ΔΙΕΘΝΗ

Κάμερες στους ένοπλους βρετανούς αστυνομικούς μετά την υπόθεση Ντάγκαν

κάμερες-στους-ένοπλους-βρετανούς-αστ-506517

Ο επικεφαλής της βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας ανέφερε ότι όσοι αστυνομικοί οπλοφορούν θα «φορούν» βιντεοκάμερες, ώστε η δραστηριότητά τους να είναι «πιο ανοικτή».

Η αστυνομική διοίκηση υπογραμμίζει τη σημασία του μέτρου για ενίσχυση της «εμπιστοσύνης του κοινού» την ώρα που προσπαθεί να προλάβει ισχυρές αντιδράσεις μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε ότι ο άοπλος Μαρκ Ντάγκαν είχε «σκοτωθεί νόμιμα» το 2011, απόφαση που έχει ηλεκτρίσει το κλίμα στο Τότεναμ.

Ο Ντάγκαν είχε πέσει νεκρός το 2011 από σφαίρα αστυνομικών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο 29χρονος είχε μόλις παραλάβει όπλο από συμμορία στην οποία πίστευαν ότι ανήκε. Ο θανάσιμος πυροβολισμός στις 4 Αυγούστου του 2011 είχε οδηγήσει στις χειρότερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της Αγγλίας, πυροδοτώντας γενικευμένη ανάφλεξη και πρωτοφανή πολυήμερα επεισόδια με εμπρησμούς και λεηλασίες.

Το δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη ότι ο Ντάγκαν ήταν όντως άοπλος, ωστόσο δικαιολόγησε τον πυροβολισμό του. Η απόφαση το βράδυ της Τετάρτης ότι η Ντάγκαν «σκοτώθηκε νόμιμα» προκάλεσε οργή και αντιδράσεις.

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σερ Μπέρναρντ Χόουγκαν-Χάου αναγνώρισε, σχολιάζοντας την απόφαση, ότι η «αστυνομία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού απέναντί της».

Ως ένα από τα μέτρα που αποσκοπούν σε αυτό, ο Χόουγκαν ανέφερε ότι όσοι αστυνομικοί οπλοφορούν πρόκειται να φορούν μίνι κάμερες που θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους, ώστε οι συνθήκες του κάθε περιστατικού να είναι ξεκάθαρες.

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας απευθύνθηκε και στους οικείους του Ντάγκαν μετά την απόφαση της Τετάρτης: «Θέλω να εκφράσω την κατανόησή μου στην οικογένεια του Μαρεκ Ντάγκιαν, έχασαν έναν γιο, έναν αδερφό, έναν φίλο».

Κάλεσε ωστόσο «όλες τις πλευρές να αποδεχθούν την ετυμηγορία των ενόρκων». «Οι ένορκοι είναι καθημερινοί Λονδρέζοι που έφτασαν σε μία ετυμηγορία την οποία όλοι πρέπει να δεχθούμε» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου