ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι τιμές των καυσίμων στις Β. Σποράδες

ξεπέρασαν-κάθε-προηγούμενο-οι-τιμές-τ-133071

Ιλιγγιώδης αύξηση, με την Αλόννησο να «γράφει» ρεκόρ με 2,29 ευρώ στην αμόλυβδη

Σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές των υγρών καυσίμων στις Βόρειες Σποράδες, με την Αλόννησο να «χτυπά» ρεκόρ με 2,29 ευρώ στην αμόλυβδη βενζίνη. Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι αυξήσεις των τιμών στα νησιά, με τους κατοίκους και τους πρατηριούχους να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ζαλίζουν οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Αλόννησο, με την βενζίνη να κυμαίνεται από 2,27 με 2,29 ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης να αγγίζει το 1,47 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης το 1,97 ευρώ αντίστοιχα.

Επαγγελματίες του νησιού υπογραμμίζουν ότι οι υπερβολικά αυξημένες τιμές στα υγρά καύσιμα, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα δεδομένα που καταγράφονται σε αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Καταθέτοντας, στο μεταξύ, το σχόλιό του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογιάννης επισημαίνει ότι «περιορίζουμε τις μετακινήσεις στα απολύτως αναγκαία, λόγω της αυξημένης τιμής στη βενζίνη».

«Χρυσάφι» οι τιμές των υγρών καυσίμων και στη γειτονική Σκόπελο, με τη μέση τιμή της βενζίνης στο 2,10 με 2,12 ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,37 μέχρι 1,40 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ 1,83 και 1,84 ευρώ.

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων, με την εφαρμογή του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο να εξισορροπεί την κατάσταση, όπως εκτιμούν πρατηριούχοι. «Στην απλή αμόλυβδη, ισοδυναμεί επιστροφή 18 ευρώ για τον καταναλωτή. Με το μεταφορικό ισοδύναμο προσομοιώνεται η τιμή με τις χερσαίες περιοχές» αναφέρει ο Γιάννης Γλύκος, ο οποίος διατηρεί πρατήριο υγρών καυσίμων στη Σκόπελο.

Σε τροχιά υψηλών τιμών και η Σκιάθος, με την τιμή της βενζίνης να αγγίζει το 2,192 ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,399 ευρώ και το απλό ντίζελ στο 1,862 ευρώ.

Σχολιάζοντας τις αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των υγρών καυσίμων, κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει σημαντικά τα χρήματα που δαπανούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η καθημερινότητα για τα νοικοκυριά.

Με τη μέση τιμή της βενζίνης στη χερσαία Μαγνησία να «σκαρφαλώνει» στο 1,90 ευρώ και την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται, παράγοντες της αγοράς ενέργειας δυσκολεύονται να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη μελλοντική πορεία των τιμών καθώς η κατάσταση στο μέτωπο της πολεμικής έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση είναι ευμετάβλητη. Με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν παίρνει το ρίσκο να εκτιμήσει έστω και τη διατήρηση για παράδειγμα της αμόλυβδης βενζίνης στα μέσα επίπεδα των 1,87 με 1,88 ευρώ ανά λίτρο. Προφανές είναι, ωστόσο, ότι η ενεργειακή κρίση οξύνεται, με το κλίμα ανησυχίας να διατηρείται και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου