ΤΟΠΙΚΑ

Με ίδιους όρους και προϋποθέσεις η χορήγηση φαρμάκων στους ανασφάλιστους

με-ίδιους-όρους-και-προϋποθέσεις-η-χορ-177123

Με τους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τρέχει εδώ και μία εβδομάδα το πρόγραμμα για την έκδοση συνταγών φαρμάκων σε ανασφάλιστους πολίτες στο Βόλο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας και Αλμυρού, Κώστας Ματσιόλης, που ενημέρωσε για την εφαρμογή, είπε πως είναι απαράδεκτο να εφαρμόζονται οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις στους ανασφάλιστους πολίτες με αυτούς των ασφαλισμένων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Ακόμη και η συμμετοχή του 1 ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ για συνταγές που εκτελούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία προβλέφθηκε και θα εισπράττεται ως εκ τούτου από τους ανασφάλιστους πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία μας».

Χαρακτηριστικά η ΗΔΙΚΑ, η εταιρία που έστησε το ηλεκτρονικό πρόγραμμα χορήγησης φαρμάκων, στην ενημερωτική της επιστολή προς το Σύλλογο καταλήγει ως εξής: «Γενικά για τις συνταγές των ανασφάλιστων ισχύουν οι ίδιοι όροι και οι ίδιες προϋποθέσεις με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, άρα και η συμμετοχή και το 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ όταν εκτελούνται από ιδιωτικά φαρμακεία».

Το πρόγραμμα

Οι συνταγές θα μπορούν να εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά από ιατρούς Νοσοκομείων και ΠΕΔΥ και σε καμία περίπτωση χειρόγραφα.

Επιβεβαιώνεται ότι συνταγές με φάρμακα σοβαρών παθήσεων για αποκλειστικά νοσοκομειακή χρήση θα μπορούν να εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων και αν χαρακτηριστούν με «Στερείται» θα μπορούν να εκτελεστούν και σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά η ΗΔΙΚΑ διευκρινίζει: «Ο ΕΟΠΥΥ το χορηγεί μόνο σε εξαιρετικές και σπάνιες περιπτώσεις σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Υ. Α. 3457 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει δεδομένου ότι το ίδιο μήνυμα εμφανίζεται στο σύστημα για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ.

Οι συνταγές με φάρμακα σοβαρών παθήσεων που εκτελούνται είτε από φαρμακεία νοσοκομείων είτε από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων και από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκτελεστούν από ιδιωτικά φαρμακεία. Πάνω στην εκτύπωση της εκδοθείσας συνταγής ως ασφαλιστικός φορέας θα εμφανίζεται «Ταμείο Ανασφάλιστων» και καμία άλλη σήμανση.

Προτείνουμε η ονομασία να είναι «Δικαιούχος φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν. 4270/2014» και δεν χρειάζεται άλλη σήμανση. Στις συνταγές αυτές θα γίνεται κράτηση του 1 ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου