ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν στο δρόμο του αγώνα

παραμένουν-στο-δρόμο-του-αγώνα-119137

Το βλέμμα στραμμένο στη συγκέντρωση της Τρίτης -για την οποία μέχρι στιγμής υπάρχει ασάφεια ως προς τους αποδέκτες της πρόσκλησης της επιτροπής Εμπορίου στη Βουλή και ποια μπλόκα θα εκπροσωπηθούν- έχουν οι αγρότες της Μαγνησίας και των Φαρσάλων που βρίσκονται στο μπλόκο των Μικροθηβών.

Στον κόμβο όπου οι κινητοποιήσεις συμπληρώνουν 18 ημέρες αγώνα, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στο δρόμο, μέχρι επί της ουσίας τα αιτήματά τους να δικαιωθούν.

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου και αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το κλείσιμο του κόμβου των Μικροθηβών παραμένει επ’ αόριστον, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να αποφασιστεί και γενικό μπλακ άουτ στους παράδρομους από τους οποίους μέχρι σήμερα γίνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων εάν με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζονταν, δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου.

Περιμένουν απαντήσεις στο πλαίσιο αιτημάτων

Την ίδια ώρα οι αγρότες περιμένουν με ενδιαφέρον να ακούσουν πως θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση στα 17 αιτήματα που δημοσιοποίησε το μπλόκο των Μικροθηβών και αφορούν τόσο στο ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και το κόστος παραγωγής, τα τρία βασικά ζητήματα που αποτελούν και την αιχμή των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

«Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, αρκεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι επιδιώκει το διάλογο να το εννοεί κιόλας» τονίζουν οι αγρότες και διαμηνύουν πως σε διαφορετική περίπτωση «θα συνεχίσουν επ’ αόριστον τις κινητοποιήσεις διότι για εκείνους είναι μονόδρομος η διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Το μπλόκο των Μικροθηβών προτείνει τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον, διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.

Επίσης προτείνει κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία, το ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης και το ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ .

Ζητείται επίσης η διατήρηση των 7 κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες αγρότες» με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα.

Το μπλόκο των Μικροθηβών προτείνει επίσης φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων. Επίσης ζητά μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους, ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα, για την ίδια κατηγορία «επαγγελματιών αγροτών» μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου