ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μάστιγα οι αγροτικές κλοπές στα κτήματα

μάστιγα-οι-αγροτικές-κλοπές-στα-κτήμα-922768

Από μοτέρ άρδευσης μέχρι καινούργια δενδρύλλια η «λεία» αγνώστων

Μέτρα αποτροπής των κρουσμάτων κλοπής αγροτικού εξοπλισμού και ιδιαίτερα ηλεκτρομοτέρ άρδευσης και καλωδίων -για τον χαλκό που περιέχουν- ζητούν οι αγρότες της περιοχής του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Παραγωγοί στον κάμπο και σε άλλες δημοτικές ενότητές του έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους. «Οι παραγωγοί κάθε μέρα μετράνε μεγάλες απώλειες. Πρόκειται για μηχανήματα και εξοπλισμό που κοστίζουν ακριβά», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τοπικός σύμβουλος Καναλίων Δημήτρης Τσούκας, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικά το αστυνομικό τμήμα Ρήγα Φεραίου, ζητώντας εντατικοποίηση της αστυνόμευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κατά περιόδους, οι κλοπές, παντός είδους, αγροτικού εξοπλισμού γνωρίζουν μεγάλη έξαρση και οι συνέπειές τους προκαλούν σημαντική οικονομική ζημία στους αγρότες. Ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου οι καλλιεργητικές εργασίες φθίνουν και οι αγρότες δεν έχουν λόγους να βρίσκονται στα χωράφια τους με την ίδια συχνότητα, οι κλοπές αυξάνονται κατακόρυφα. Κάθε είδους εργαλείο, παρελκόμενο ή εξάρτημα μπορεί να κλαπεί, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών, έχουν κλαπεί ακόμα και νεαρά δενδρύλλια που μόλις έχουν μεταφυτευθεί στις οριστικές τους θέσεις στα χωράφια. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα εξαρτήματα που προτιμώνται περισσότερο από τους επιτήδειους είναι αυτά που αφορούν στον αρδευτικό εξοπλισμό, και τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν σε θέσεις φύλαξης. Οπως αναφέρουν οι αγρότες, οι ηλεκτροκινητήρες και οι καλωδιώσεις των αρδευτικών συγκροτημάτων αποτελούν την αγαπημένη λεία των δραστών λόγω του χαλκού που περιέχουν.

Το τι συμβαίνει στη συνέχεια και πού καταλήγουν τα κλοπιμαία δεν είναι εξακριβωμένο. Ομως η ζημιά, που υφίστανται οι αγρότες είναι μεγάλη, καθώς η αντικατάσταση του εξοπλισμού είναι επιβεβλημένη, αλλά πολύ δαπανηρή.

Για το ζήτημα απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Οπως αναφέρει, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συστηματικές κλοπές παγίου εξοπλισμού αγροτικής φύσεως όπως βάνες υπογείου, ηλεκτρολογικοί πίνακες και καλώδια.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ζημιωθέντες παραγωγοί το κόστος της ζημιάς ανέρχεται από 200 έως και 2.000 ευρώ ανάλογα με τον εξοπλισμό.

«Προκειμένου να αποφύγουμε ακραίες συμπεριφορές με απρόβλεπτες συνέπειες, προτείνουμε την ένταξη των ζημιών κλοπών στα πάγια κεφάλαια που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και την πληρωμή τους μέσω πιστοποίησης από την Αστυνομία ή κάποιον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Πιστεύουμε πως θα ανταποκριθείτε άμεσα στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία και η περιουσία των δημοτών», αναφέρεται στην επιστολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου