ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στη Σκόπελο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

στη-σκόπελο-η-συνεδρίαση-του-περιφερε-875442

Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί της Σκοπέλου.

Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σκοπέλου (κτίριο «ΞΕΝΙΑ» παραλία Σκοπέλου), παρόντος του Δημάρχου του νησιού κ. Σταμάτη Περίσση, ο οποίος και είχε την ευκαιρία να κάνει μία πλήρη καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και της εικόνας που παρουσιάζει αυτή την ώρα η τουριστική κίνηση στη Σκόπελο.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η από κοινού προσφυγή των θεσσαλικών επιμελητηρίων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής του τμήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε συμβάσεις προμήθειας με τελικούς πελάτες – καταναλωτές.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση στον Βόλο του Περιφερειακού Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας “AgriBusiness Thessaly Summit 2022” το προσεχές φθινόπωρο, αλλά και η ίδρυση κοινού ταμείου των Θεσσαλικών Επιμελητηρίων με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων για το τουριστικό προϊόν.

Ταυτόχρονα, τις εργασίες της συνεδρίασης απασχόλησε το θέμα της έλλειψης εργατών γης στον πρωτογενή τομέα και γενικότερα έλλειψη εργατικού δυναμικού στην επιχειρηματικότητα, γεγονός που επισημάνθηκε και από τα τέσσερα θεσσαλικά Επιμελητήρια.

Με αφορμή την κορύφωση της τουριστικής περιόδου που αναμένεται τονίστηκε και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τουριστικό τομέα, ειδικότερα σε περιοχές «αιχμής», όπως είναι η νησιωτική Θεσσαλία.

Τέλος, συζητήθηκαν και τα θέματα της ψηφιακής Αναβάθμισης των Επιμελητηρίων, αλλά και η αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι επιπτώσεις που επιφέρει στην παραγωγή και στην κατανάλωση.

Στο πλαίσιο του διημέρου τα μέλη του ΠΕΣΘ είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ελαιοτριβείο της Οικογένειας Αντωνίου στη Γλώσσα. Το ελαιοτριβείο «Αντωνίου» είναι μία παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία τριών γενεών. Από τη λειτουργία του πρώτου ελαιοτριβείου στο μικρό χωριό της Γλώσσας της νήσου Σκοπέλου συνεχίζεται η παράδοση ως σήμερα. Στο χώρο φιλοξενείται και το μουσείο του παλιού ελαιοτριβείου της οικογένειας με εκθέματα και εργαλεία παραδοσιακής συγκομιδής ελιάς.

Στο συγκεκριμένο ελαιοτριβείο παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προέρχεται από παραδοσιακούς ελαιώνες της Σκοπέλου, από ελιές ποικιλίας Αμφίσσης και Κορωνέικης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κτήμα και εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης βιολογικών δαμάσκηνων Σκοπέλου Γρυπιώτη στον Καλόγηρο, αλλά και στην επιχείρηση «SPORA Aegean Tastes» των κυρίων Γιάννη Ζέρβα και Νίκου Κοκόνη. Πρόκειται για μία νεοφυής επιχείρηση όπου κλείνει στις γεύσεις της όλα τα αρώματα του Αιγαίου, αφού χρησιμοποιεί στις παρασκευές της μαστίχα Χίου, τόνο Αλοννήσου, γραβιέρα Νάξου, κατσικίσιο τυρί Σκοπέλου, κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου