ΤΟΠΙΚΑ

Σαφάρι για ανασφάλιστους ~ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

σαφάρι-για-ανασφάλιστους-με-εντολη-υπ-463712

Στις τουριστικές περιοχές της Μαγνησίας

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εργασίας οι τουριστικές περιοχές της Μαγνησίας. Αναμένεται τις επόμενες μέρες μπαράζ ελέγχων σε τουριστικά καταλύματα, καταστήματα εστίασης σε Βόλο, Πήλιο και στις Βόρειες Σποράδες.

Ρεπορτάζ: BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μπαράζ ελέγχων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής στις τουριστικές περιοχές ξεκινούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, καθορίστηκε το σχέδιο δράσης για τη θερινή περίοδο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και έξι περιοχές του Νομού Μαγνησίας.

Για τη θερινή περίοδο οι έλεγχοι που ξεκινούν σήμερα και θα γίνουν σε 40 νησιά, σε 6 περιοχές της Μαγνησίας σε 23 περιοχές της Πελοποννήσου, σε 19 περιοχές της Ηπείρου – Στερεάς Ελλάδας, σε 7 περιοχές της Μακεδονίας – Θράκης, σε 6 περιοχές της Χαλκιδικής.

Σημειώνεται πως ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 45% κατέγραψαν οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Ασφάλισης του ΙΚΑ τόσο στο Βόλο όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η συγκομιδή των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Απριλίου ήταν πλούσια. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 1.920 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 6.678 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.987 ήταν ανασφάλιστοι ενώ επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.849.500 ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας την περίοδο από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2014, στην περιφέρεια Θεσσαλίας εντοπίστηκαν 73 επιχειρήσεις με 114 αδήλωτους εργαζόμενους. Στη Μαγνησία είχαν εντοπιστεί 36 αδήλωτοι εργαζόμενοι, 54 στη Λάρισα, 7 στην Καρδίτσα και 17 στα Τρίκαλα και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 1.159.648 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται και διαπιστώνεται ότι έχουν αδήλωτους εργαζόμενους βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για απασχόληση μη δηλωμένου μισθωτού εάν είναι άνω των 25 χρόνων και με πρόστιμο της τάξεως των 9.200 ευρώ για μη δηλωμένους εργαζόμενους κάτω των 25 χρόνων.

«Το σαφάρι» για την αδήλωτη εργασία θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, τόσο κατά τη διάρκεια του 24ωρου. «Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους και ιδιαίτερα στους εργοδότες, που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις δεν συμμορφώθηκαν, ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι αποφασισμένες να τηρήσουν τη νομοθεσία για αυτό και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά και αδιάλειπτα στο πλαίσιο της νέας αυστηρής αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας» υπογραμμίζει σχετικά το Υπουργείο Εργασίας σε μία προσπάθεια αφενός να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία και αφετέρου να υπάρχουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους ελεγκτές εξάλλου τα ποσοστά που καταγράφονται μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά δεν εκφράζουν την πραγματική εικόνα της αδήλωτης εργασίας και αυτό διότι εξαιτίας του μικρού αριθμού των ελεγκτών της υπηρεσίας, οι έλεγχοι είναι αναγκαστικά στοχευμένοι.

Ετσι, ελέγχονται κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων όπου παρατηρείται εισφοροδιαφυγή (βιοτεχνίες, εργαστήρια, εστίαση, διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εταιρίες φύλαξης και καθαριότητας κλπ).

Τέλος ελέγχονται επίσης επιχειρήσεις, τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου