ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Με δύο μόνο λεωφορεία η Σκόπελος

με-δύο-μόνο-λεωφορεία-η-σκόπελος-877805

Με μόνο δύο λεωφορεία και μάλιστα ιδιωτικά γίνεται την τρέχουσα χρονική περίοδο η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση στη Σκόπελο, αν και τρέχει μήνας Ιούλιος και πλέον η τουριστική κίνηση στο νησί είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Ο διαγωνισμός που έχει σε εξέλιξη η δημοτική αρχή του νησιού μετά από πρόκληση ενδιαφέροντος τον περασμένο Μάιο, δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες.

Επαγγελματίες ανέφεραν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως τα δύο λεωφορεία δεν επαρκούν για να καλύψουν το νησί, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αναμονή και ταλαιπωρία. «Ιούλιο μήνα έχουμε. Επρεπε ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί. Αντίθετα ενημερωνόμαστε πως δεν έχουν ανοιχτεί καν οι προσφορές», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν πως τώρα που ο νόμος άλλαξε και άρει τις δυσχέρειες που αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος οι δήμοι, η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του πολίτη με μέσα μαζικής μεταφοράς θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.

Από την πλευρά τους, συμμετέχοντες στον διαγωνισμό του Δήμου Σκοπέλου περιμένουν να ενημερωθούν από τη δημοτική αρχή το αποτέλεσμα της βαθμολογίας και ταυτόχρονα βλέπουν μπροστά τους να συρρικνώνεται το διάστημα της τουριστικής σεζόν και του χρόνου που θα δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.

Ο δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Περίσσης, που ρωτήθηκε σχετικώς, ανέφερε πως «τα προηγούμενα χρόνια έτσι γινόταν η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, όμως φέτος με τον διαγωνισμό θα υπάρξουν δύο επιπλέον λεωφορεία για την ενίσχυση της μικροσυγκοινωνίας».

Ο διαγωνισμός

Η παραχώρηση του έργου της εκτέλεσης της μικροσυγκοινωνίας αφορά στη μικροσυγκοινωνία της άγονης γραμμής Σκοπέλου – Λουτρακίου – Σκοπέλου με οριζόμενη ελάχιστη προσφορά το ποσό των 20.000 ευρώ.

Θα εκτελείται με λεωφορεία κάτω των 15 ετών από το έτος κατασκευής. Τα λεωφορεία που θα εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο θα είναι δύο οπότε δύο θα είναι και οι αντίστοιχες παραχωρήσεις, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης θα είναι δωδεκαετής.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο Δήμος Σκοπέλου δεν ευθύνεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο για τυχόν ζημιές ή σωματικές βλάβες προκληθείσες από τη λειτουργία ή την κυκλοφορία των λεωφορείων είτε σε τρίτους είτε στους επιβαίνοντες και στον οδηγό.

Η πρόσληψη του προσωπικού θα επιτρέπεται με δαπάνες του παραχωρησιούχου, εφόσον οι προσλαμβανόμενοι θα έχουν τα νόμιμα προσόντα για την εκτέλεση της εργασίας.

Τα δρομολόγια θα έχουν αφετηρία τη Σκόπελο και τελικό προορισμό το Λουτράκι με ενδιάμεσες εγκεκριμένες στάσεις.

Ο Δήμος Σκοπέλου θα έχει το δικαίωμα να υποδείξει αλλαγές και τροποποιήσεις ως προς την εκτέλεση των δρομολογίων.

Το εισπραττόμενο κόμιστρο καθορίζεται από την προβλεπόμενη ΚΥΑ, ενώ προβλέπεται δωρεάν μετακίνηση για άτομα με ειδικές ανάγκες και υπαλλήλους του δήμου από και προς την εργασία τους και έκπτωση 50% για τους συνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τους φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Η παραχώρηση μπορεί να γίνει υπέρ φυσικών προσώπων εφόσον αυτά κατοικούν στο νησί από πενταετίας, ασκούν κατά κύριο λόγο το επάγγελμα του οδηγού αυτοκινήτων, δεν έχουν προς τον Δήμο Σκοπέλου και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα όπως λαθρεμπορία, χρήση ναρκωτικών, μαστροπεία κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου