφού το εγκρίνει μία τριμελής επιτροπή! Λες και η κακιά η ώρα ή το επείγον περιστατικό μπορεί να περιμένει την οποιαδήποτε τριμελή επιτροπή να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι τι εξετάσεις θα γίνουν και πως.

Στο ΓΝΒ κατά μέσο όρο απευθύνονται για εξετάσεις 200 ανασφάλιστοι πολίτες το μήνα. Η διαδικασία προβλέπει την υπογραφή μίας υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους των ανασφάλιστων για τις εξετάσεις που θα υποβληθούν και της αποδοχής της οφειλής των εξετάσεων καθώς μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί το κονδύλι περίπου 25.000 ευρώ που διαθέτει σε μηνιαία βάση το Νοσοκομείο για τις εξετάσεις.

Ετσι το κοινωνικό ιατρείο που συνέστησε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αποτελεί μία όαση για τους ανασφάλιστους, εάν και οι περισσότεροι ντρέπονται να διαβούν την πόρτα του, παρά την ανάγκη που μπορεί να έχουν για εξετάσεις και φάρμακα.

Ουσιαστικά όμως με τα «ημίμετρα» που θεσπίζει η Πολιτεία, οι ανασφάλιστοι παραμένουν όμηροι, αφού από αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος της περίθαλψης, είτε τη στερούνται είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημά τους έχει επιδεινωθεί.

«Σαρώνονται ολόκληροι οι κλάδοι

Ο ΟΑΕΕ είναι το ασφαλιστικό ταμείο με τους περισσότερους ανασφάλιστους στη Μαγνησία . Επαγγελματίες από διάφορους κλάδους εκτός από τις «χειροπέδες» που έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε μέρα με αυτή τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το ταμείο απέναντι σε πάλαι πότε συνεπείς ασφαλισμένους που δεν έχουν πλέον να πληρώσουν τις οφειλές τους και καταλήγουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δυστυχώς στερούνται και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει τα τοπικά σωματεία υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 μέλη του ΟΑΕΕ είναι ανασφάλιστοι. Πρόκειται για εμπόρους, βιοτέχνες , ελεύθερους επαγγελματίες όπως ασφαλιστές, κομμωτές, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων και βαφείς αλλά και πολλοί μικρομεσαίοι στο χώρο της μεταποίησης.

Πρόκειται για άμεσους ασφαλισμένους ενώ εάν υπολογιστούν και οι έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (οι οικογένειές τους) τότε ο αριθμός φτάνει τους 17.000. Ξεπερνούν τους 13.000 εξάλλου οι ανασφάλιστοι που είναι άνεργοι ή απολυμένοι από τον ιδιωτικό τομέα στη Μαγνησία και είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ περισσότερο από δύο χρόνια.

Αύξηση της νοσηρότητας

Οι γιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στο Βόλο «βλέπουν» ήδη αύξηση της νοσηρότητας σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη χορήγηση των φαρμάκων τους, αλλά και σε ανάγκες νοσοκομειακής κάλυψης.

Σύμφωνα με τον παθολόγο και γιατρό του Ιατρείου Αλληλεγγύης, Μιχάλη Μεϊκόπουλο, η πλειοψηφία των ενηλίκων που επισκέπτονται το Ιατρείο στο Βόλο είναι Ελληνες και οι περισσότεροι απ’ αυτούς ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ (οι οποίοι, λόγω οφειλών δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Δεκάδες από τους ασθενείς που έχουν ανάγκη κλινικών, παρακλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων, παραπέμπονται στους ανάλογους γιατρούς, που τους εξετάζουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία δωρεάν.

Στον αντίποδα, τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά, αφορούν σε περιστατικά οικονομικών μεταναστών και κυρίως Αλβανικής καταγωγής, ενώ τα περισσότερα παιδιά γίνονται και προληπτικοί εμβολιασμοί.

Αν κάποιος ασθενείς διαπιστωθεί ότι χρειάζεται εξετάσεις από γιατρούς υπο-ειδικότητας (ενδοκρινολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, οφθαλμίατρο κλπ.), τότε οι γιατροί που τους εξετάζουν τους χορηγούν παραπεμπτικό και στη συνέχεια εξετάζονται στα ιδιωτικά ιατρεία της ανάλογης ειδικότητας δωρεάν. Σε όποιους εξάλλου κριθεί απαραίτητο ότι χρειάζονται ακτινολογικές, εργαστηριακές εξετάσεις αίματος ή άλλες εξετάσεις, τότε παραπέμπονται σε γιατρούς εργαστηριακών ειδικοτήτων, όπου επίσης πηγαίνουν δωρεάν.

Οταν όμως μεταφερθούν στο Νοσοκομείο, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

«Εάν το περιστατικό που έρθει στο νοσοκομείο είναι επείγον, είσαι υποχρεωμένος να το δεχτείς, ακόμη κι αν δεν έχει ασφάλιση. Από κει και πέρα εμείς ως γιατροί έχουμε ένα μεγάλο βάρος για να μπορούμε να διαχειριστούμε τους ανασφάλιστους ασθενείς. Και βρίσκουμε μπροστά μας τις διοικήσεις των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας, την τρόικα. Εάν δεν θέλουν να έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας, ας βγουν να το πουν στον κόσμο» σημείωνε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γνωστός γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου.

Ωστόσο μετά ξεκινά η ταλαιπωρία του γιατρού αφού όπως τονίζει ο συνομιλητής μας «μόλις περιθάλψει έναν ανασφάλιστο, μετά αρχίζει ο Γολγοθάς, καθώς κάποια στιγμή «δέχεται» την επίθεση διάφορων γραφειοκρατών, γιατί έδωσε σε αυτόν τον ασθενή φροντίδα, γιατί χρειάζεται αυτά τα υλικά που δεν έχουμε να του τα παρέχουμε κλπ.».

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά ανασφάλιστων που προσέρχονται στο νοσοκομείο και είναι απαραίτητη η αξονική με αποτέλεσμα «γιατροί και νοσηλευτές» να μην ξέρουν πώς να χειριστούν την υπόθεση αφού η αξονική κοστίζει 250 ευρώ και τα κονδύλια που υπάρχουν ετησίως στο Αχιλλοπούλειο για να καλύψουν τέτοιες καταστάσεις είναι ελάχιστα. Ο ανασφάλιστος εάν υποβληθεί στην εξέταση, θα τη «χρεωθεί» με χαρτί που θα σταλεί και θα «πιστωθεί» στην εφορία.

Η υγειονομική περίθαλψη των ανέργων

Διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα οι άνεργοι που δικαιούνται για ένα διάστημα και υπό προϋποθέσεις πάντα υγειονομικής περίθαλψης ανάλογα με την ηλικία:

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών. Κάθε άνεργος που έχει εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και έχει κάρτα ανεργίας για περισσότερους από δύο (2) μήνες δικαιούται υγειονομική περίθαλψη με παροχές σε είδος (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κ.λ.π.) που καλύπτεται από το ΙΚΑ.

Δεύτερη κατηγορία είναι οι άνεργοι ηλικίας 29 έως 55 ετών. Οι άνεργοι που είχαν ασφάλιση στο ΙΚΑ και έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη από το ΙΚΑ για υγειονομική περίθαλψη με παροχές σε είδος (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κ.λ.π.) εφόσον έχουν συμπληρώσει 600 ημέρες ασφάλισης. Οι ημέρες ασφάλισης αυξάνονται κατά 100 ημέρες για κάθε έτος μετά το 30ο κα μέχρι τις 3.000 ημέρες ασφάλισης. Εσι, άνεργος ηλικίας 38 ετών, χρειάζεται 1500 ένσημα. Οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων καθώς καλύπτονται το πολύ για δύο χρόνια (τέσσερα εξάμηνα)

Τέλος οι άνεργοι ηλικίας 55 ετών και άνω. Οι άνεργοι που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και έχουν συμπληρώσει 3.000 ημέρες ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας τους καλύπτονται για υγειονομική περίθαλψη από το ΙΚΑ με παροχές σε είδος (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κ.λ.π.) για όλη την περίοδο μέχρι και τη συνταξιοδότησή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου