ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα το 2014 για ανεξαρτησία της Καταλονίας

δημοψήφισμα-το-2014-για-ανεξαρτησία-της-κ-541496

Δημοψήφισμα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού «κράτους», θα διεξαχθεί στις 9 Νοεμβρίου 2014 παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας.

«Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα την επόμενη χρονιά», στις 9 Νοεμβρίου 2014, δήλωσε σήμερα ο Μας.

«Επιθυμείτε η Καταλονία να γίνει κράτος; Ναι ή όχι;», θα είναι το πρώτο ερώτημα. Και αν η απάντηση είναι «ναι», «Επιθυμείτε το κράτος αυτό να είναι ανεξάρτητο;», θα είναι το δεύτερο ερώτημα που θα τεθεί στους 7,6 εκατομμύρια κατοίκους της περιφέρειας, διευκρίνισε ο Μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα δοθεί χρόνος στο ισπανικό κράτος, τους κρατικούς θεσμούς να διαπραγματευτούν με τις καταλανικές αρχές τη μορφή που θα πρέπει να λάβει το δημοψήφισμα αυτό στο υπάρχον νομικό πλαίσιο».

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι θα αντιταχθεί με όλα τα νομικά μέσα σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα με θέμα την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ήδη ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρδόν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι είναι αντισυνταγματικό.

«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα (…) διότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τον νόμο», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλφόνσο Αλόνσο, ένας εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία έχει αναζωπυρώσει τις αυτονομιστικές τάσεις της περιφέρειας της Καταλονίας. Πολλοί κάτοικοι της πιστεύουν ότι η περιφέρειά τους θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση αν δεν ήταν αναγκασμένη να δίνει μέρος των εσόδων της από τη φορολογία σε φτωχότερες περιφέρειες της χώρας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου