ΔΙΕΘΝΗ

Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα για την κυριλλική, λέει ο πρόεδρος της Κροατίας

αντισυνταγματικό-το-δημοψήφισμα-για-533718

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι θεωρεί το δημοψήφισμα για τη χρήση μειονοτικής γλώσσας και γραφής αρνητικό για τη χώρα και αντισυνταγματικό.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει από εδώ και πέρα, εφ’ όσον οι εκπρόσωποι της οργάνωσης «Επιτελείο για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ» παρέδωσαν στη Βουλή τις κάλπες με 680.000 υπογραφές υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη χρήση γλώσσας και γραφής των μειονοτήτων, ο κ. Γιοσίποβιτς επισήμανε ότι πρέπει να τηρηθεί ο νόμος και ότι αυτό συνεπάγεται έλεγχο αν το ίδιο το αντικείμενο του δημοψηφίσματος είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.

Το «Επιτελείο για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ», που ξεκίνησε εκστρατεία για να τερματιστεί η επίσημη χρήση της κυριλλικής γραφής στην πόλη που αποτέλεσε θέατρο συγκρούσεων στη διάρκεια του πολέμου, παρέδωσε χθες στη Βουλή τις υπογραφές υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Η οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν βετεράνοι πολέμου, ζητούν αλλαγές στο συνταγματικό νόμο ώστε το δικαίωμα χρήσης της γλώσσας να παρέχεται μόνο σε περιοχές, όπου το 50% του πληθυσμού προέρχεται από εθνική μειονότητα, αντί το 1/3 του πληθυσμού, όπως προβλέπεται τώρα από τη νομοθεσία για τις μειονότητες.

Περισσότερο από το 1/3 των κατοίκων του Βούκοβαρ είναι Σέρβοι και, για το λόγο αυτό, οι αρχές τοποθέτησαν έξω από δημόσια κτίρια πινακίδες στην κροατική λατινική γραφή και στη σερβική κυριλλική γραφή στην πόλη τον Σεπτέμβριο.

Οι βετεράνοι πολέμου, που είχαν πολεμήσει για να υπερασπιστούν την πόλη από τις σερβικές δυνάμεις το 1991, άρχισαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και απομάκρυναν τις πινακίδες.

Ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι η Κροατία δεν πρέπει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση του περιορισμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου