ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση γεννά τέχνη

η-κρίση-γεννά-τέχνη-11926

Συμπολίτες καλλιτέχνες δημιουργούν πρωτότυπα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα

Εργα τέχνης φτιαγμένα από άχρηστα υλικά δημιουργούν με πολύ μεράκι και φαντασία Βολιώτες καλλιτέχνες, δίνοντας νέα χρήση σε παλιά παράθυρα, πεταμένα κομμάτια ξύλου, σπασμένα έπιπλα, χαρτοκιβώτια ή λαμαρίνες.

Αντικείμενα θεωρητικά άχρηστα, μετουσιώνονται σε πραγματικά αριστουργήματα, μέσα από εμπνευσμένες προτάσεις που διακρίνονται για την χρηστική τους αξία αλλά και την εικαστική τους διάσταση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Η περίοδος της κρίσης δεν αποτελεί, ευτυχώς, εμπόδιο στην εικαστική έκφραση, την τέχνη, την δημιουργία αλλά αντίθετα, ενισχύει ακόμη περισσότερο την έμπνευση αλλά και την διαισθητική ικανότητα των καλλιτεχνών, οι οποίοι κυριολεκτικά βλέπουν την νέα πιθανή χρήση σε κάθε παλιό, άχρηστο και κατεστραμμένο αντικείμενο που αντικρίζουν.

Η ιδέα της ανακύκλωσης ή καλύτερα της αξιοποίησης διάφορων άχρηστων υλικών και αντικειμένων, γίνεται καθημερινά πράξη σε τοπικά εργαστήρια, τρία από τα οποία παρουσιάζουμε με λόγο και εικόνα.

Νέες εφαρμογές στο ξύλο

Μικρά ή μεγάλα κομμάτια ξύλων είναι οι πρώτες ύλες που συνθέτουν το παζλ της έμπνευσης του Ανδρέα Κάλντα, ο οποίος κατασκευάζει έπιπλα, φωτιστικά, επιτοίχια, οροφής και δαπέδου, τα οποία διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους.

Απόφοιτος του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, σπούδασε διακόσμηση και σχεδιασμό επίπλου, έχει εργαστεί σε διάφορα εργαστήριο και πριν από επτά μήνες δημιούργησε το δικό του εργαστήριο στην οδό Ροζού 37Α, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ξεχωριστά έπιπλα και διακοσμητικά, τα οποία αποτελούνται από μικρά τμήματα ξύλων, είτε χρωματισμένα είτε στην φυσική απόχρωση του ξύλου, τα οποία δημιουργούν ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα.

Εντύπωση προκαλούν οι πολύχρωμες δημιουργίες του, που περιλαμβάνουν καρέκλες, τραπέζια, έπιπλα με αποθηκευτική χρήση, όπως μπουφές ή ντουλάπες, αλλά και φωτιστικά. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελούν τα επιτοίχια φωτιστικά που δημιούργησε χρησιμοποιώντας παλιά, ξύλινα μέτρα, τα οποία συνθέτουν ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα, που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Παράλληλα αποκτούν νέα όψη παλιά, πεταμένα έπιπλα, τμήματα των οποίων αποτελούν την βάση μιας νέας δημιουργικής πρότασης. «Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται για να μου ζητήσουν παραγγελίες σύμφωνα με τα σχέδια που έχω, ενώ άλλοι θέλουν να δώσουν καινούργια μορφή σε παλιά αντικείμενα» υπογραμμίζει ο ταλαντούχος συμπολίτης δημιουργός.

Ο ίδιος δηλώνει υπέρμαχος της θέσης «η κρίση γεννά τέχνη» και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «νομίζω ότι ο κόσμος το αντιλαμβάνεται πλέον και προσπαθεί να αξιοποιήσει παλιά αντικείμενα, δίνοντάς τους νέα χρήση, αντί να τα πετάξει». Η εφαρμογές της ανακύκλωσης επεκτείνονται πλέον σε νέα πεδία και όπως είναι προφανές, δίνουν εικαστικές, πολύχρωμες πινελιές στην καθημερινότητά μας, καθώς μετατρέπονται σε έπιπλα που ξεφεύγουν από την πεπατημένη, διατηρώντας ωστόσο την χρηστική τους αξία.

Παράθυρα έργα τέχνης

Ανάλογη δραστηριότητα αναπτύσσει η Παρασκευή Τουλούπη, η οποία δημιουργεί πρωτότυπα έργα τέχνης, θέτοντας το εικαστικό της στίγμα σε άχρηστα αντικείμενα όπως πεταμένα παράθυρα, λαμαρίνες, χαρτοκιβώτια και άλλα.

Η χαρισματική Βολιώτισσα δημιουργός, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Λάρισα, θέτει παράλληλα την εικαστική της σφραγίδα και σε επαγγελματικούς χώρους, με ανάλογη επιτυχία.

Εχοντας ως βάση παλιά, ετερόκλιτα αντικείμενα, όπως μαχαίρια βιρσοδεψίου, παλιά κουτιά, και άλλα, καταθέτει πρωτότυπες προτάσεις, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την αξιοποίηση άχρηστων υλικών και είναι προσβάσιμες στο facebook με το όνομά της.

Εντύπωση προκαλούν τα παράθυρα-έργα τέχνης που δημιουργεί, χρησιμοποιώντας χρώματα και μια ιδιαίτερη τεχνική που σταθεροποιεί την εικαστική παρέμβαση πάνω στο γυαλί, ενώ ο ειδικός φωτισμός που προστίθεται, δίνει διαφορετική διάσταση στο έργο.

«Τα παλιά αντικείμενα με ελκύουν και βλέποντάς τα, οραματίζομαι αμέσως την νέα τους χρήση» ομολογεί η ίδια. «Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προσθέτει, συγκεντρώνω άχρηστες λαμαρίνες και χαρτοκιβώτια, προκειμένου να δημιουργήσω επιτοίχια ζωγραφικά έργα».

Τα χρώματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της, ενώ σε διάφορες περιπτώσεις χρησιμοποιεί μαρκαδόρους, στάχτη ακόμη και καφέ, προκειμένου να αποδώσει τα ζωγραφικά της θέματα.

Η Παρασκευή Τουλούπη, η οποία έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε διάφορους χώρους, ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία, έχει σπουδάσει σχέδιο μόδας στην Αθήνα και στο Δημοτικό ΙΕΚ, και μαθήτευσε στα εργαστήρια σημαντικών ζωγράφων, όπως ο Γιώργος Ρόρης, Γιάννης Κουρζής, ο Νίκος Στέφος.

Ακολουθώντας το καλλιτεχνικό της ένστικτο, αξιοποιεί κάθε τι παλιό, βάζοντας την σφραγίδα της με έμπνευση και χρώμα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι περίοδος που διανύουμε μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την διατύπωση νέων προτάσεων και εφαρμογών, που βασίζονται στην αξιοποίηση κάθε άχρηστου αντικειμένου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου