ΔΙΕΘΝΗ

Οι ομοιότητες της επίθεσης στο Βερολίνο και στη Νίκαια: Τυφλή βία και μίσος

οι-ομοιότητες-της-επίθεσης-στο-βερολί-620675

Σοκαρισμένο άφησε ολόκληρο τον κόσμο η επίθεση που σημειώθηκε χθες στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα 48.

Η επίθεση ξύπνησε μνήμες ειδικά στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Νίκαια όπου τον περασμένο Ιούλιο, ένα φορτηγό σκόρπισε το θάνατο σε εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της χώρας στην θρυλική Promenade des Anglais αφήνοντας νεκρούς 86 ανθρώπους.

Ετσι, ο δήμαρχος της Νίκαιας Φιλίπ Πραντάλ σε tweet που έκανε προηγουμένως δεν θα μπορούσε παρά να τονίσει τις ομοιότητες μεταξύ των δύο επιθέσεων. Συγκεκριμένα έγραψε: «Ο ίδιος τρόπος λειτουργίας. Ίδια τυφλή βία. Ίδιο το μίσος για τους ευτυχισμένους ανθρώπους. Περισσότερο από ποτέ, να καταπολεμήσουμε τον σκοταδισμό».

Το χτύπημα στη Νίκαια τον περασμένο Ιούλιο

Παγκόσμιο σοκ είχε προκαλέσει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στη Νίκαια, στην κεντρική λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, τον περασμένο Ιούλιο και συγκεκριμένα την ημέρα που η χώρα γιόρταζε την Ενθική Εορτή της. 84 νεκροί, 150 τραυματίες εκ των οποίων οι 18 με 20 σε σοβαρή κατάσταση ο τραγικός απολογισμός.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα είναι πρωτοφανής, καθώς δεν έχει σημειωθεί ανάλογο χτύπημα: Φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος, άνω των 100.000 ατόμων, που παρακολουθούσε σόου πυροτεχνημάτων καθώς γιόρταζαν την ημέρα της Βαστίλης.

Κατά πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων η παρουσία του φορτηγού τη συγκεκριμένη ώρα προκάλεσε έκπληξη και σήμανε συναγερμό στις αρχές, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συγκεντρώνονται αστυνομικοί.

Αμέσως επικράτησε πανικός το πλήθος άρχισε να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς το φορτηγό και ο οδηγός του επιτάχυνε και έπεσε πάνω στο πλήθος. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, έκανε και ζιγκ ζαγκ προκειμένου να χτυπήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Πριν πέσει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, κατά πληροφορίες, κινούνταν με ταχύτητα 50χλμ. επί δύο χλμ.

Μάλιστα, ο οδηγός του φορτηγού ενώ σκότωνε πατώντας με το φορτηγό του, πυροβολούσε κατά του πλήθους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και τελικά ο μακελάρης οδηγός του φορτηγού έπεσε νεκρός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορτηγό ήταν γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου