ΤΟΠΙΚΑ

Φωνάζουν τα τουριστικά καταλύματα για τον αποκλεισμό από «πράσινο» πρόγραμμα

φωνάζουν-τα-τουριστικά-καταλύματα-γι-931563

Εκτός επιδότησης μικρές μονάδες, λόγω προϋποθέσεων – «Δεν μας δίνεται η δυνατότητα να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος», λένε

Η δημοσίευση του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027, «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη, όπως λένε οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στη Μαγνησία, καθώς οι προϋποθέσεις που θέτει, ουσιαστικά αποκλείουν τις επιχειρήσεις τους από την οικονομική ενίσχυση για τον «πράσινο» μετασχηματισμό τους.

Ειδικότερα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τίθεται η απαίτηση

για τρεις τουλάχιστον ετήσιες μονάδες εργασίας εξαρτημένης εργασίας της Δράσης Ι «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» όσο και η απαίτηση για δυο τουλάχιστον ετήσιες μονάδες εργασίας εξαρτημένης εργασίας της Δράσης ΙΙ «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ».

Οι ετήσιες μονάδες εργασίας, αποτελούν βασικό κριτήριο χαρακτηρισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προϋπόθεση ένταξης σε πολλά προγράμματα επιχορήγησης, αφού αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές.

Για τον υπολογισμό, λαμβάνονται υπόψη όλα τα πρόσωπα που εργάστηκαν στην επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας, για το έτος που εξετάζεται κάθε φορά, όλοι δηλαδή οι εργαζόμενοι που εμφανίζονται σε τουλάχιστον έναν πίνακα και συγχρόνως στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, που κατατίθενται στον ΕΦΚΑ, όπως εξήγησε Βολιώτης φοροτεχνικός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Έτσι, ένας εργαζόμενος που απασχολήθηκε ολόκληρο το δωδεκάμηνο σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης (πλήρες ωράριο) αντιστοιχεί σε μία ετήσια μονάδα εργασίας, ενώ δεν συνυπολογίζονται οι μαθητευόμενοι ή οι σπουδαστές που βρίσκονται σε επαγγελματική εκπαίδευση στο πλαίσιο σύμβασης μαθητείας.

Τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα έχουν εποχική δραστηριότητα, ως εκ τούτου δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν εύκολα τις ετήσιες μονάδες εργασίας και αυτό το «πληρώνουν», αφού δεν μπορούν να ενταχθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα.

Είχαμε ζητήσει να μην ισχύσει

«Ακόμη και μεγάλα καταλύματα που μπορεί να απασχολούν από 5 έως 10 εργαζόμενους θα μείνουν εκτός, καθώς απασχολούν το προσωπικό μόνο τους μήνες της τουριστικής περιόδου και ως εκ τούτου αδυνατούν να συγκεντρώσουν τις αντίστοιχες ετήσιες μονάδες εργασίας που απαιτούν τα επιδοτούμενα προγράμματα», σχολίασε σχετικά η Ευαγγελία Διανελλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων ν. Μαγνησίας.

«Εάν η Πολιτεία θέλει πράγματι να επωφεληθούμε από δράσεις που προάγουν την «πράσινη» ανάπτυξη και να μας βοηθήσει, δεν πρέπει να προκρίνει τόσο αυστηρά κριτήρια», παρατήρησε η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Θανάσης Σπύρου, αντιπρόεδρος πλέον του Συλλόγου, αναφέρει ότι θα έπρεπε οι προϋποθέσεις να μην είναι τόσο ασφυκτικές, διότι περιορίζουν σημαντικά το εύρος των δικαιούχων. «Ετσι έγινε και με τον αναπτυξιακό νόμο. Εθεσαν όρους και κριτήρια που ελάχιστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρούσαν και έτσι οι περισσότεροι επαγγελματίες έμειναν “εκτός νυμφώνος”», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Πληρώνουμε και εμείς φουσκωμένους λογαριασμούς»

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν στόχο να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιώσουν τις υποδομές τους ενεργειακά.

Αντ’ αυτού με τα κριτήρια που τέθηκαν αυτό δεν πρόκειται να γίνει, όπως λέει.

«Είναι άδικο, ακόμη και τώρα σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, να βγαίνουν εκτός προγραμμάτων τα μικρά τουριστικά καταλύματα λόγω προϋποθέσεων. Χάνουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και το λειτουργικό κόστος, που αποτελεί βραχνά, είτε μία επιχείρηση λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, είτε εποχιακά», καταλήγει ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου