ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα στις αρχές του 2014

αίγυπτος-δημοψήφισμα-για-νέο-σύνταγμ-568676

Ένα δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της Αιγύπτου, το οποίο καταρτίζεται τώρα, θα διεξαχθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, κι όχι τον ερχόμενο μήνα όπως αναμενόταν.

«Πιστεύω ότι θα διεξαχθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Μπεμπλάουι για το δημοψήφισμα αυτό, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους θα καθυστερήσει η διεξαγωγή του, η οποία αρχικά προβλεπόταν για τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, την οποία διόρισε ο στρατός αφού καθαίρεσε στις 3 Ιουλίου τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, έχει δώσει στην δημοσιότητα έναν οδικό χάρτη ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το ερχόμενο έτος.

Μια επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από 50 μέλη, λίγοι εκ των οποίων είναι ισλαμιστές, άρχισε να εργάζεται τον Σεπτέμβριο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο στρατός είχε δώσει στην επιτροπή αυτή διορία 60 ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε στη συνέχεια να γίνει δημοψήφισμα για την έγκρισή του.

Σύμφωνα με κάποιες διαρροές που υπάρχουν, με το αναθεωρημένο Σύνταγμα γίνεται μια προσπάθεια περιορισμού της επιρροής των ισλαμικών νόμων και χαλάρωσης των κανόνων που απαγορεύουν σε αξιωματούχους της εποχής του Μουμπάρακ να αναλάβουν καθήκοντα.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου