ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Facebook για την πυροπροστασία

facebook-για-την-πυροπροστασία-788484

Μέτωπο πρόληψης κατά των πυρκαγιών συγκροτείται στην Σκιάθο, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η δημιουργία, από εθελοντές, σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) με το όνομα Πυροπροστασία – Σκιάθος 2013 η οποία θα ενημερώνεται τακτικά σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην Πυροπροστασία. Για προληπτικούς, παράλληλα, λόγους, απαγορεύεται ρητά η καύση από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι εθελοντικές δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην διάρκεια της εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Σκιάθο με πρωτοβουλία του κλιμακίου της Πυροσβεστικής Σκιάθου και στόχο την πυροπροστασία των δασών του νησιού. Στην εσπερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων, συλλόγων αλλά και εθελοντές.

Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του προϊσταμένου του κλιμακίου Σκιάθου πυραγού κ. Γεωργίου Λιακόπουλου ο οποίος τόνισε ότι στόχος της συνάντησης ήταν «να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία των φορέων, εθελοντών, να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός όλων, να αυξηθεί ακόμη πιο πολύ η αποτελεσματικότητα και να τονωθεί η αισιοδοξία όλων γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βαδίσουμε για να επιτύχουμε μία καλή αντιπυρική περίοδο».

Παράλληλα ο κ. Λιακόπουλος υπογράμμισε ότι ξεκινά μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες αλλά και στους παριστάμενους εκπροσώπους του Δήμου να προβούν έγκαιρα στον καθαρισμό των οικοπέδων αφού η έντονη βλάστηση σύντομα θα ξηραθεί..

Ήδη από το 2010 η αρμοδιότητα των καθαρισμών των οικοπέδων, των αλσυλλίων, όλων των οικοπέδων που βρίσκονται εντός αστικού χώρου και πλησίον των δασών είναι στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι υπεύθυνη να ειδοποιήσει όλους τους ιδιοκτήτες και αν δεν συμμορφωθούν να καθαρίσει η ίδια τα οικόπεδα και να χρεώσει την δαπάνη στον ιδιοκτήτη ενώ παράλληλα πρέπει να ενημερώσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκιάθου ζήτησε, ιδιαίτερα, από την τοπική αυτοδιοίκηση να επικεντρωθεί στην άμεση διάνοιξη-συντήρηση των δασικών δρόμων και στους απαραίτητους καθαρισμούς των πρανών τους.

Επισήμανε επίσης ότι «δεν ξεχνούμε την απαγόρευση καύσης από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου» καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά», για να προσθέσει ότι «είναι πολύ σημαντική η άμεση αναγγελία της πυρκαγιάς». Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη γι’ αυτό και οργάνωσε την συγκεκριμένη συνάντηση, διότι «θέλει κοντά της όλο τον κόσμο, όχι μόνο στους πιστοποιημένους εθελοντές, και κυρίως τις βραδινές ώρες όταν έχει δυνατό αέρα. Σε κάθε αντιπυρική περίοδο πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 και πολύ περισσότερο στο δείκτη 4» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην δημιουργία, από εθελοντές, σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) με όνομα Πυροπροστασία – Σκιάθος 2013 και στην συνέχεια προβλήθηκε 25λεπτο ντοκιμαντέρ για την μεγάλη πυρκαγιά της Πελοποννήσου το 2007 που προβλημάτισε τους παριστάμενους. Ακολούθησαν ερωτήσεις, εποικοδομητική συζήτηση και τέθηκαν οι βάσεις για την διεύρυνση της Ομάδας Εθελοντών για την Πυροπροστασία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου