ΤΟΠΙΚΑ

Θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα – Από την 1η Ιανουαρίου η επιδότηση

θέρμανση-με-ηλεκτρικό-ρεύμα-από-την-1-1010910

Θα χορηγηθεί σε ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές – Η στήριξη θα είναι αντίστοιχη με το επίδομα θέρμανσης

Μια νέα έκτακτη ενίσχυση για το ρεύμα έρχεται από τις αρχές του νέου έτους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές, καθώς θα χορηγηθεί το επίδομα σε όσους θερμαίνονται με ρεύμα. Πρόκειται για το ένα από τα επτά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συγκεκριμένα, το επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα προβλέπεται ότι θα αφορά περί του 1,2 εκατ. ωφελούμενους (πρώτη κατοικία) με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, για το τρίμηνο 1.1.2024- 31.3.2024 (δεδομένου ότι ως το τέλος του χρόνου ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα).

Το επίδομα θα υπολογίζεται με βασική τιμή 60 ευρώ το μήνα (όσο είναι και για το επίδομα θέρμανσης) η οποία θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή βαθμοημερών, ανάλογα με την περιοχή (ορεινή, πεδινή κλπ.)

Το ελάχιστο ποσό επιδότησης είναι 45 ευρώ το μήνα και το μέγιστο 480 ευρώ ενώ το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ και η επιδότηση θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης (για πετρέλαιο κλπ.) και οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, το οποίο διατηρείται.

Νέα τιμολόγια ρεύματος

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, εισάγονται νέα τιμολόγια για καταναλωτές, οικιακούς και μη. Οι προμηθευτές, το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου του 2023, οφείλουν να ενημερώσουν για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι καταναλωτές θα μπορούν οποτεδήποτε και αζημίως να επιλέγουν διαφορετικό τιμολόγιο. Όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν τιμολόγιο, θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο ειδικό τιμολόγιο την 1η Ιανουαρίου του 2024. Σημειώνεται πως οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση διατήρησης του ειδικού τιμολογίου τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024. Διευκρινίζεται πως η παραμονή στο τιμολόγιο προσφέρεται και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025 σε πελάτες που το επιλέγουν.

Ειδικότερα για τα τέσσερα είδη τιμολογίων:

*Μπλε: σταθερά

Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

*Πράσινα: ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους

Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

*Κίτρινα: κυμαινόμενα

Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

*Πορτοκαλί: δυναμικά

Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Τιμολόγιο για πολύτεκνους

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), ενώ ανακοινώσεις έγιναν και για το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ Γ που αφορά σε πολύτεκνους. Στο πλαίσιο αυτού, προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ενώ δεν θα λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Ειδικότερα όσον αφορά στην κατανάλωση, προβλέπονται τετραμηνιαία όρια από 2.000 kWh για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Σημειώνεται πως για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προβλέπεται αύξηση κατά 200 kWh (με ανώτατο όριο στα 4.000 kWh), ενώ το όριο διευρύνεται, περαιτέρω, για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.

Στο πλαίσιο του μέτρου, θα παρέχεται πρόσθετη επιδότηση, ύψους 20 €/MWh, με τη συνολική επιδότηση να διαμορφώνεται σε 120€/MWh, ως κίνητρο για την επίτευξη στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι δικαιούχοι του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας απαλλάσσονται από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος (ΧΧΣ), εντός των ορίων κατανάλωσης και τη χρήση του δικτύου (ΧΧΔ), εντός των ορίων κατανάλωσης. Επιπρόσθετα, απαλλάσσονται από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Το ετήσιο κόστος του νέου τιμολογίου ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ και για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν πόροι από τον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου