ΤΟΠΙΚΑ

Νομιμοποιείται το αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Κυριακής

νομιμοποιείται-το-αλιευτικό-καταφύγ-119195

Εργο πνοής για το Τρίκερι και το Νότιο Πήλιο

Σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τα έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Κυριακής Τρικερίου, καθώς ένα σοβαρό πρόβλημα που αποτελούσε τροχοπέδη για το ξεκίνημα της κατασκευής του επιλύεται μετά από προσωπική παρέμβαση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Νίκου Φορτούνα.

Συγκεκριμένα, μετά από επίσκεψη του δημάρχου Νοτίου Πηλίου στην Κτηματική Υπηρεσία, όπου η διοίκησή της εδρεύει στη Λάρισα, ετοιμάστηκε ο φάκελος που απαιτείται προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα κρηπιδώματα με την υποβολή τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για κατασκευές που είχαν γίνει πριν από πολλές δεκαετίες (ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχία Μαγνησίας) και τώρα είναι απαίτηση βάσει του έργου να νομιμοποιηθούν, ώστε να ξεκινήσει η εκτέλεσή του.

Με την ολοκλήρωση της ακτομηχανικής μελέτης από το μελετητικό γραφείο των Αθηνών «Αλβέρτος Γιαμιν & Συνεργάτες» η οποία εγκρίθηκε με την 601/2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εγκρίθηκε με την ίδια απόφαση η έναρξη των γεωτεχνικών εργασιών.

Ο μελετητής υπέβαλλε στη ΠΕ Μαγνησίας Δ.Τ.Ε. φάκελο αδειοδότησης των γεωτεχνικών ερευνών, ώστε να διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Μαγνησίας η οποία με την σειρά της τα απέστειλε για γνωμοδότηση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Αφού συλλέχθηκαν όλες οι θετικές γνωμοδοτήσεις, εκδόθηκε από το Β’ τμήμα της Διεύθυνσης Δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών η Δ10Β 0014501/8071 ΕΞ 2014 απόφαση του υπουργού Οικονομικών περί παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης του θαλασσίου χώρου και πυθμένα για την διενέργεια των παραπάνω ερευνών. Στις 09/12/2014 ο μελετητής υπέβαλλε στο γραφείο ελέγχου έργων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου σχετική αίτηση για την έκδοση άδειας θαλασσίων γεωτρήσεων.

Παράλληλα ο μελετητής με έγγραφό του στις 09/12/2014 επισήμανε στη Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων την αναγκαιότητα εκπόνησης ειδικευμένης μελέτης κυματικής διείσδυσης.

Στη συνέχεια με την απ. 7797/2015 δόθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων εντολή εκπόνησης της παραπάνω μελέτης η οποία απεστάλη το Δεκέμβριο του 2015 για έλεγχο και θεώρηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων.

Προτείνονται έξι λύσεις της κυματικής διαταραχής, από τις οποίες θα πρέπει να επιλεχθεί η πιο βέλτιστη και παράλληλα η πιο οικονομικά επιθυμητή.

Μετά την επιλογή λύσης της ο μελετητής θα προβεί στις θαλάσσιες γεωτρήσεις προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η μελέτης κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Κυριακής.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Νοτίου Πηλίου κ. Νίκο Φορτούνα, «ολοκληρώνεται ένας ακόμη κύκλος μελετών του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Κυριακής Τρικερίου, έργου που θα δώσει ζωή, πνοή, και ασφάλεια στους ψαράδες του μεγαλύτερου αλιευτικού στόλου της Μαγνησίας, στα σκάφη κρουαζιέρας -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- και περαιτέρω προοπτική στις τοπικές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις.

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας για ολοκλήρωση μεγάλων έργων στην περιοχή, προχωρούμε με γοργά βήματα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε διά μέσου μια πολύ σημαντικής οικονομικής κρίσης με πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», αναφέρει ο κ. Φορτούνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου