ΤΟΠΙΚΑ

«Κάνουν το σταυρό τους» να μην αρρωστήσουν οι ανασφάλιστοι που πληρώνουν και την ασπιρίνη

κάνουν-το-σταυρό-τους-να-μην-αρρωστή-188840

Το σταυρό τους κάνουν οι ανασφάλιστοι προκειμένου να μην χρειαστούν να κάνουν ειδικές εξετάσεις καθώς χωρίς βιβλιάριο υγείας… υποχρεωτικά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ακόμη και στα Νοσοκομεία δεν είναι δυνατόν να βρούνε «καταφύγιο» αφού ο θεσμός του εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αφενός και αφετέρου στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα αποφεύγουν τις πολυδάπανες εξετάσεις.

Δεν είναι όμως σε καλύτερη μοίρα και οι ασφαλισμένοι αφού ελλείψει ειδικών μηχανημάτων στο ΙΚΑ είτε στα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Βόλου και με τον αξονικό να είναι χαλασμένος κάθε τρεις και λίγο, όσοι έχουν ακόμη αυτή τη δυνατότητα υποχρεωτικά πλέον καταφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Πληρώνουν από την τσέπη τους σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τα χρήματα που τους επιστρέφονται… προσδιορίζονται ακόμη με τιμές 1991!!!

Οπως καταγγέλλουν γιατροί και ασφαλισμένοι, το κρατικό τιμολόγιο, το οποίο λειτουργεί και ως «μπούσουλας» για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχει αλλάξει επί 22 και πλέον χρόνια, με αποτέλεσμα να τους επιστρέφονται ψίχουλα σε σύγκριση με το σημερινό κόστος κάθε εξέτασης στα ιδιωτικά κέντρα. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν καλύπτονται ούτε τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων.

Ακόμη και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του Βόλου έχουν «αναγνωρίσει» το πρόβλημα που δημιουργείται στους ασφαλισμένους, καθώς σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς δεν είναι και ότι πιο εύκολο να καταβάλλει ο ασφαλισμένος για μία μαγνητική τομογραφία που μπορεί να κοστίσει μέχρι και 250 ευρώ για να του επιστραφούν π.χ 100 ευρώ.

Επίσης τα μεγαλύτερα θύματα είναι ασφαλισμένοι των οποίων τα ταμεία δεν έχουν συμβάσεις με ειδικούς γιατρούς και είναι επίσης υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβληθούν και οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια.

Επιπλέον με την κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού όποιος έχει άμεση ανάγκη νοσηλείας ή εξετάσεων δεν μπορεί να περιμένει μήνες, για να εξυπηρετηθεί και έτσι υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου