ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινούν οι εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν

ξεκινούν-οι-εξαγωγές-πετρελαίου-από-τ-506527

Εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η εξαγωγή πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν. Το πετρέλαιο θα μεταφέρεται μέσω του τουρκικού εδάφους. Η συμφωνία της κουρδικής διοίκησης με την Άγκυρα είχε εξοργίσει την ιρακινή κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση η εξαγωγή θα αγγίζει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ενώ σταδιακά θα αυξάνεται αρχικά στα 4 εκατομμύρια βαρέλια και κατόπιν στα 6 εκατομμύρια βαρέλια το Φεβρουάριο και το Μάρτιο αντίστοιχα, με τελικό στόχο να φτάσουν τα 10 έως 12 εκατομμύρια βαρέλια τον προσεχή Δεκέμβριο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ημι-αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι του Ιράκ και η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη ήταν για καιρό σε ανοιχτή διαμάχη για το μερίδιο των εσόδων από το πετρέλαιο. Η επίσημη κυβέρνησης της Βαγδάτης, η οποία διεκδικεί την αποκλειστική εξουσία στη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου, ” εξαγριώθηκε” αφότου η περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση στο Ερμπίλ υπέγραψε πακέτο συμφωνίας με την Τουρκία για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και για την κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, λέει ότι οι κουρδικές προσπάθειες προς την “ανεξαρτησία” του πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση του Ιράκ ενώ ανησυχία για τον “ενεργειακό έρωτα” της Τουρκίας με τους Κούρδους του Ιράκ έχει εκφράσει και η Ουάσιγκτον. Όμως, η Τουρκία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι σέβεται τις ευαισθησίες της Βαγδάτης πάνω στο θέμα της εδαφικής του ακεραιότητας και ότι η αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θα βοηθήσει το σύνολο του Ιράκ.

Ο νέος αγωγός με την ονομασία KRG μεταφέρει το ιρακινό-κουρδικό πετρέλαιο στο κέντρο εξαγωγών της Τουρκίας που είναι το λιμάνι της Μεσογείου, Τσεϊχάν.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου