ΤΟΠΙΚΑ

Γρίφος τα νέα τιμολόγια – Κίνδυνος ηλεκτροσόκ με τη νέα χρονιά

γρίφος-τα-νέα-τιμολόγια-κίνδυνος-ηλε-1021046

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το νέο μοντέλο λογαριασμών ρεύματος- Εφτασαν τα πρώτα ραβασάκια των παρόχων

Μαραθώνια σεμινάρια θα χρειασθούν οι καταναλωτές για να κατανοήσουν τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, ώστε να επιλέξουν την πιο οικονομική λύση για τις ανάγκες τους. Τα τιμολόγια θεωρείται ότι είναι υψηλής πολυπλοκότητας, καθώς επιστρέφει η δυσνόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Hδη τα πρώτα ειδοποιητήρια από τους παρόχους έχουν φτάσει στους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ποιο μοντέλο θα ακολουθήσουν. Η επιλογή παραπέμπει σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και όσο υπήρχαν οι επιδοτήσεις, τα πράγματα ήταν σχετικά απλά: Στις 20 κάθε μήνα, οι εταιρείες ανακοίνωναν τα τιμολόγια για τον επόμενο μήνα και οι καταναλωτές μπορούσαν να αλλάξουν προμηθευτή, αν έκριναν ότι υπάρχει κάποια πιο οικονομική λύση για τις ανάγκες τους.

Oσοι διαθέτουν email από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν και λαμβάνουν, ανάλογα με τον πάροχό τους, μηνύματα ενημέρωσης για την αλλαγή των τιμολογίων από την 1η Ιανουαρίου αλλά και για την υποχρέωση που έχουν βάσει του νόμου να μεταφέρουν όλους τους καταναλωτές – πελάτες τους στο «ειδικό τιμολόγιο», το γνωστό κι ως «πράσινο». Το παλαιό καθεστώς ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα. Θεωρούμε ότι όλοι οι καταναλωτές ανεξαιρέτως θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί πλήρως 60 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των έκτακτων μέτρων, με ατομική επιστολή για τις χρεώσεις προμήθειας του ισχύοντος τιμολογίου και όχι τελευταία στιγμή να προσπαθούν να βρούνε την οικονομικότερη λύση, αν υπάρχει.

Η πολυπλοκότητα των τιμολογίων θα καταστήσει δύσκολη τη σύγκριση. Ο μέσος καταναλωτής μόνο από τύχη θα μπορούσε να επιλέξει το καλύτερο για τις ανάγκες του», σχολίασε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέξανδρος Κουτσελίνης. «Πολύ φοβάμαι ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι προς όφελος του καταναλωτή και ότι θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά υπερχρεωμένων ενεργειακά καταναλωτών, μέσα σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον λόγω της ακρίβειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το παζλ του νέου τρόπου τιμολόγησης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καθιέρωσαν τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων, τις οποίες σήμαναν την κάθε μία χωριστά και με ένα χρώμα.

Είναι τα σταθερά τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης, διακρίνονται με το μπλε χρώμα.

Κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας και το χρώμα τους θα είναι το κίτρινο. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.

Υπάρχουν επίσης τα δυναμικά τιμολόγια (χρώματος πορτοκαλί) τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς (προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών) και τέλος, όλοι οι πελάτες των παρόχων με προγράμματα ρεύματος που περιλαμβάνουν κυμαινόμενα τιμολόγια θα μεταπίπτουν στο ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η.1.2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.

Συμβουλές προς καταναλωτές πριν επιλέξουν

  • Θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που επιλέξουν να είναι ο λογαριασμός τους ένχαρτος, δηλαδή να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο.
  • Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή οι πάροχοι είναι η έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.
  • Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να αφορά έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα.
  • Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφεται ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με QR code. Εκεί, θα μπορεί να ελέγχεται η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου. Επομένως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου