ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έδειξε την ελάχιστη συνεννόηση …

δεν-έδειξε-την-ελάχιστη-συνεννόηση-11718

Η αναταραχή στο Νοσοκομείο Βόλου συνεχίζεται. Γιατροί και νοσηλευτές στο πόδι. Οι αντιπαραθέσεις και οι διαπληκτισμοί με το Διοικητή του Ιδρύματος γνωστοί και καθημερινοί στους περισσότερους.

Αναζητήσαμε για το θέμα την άποψη ενός γιατρού του Νοσοκομείου Βόλου που ήταν από τους πρωταγωνιστές σε αυτή την αντιπαράθεση. Ενός καταξιωμένου γιατρού και συνάμα ενός ενεργού πολίτη. Του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Αλέκου Δούρα, που είναι ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Επιπλέον πέρα από την αντιπαράθεση με τη Διοίκηση αναπόφευκτα αναζητήσαμε απαντήσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο του Βόλου, για την πιθανή διαφοροποίηση των περιστατικών που τυγχάνουν της φροντίδας των γιατρών τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και ανέχειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

– Αναστάτωση και ταλαιπωρία στο Νοσοκομείο Βόλου τις τελευταίες μέρες για εκατοντάδες ασθενείς της περιοχής μας. Στο πόδι γιατροί και νοσηλευτές. Πολλοί συμπολίτες εύλογα θα ρωτήσουν. Γιατί τόσο μένος για το Διοικητή του Ιδρύματος κ. Αρ. Ζαχαρόπουλο ;

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, κορυφώθηκε η ένταση στο Νοσοκομείο Βόλου, μοιραία με κάποια ταλαιπωρία για τους ασθενείς της περιοχής μας. Θέλω όμως εδώ να επισημάνω, ότι από μέρος του τύπου διογκώθηκε η εικόνα. Και αυτό γιατί το Τμήμα Επειγόντων, συνέχισε να λειτουργεί απρόσκοπτα, όπως επίσης δεν διαταράχθηκε η λειτουργία των Κλινικών.

Η πλέον εμφανής δυσλειτουργία, ήταν η ολιγοήμερη στάση στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Να είστε σίγουρος ότι πολλά θα είχαν αποφευχθεί, εάν ο υπό παραίτηση Διοκητής επεδείκνυε και την ελάχιστη διάθεση συνεννόησης. Αν δεν αρνείτο πεισματικά να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ενώσεως Νοσοκομειακών Ιατρών, του Συλλόγου Εργαζομένων και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω στο θέμα αυτό, γιατί όπως γνωρίζετε από την προηγούμενη Τετάρτη έχει αρχίσει κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με εντολή της 5ης ΥΠΕ. Το αντικείμενο της είναι να διαπιστωθεί, εάν ο Διοικητής έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα, στο σύνολο της θητείας του. Οφείλουμε να περιμένουμε το πόρισμά της, που σύντομα θα υπάρξει.

Κατά την άποψη μου, η ευθύνη για την αναταραχή βαρύνει το Υπουργείο Υγείας που με απίστευτη πολιτική ανωριμότητα, προχειρότητα και αδιαφορία για τους πολίτες της Μαγνησίας χειρίστηκε το ζήτημα. Οι λάθος βέβαια χειρισμοί, δεν ξεκινούν τον τελευταίο μήνα, με την κωμικοτραγική αβελτηρία για το ΦΕΚ απόλυσης. Εδώ και πολύ καιρό επικρατεί συνεχής ένταση στο Νοσοκομείο. Από καιρό είχαν αναδειχθεί προβλήματα στην λειτουργία του. Επρεπε από καιρό το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύσεις, να πάρει θέση. Και όχι να περιμένει τα γεγονότα τις προηγούμενης Δευτέρας. Γιατί άραγε καθυστέρησε το Υπουργείο ; H προσωπική μου άποψη είναι σαφής. Πολιτικές τύπου Ζαχαρόπουλου- με άξονα την τυφλή λιτότητα, την μείωση των παροχών Υγείας και την συρρίκνωση του ΕΣΥ- αποτελούν επιλογή της παρούσας κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης, με πρωταγωνιστή τον κ. Λοβέρδο.

Η ηγετική ομάδα του Νοσοκομείου Βόλου, τις εφάρμοσε όμως με περισσό φανατισμό, όπως αποδεικνύεται εξάλλου, από τη συγκριτική αξιολόγηση σε σχέση με άλλα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ. Και εάν ο Διοκητής, δεν συγκρούονταν με το σύνολο των εργαζομένων- και όχι με οργανωμένα συμφέροντα, όπως από κάποιους λέγεται,και είναι απόλυτα αναληθές – εάν δεν οδηγούσε με ποικίλους τρόπους τα πράγματα στα άκρα, για λόγους που αφορούν τον ίδιο, κανενός το αυτί δεν θα ίδρωνε… Και βέβαια, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την επόμενη ημέρα. Μας περιμένουν παρόμοια προβλήματα, απόρροια της Μνημονιακής πολιτικής.

– Πόσοι γιατροί ειδικοτήτων λείπουν αυτή τη στιγμή από το Νοσοκομείο Βόλου ;

Οσον αφορά στις σημερινές ελλείψεις, σε γιατρούς ειδικοτήτων αυτές είναι περί τους 15 (3 ΩΡΛ, 3 Παιδίατροι, 3 Οφθαλμίατροι κ.λ.π), για την απλά επαρκή λειτουργία του Νοσοκομείου. Δυστυχώς αναμένονται σύντομα και άλλες αποχωρήσεις, γιατρών. Οι προκηρύξεις έχουν ανασταλεί και, το χειρότερο είναι ότι από την Διοίκηση, δεν έγινε καμμία ουσιαστική ενέργεια για διεκδίκηση επικουρικών γιατρών. Το Νοσοκομείο Βόλου, είναι το δεύτερο σε αριθμό κλινών στη Θεσσαλία και το τελευταίο σε διεκδίκηση θέσεων!

– Κάποιοι νομίζουν ότι είστε υψηλόμισθοι. Ακούγεται ότι το Μνημόνιο δεν σας …άγγιξε. Εσείς ως Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, μετά από … χρόνια στο ΕΣΥ, ποιες είναι οι καθαρές μηνιαίες σας αποδοχές, χωρίς και με τις εφημερίες ;

Δεν ξέρω ποιοί, κύριε. Τσελέντη, νομίζουν ότι το Μνημόνιο δεν άγγιξε το εισόδημα των Νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι, να επισημάνω, ήταν οι χειρότερα αμειβόμενοι γιατροί της ΕΟΚ και πρό Μνημονίου. Από την έναρξη του Μνημονίου το εισοδημά μας έχει υποστεί μείωση περί το 40%, ενώ συγχρόνως έχει αυξηθεί η φορολόγηση μας, ως – κατ΄ευφημισμόν- υψηλόμισθων και έχουν καταργηθεί οι χαμηλότεροι συντελεστές φορολόγησης της αποζημίωσης των εφημεριών. Το μηνιαίο εισόδημα μου – με βαθμό Διευθυντή και 17ετή προϋπηρεσία στο ΕΣΥ- από 1/1/13 είναι 1.700 ευρώ και άλλα 650-750 ευρώ είναι η αποζημίωση, για 6 εφημερίες το μήνα.

– Πόσα χρήματα θα παίρνατε, με τους μετριότερους υπολογισμούς, αν ήσασταν σε ένα ανάλογο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αγγλίας ;

Για να κάνετε μια σύγκριση, με τις μέσες αποδοχές των Νοσοκομειακών γιατρών της υπόλοιπης ΕΟΚ, ο νεοεισερχόμενος γιατρός, σε βαθμό δηλαδή Επιμελητή Β, λαμβάνει μηνιαία περί τις 5.000 ευρώ. Οι αποδοχές ενός αντίστοιχου προς εμένα Διευθυντή γιατρού, κινείται στις 15.000 ευρώ μηνιαίως, με ελάχιστες εφημερίες, και μάλιστα ετοιμότητας. Βλέπετε οι «πολιτισμένες» χώρες της Ευρώπης, δεν απαιτούν από τους Νοσοκομειακούς γιατρούς, να βρίσκονται μέχρι συνταξιοδότησης, στην πρώτη γραμμή. Ειδικά δε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πόλεις όπως το Λονδίνο, που έχω προσωπική εμπειρία, οι αμοιβές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

– Σας πέρασε από το μυαλό να φύγετε στο εξωτερικό ; Τι σας κρατά στο Βόλο ;

Δεν σας κρύβω, ότι έχει περάσει από το μυαλό μου να αναζητήσω εργασία στην Αγγλία, αξιοποιώντας τις γνωριμίες που έχω .Νομίζω ότι αν ήμουν νεώτερος, θα το σκεφτόμουν πιο σοβαρά. Εν τούτοις, μέσα μου η αγάπη για τον τόπο μου και η αίσθηση του καθήκοντος, να δώσουμε την μάχη για να κρατηθεί αυτή η χώρα ζωντανή (ο καθένας από την πλευρά του) κυριαρχούν.

Ξέρετε πρόσφατα είχα τηλεφωνική επικοινωνία, με τον΄Ελληνα Καθηγητή Μ. Γκατζούλη, στο Νοσοκομείο Brompton του Λονδίνου, με τον οποίο συνεργάζομαι. Διέπεται από μεγάλη αγάπη και νοσταλγία για την Ελλάδα. Τον ρώτησα αν σκοπεύει να επιστρέψει, όπως κατά καιρούς μου έλεγε. « Θα το ήθελα πολύ, αλλά τα παιδιά μου είναι μικρά ακόμη και δεν θέλω να πάνε στα Ελληνικά σχολεία, ούτε να σπουδάσουν στα υπό διάλυση Ελληνικά Πανεπιστήμια, Αλέκο» ήταν η απάντηση του.

– Τα τρία τελευταία χρόνια με τα Μνημόνια, ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις που ενδεχομένως έχετε διακρίνει στα περιστατικά που έρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου ;

Το κυρίαρχο γεγονός μετά την εφαρμογή των Μνημονίων, είναι η κατακόρυφη αύξηση των οξέων και χρονίων περιστατικών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Με την οικονομική ανέχεια που επικρατεί και με έναν στο πόδι σχεδιασμένο, και απόλυτα αναποτελεσματικό ΕΟΠΠΥ, οι ασθενείς προστρέχουν στο Νοσοκομείο. Από την άποψη των παθήσεων, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει διαφοροποίηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου