ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

προστασία-της-πολιτιστικής-κληρονομ-790832

Πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» για το ιστορικό κέντρο

Σειρά πρωτοβουλιών έχει αναπτύξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος», ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί, από της ιδρύσεώς του, με στόχο την διατήρηση της παραδοσιακή αρχιτεκτονικής αλλά και για το χαρακτηρισμό του ιστορικού κέντρου του οικιστικού ιστού της Σκιάθου, με αποκορύφωμα την υλοποίηση προγράμματος συνεργασίας με τον τομέα πολεοδομίας και χωροταξίας του Ε.Μ.Π. με υπεύθυνη την κ. Σ. Αυγερινού-Κολώνια καθηγήτρια του Ε.Μ.Π., από όπου προέκυψε σχετική ερευνητική εργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής του Συλλόγου έθεσαν εγγράφως υπόψη του προέδρου της ομάδας εργασίας σύνταξης πλαισίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του ΤΕΕ (περιφερειακό τμήμα Μαγνησίας) κ. Δημήτρη Καλέργη και του προέδρου του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ κ. Σωκράτη Αναγνώστου, προβληματισμούς, σκέψεις, αλλά και προτάσεις για την διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του νησιού.

Με αφορμή την παρουσίαση του πλαισίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Σκιάθο, το ΔΣ του Συλλόγου συνεχάρη στην ίδια επιστολή τους εμπνευστές της «συγκεκριμένης, εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία πρωτοβουλία για το νησί μας» όπως επισημαίνεται.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», Θεόδωρος Τζούμας, υπογραμμίζει ότι «από τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε ενημερωθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, προσκεκλημένος του συλλόγου για την εκδήλωση «Μοναστήρια της Σκιάθου», ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια μελετούν τη σύσταση ειδικού πλαισίου όρων και περιορισμών δόμησης με σκοπό τη διατήρηση και προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των οικισμών Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος Αλόννησος) με στόχο να γίνει προεδρικό διάταγμα. Σε συνέχεια της ενημέρωσης αναπτύξαμε στενή συνεργασία με τα μέλη της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώσαμε για την εργασία του Ε.Μ.Π. και παράλληλα ενεργοποιήσαμε εν δυνάμει συνεργάτες της ομάδας όπως αρχαιολόγους, ιστορικούς και αρχιτέκτονες».

Αναφορικά, ειδικότερα, με την πρόταση εφαρμογής των ειδικών όρων δόμησης και των επιμέρους μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων-όπως ορίζονται για τον Γ τομέα-στο σύνολο της εκτός σχεδίου δόμησης στα υφιστάμενα, προτείνεται «η ομαδοποίησή τους σε κατηγορίες και παράλληλα προτεινόμενα μέτρα για την κάθε κατηγορία, αφού η ογκοπλαστική ποικιλομορφία τους δεν μπορεί να ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση τους γενικούς κανόνες που περιγράφονται στο σχέδιο» τονίζουν οι συντάκτες του κειμένου.

Προβληματισμό προκαλεί, εξάλλου, ο καθοριστικός ρόλος που φαίνεται να έχει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για μεγάλο εύρος ενεργειών όπως «από την τελική θέση ενός κτηρίου στο οικόπεδο» μέχρι τον «χρωματισμό εξωτερικών επιφανειών».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του ίδιου Συλλόγου έχει δρομολογηθεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας ο χαρακτηρισμός των παραδοσιακών λιθόστρωτων και πλακόστρωτων ως διατηρητέα.

Με δεδομένη τη δυσκολία στη συλλογή μορφολογικών στοιχείων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σκιάθου, λόγο περιορισμένης βιβλιογραφίας, «προτείνουμε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, η οποία έχει στη διάθεσή της σχετικές πληροφορίες, από την ιστορική τεκμηρίωση οκτώ κτηρίων που έχει χαρακτηρίσει ως νεώτερα μνημεία στη Σκιάθο» τονίζουν τα μέλη του ίδιου Συλλόγου.

Παράλληλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» επισημαίνουν ότι «αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της εφαρμογής ενός πλαισίου που θα καθορίζει αφενός τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου τον εξωραϊσμό μέσω της αναδρομικής ισχύος αλλά και της εφεξής δόμησης. Ευελπιστούμε, καταλήγουν, να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου