ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μάνα! Το μεγαλείο της ζωής σε τέσσερα γράμματα!

μάνα-το-μεγαλείο-της-ζωής-σε-τέσσερα-γρ-947986

Της Κικής Γιαμουρίδου, αρθρογράφου – κειμενογράφου λογοτεχνικών κειμένων, αν/προέδρου της φιλανθρωπικής δράσης «Θαύμα»

Σε μια φωτογραφία… η αρχή της ζωής. Η γέννηση ενός παιδιού και η γέννηση της μάνας. Η γυναίκα που υπήρχε πριν, ξαναγεννήθηκε σήμερα. Δυο νέες ζωές ξεκινούν παράλληλα και μεγαλώνουν μαζί σαν σιαμαία. Η μια καινούργια ζωή αφορά ένα νεογέννητο μωρό και η άλλη, της άλλοτε ανέμελης γυναίκας. Καρφώνει το βλέμμα της στον θαυμαστό και ανεκτίμητο θησαυρό της και υπόσχεται πως σε όλη της τη ζωή θα τον φιλά και θα τον υπερασπίζεται. Η ζωή της πια έχει άλλο νόημα και σημασία, ενώ καλείται να ανταποκριθεί επάξια, στον ύψιστο ρόλο της. Αυτόν της μητέρας. Μπορεί η τέλεια μητέρα να είναι ουτοπία, η καλή μητέρα όμως, είναι στοίχημα ζωής για την κάθε θηλυκή ύπαρξη. Οτιδήποτε άλλο στη ζωή της είναι δεύτερο πια. Αυτή η νέα ζωή, ήρθε να την ολοκληρώσει ως γυναίκα και ως άνθρωπο και να της επιβεβαιώσει, πως όλος ο κόσμος της θα στρέφεται πια, γύρω από το παιδί της. Εννέα μήνες είχε την προσμονή του και σκεφτόταν συχνά τη δική της μητέρα. Πόσο τώρα την κατανοούσε και πόσο συμφωνούσε μαζί της. Πόσο άσχημα αισθανόταν για τις φορές που την πίκρανε και την αδίκησε. Για ένα πια ήταν πιο σίγουρη από ποτέ. Μόνο μια μάνα, θα έδινε με τόση ευκολία, την ίδια της τη ζωή. Μόνο η μάνα μπορεί να πονάει, να συμπάσχει, να λυπάται, να χαίρεται, να νιώθει. Μόνο η μάνα μπορεί να καταλάβει, να συγχωρέσει, να υπομένει. Η μάνα είναι η δύναμη μας στη ζωή, είναι οι ρίζες μας, η αγάπη, η ευτυχία. Τα παιδιά για τη μάνα είναι ο ουρανός και τα αστέρια. Είναι το οξυγόνο της, είναι η ανάσα της. Κάθε πίκρα ξεχνιέται και κάθε χαρά διαρκεί και χαράζεται με ανεξίτηλα χρώματα στην καρδιά και στη ψυχή της.

Η μάνα δεν γνωρίζει τη λέξη κούραση και δεν έχει όρια. Η μάνα μπορεί να κινήσει βουνά και να νικήσει τον όποιο αήττητο. Όταν μια μάνα αγωνίζεται για το παιδί της, μαθαίνει τις δυνάμεις της και αντιμετωπίζει τους φόβους που ούτε ήξερε πως υπάρχουν. Όταν μια μάνα κλαίει, λυγίζει και ο Θεός. Κανένας δεν μπορεί να πάρει τη θέση της και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, μπρος στο καλό των παιδιών της. Ο Θεός την έπλασε και αισθάνεται σιγουριά και ηρεμία, γνωρίζοντας, πως το κάθε παιδί βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του. Μια αγκαλιά, που από την πρώτη μέρα θα κλείσει μέσα της το σπλάχνο της και σε κάθε ηλικία θα είναι ο φύλακας άγγελος και συνοδοιπόρος του. Μέσα σ´ αυτή την αγκαλιά θα του χαρίσει τα ωραιότερα συναισθήματα. Σε όποια ηλικία και να φτάσει το παιδί, η αξία της μάνας σταθερή και εκείνη παντοτινά θαμπωμένη, θα φυλάει το θησαυρό της.

Λίγα λουλούδια, ένας καλός λόγος, αγαλλιάζουν τη ψυχή της και τη φουσκώνουν από υπερηφάνεια και καμάρι. Δεν θέλει υλικά αγαθά η μάνα. Το πλατύ χαμόγελο των παιδιών της, η καλή πορεία τους στη ζωή, την καθιστούν ευχαριστημένη και ευτυχισμένη. Απλά πράγματα και ότι θετικό αφορά τα παιδιά της, είναι η κινητήριος δύναμη της. Είναι μεγάλη η δύναμη της και όσο η αγάπη των παιδιών της εκδηλώνεται, τόσο εκείνη παίρνει κουράγιο και κάνει καθημερινά Θαύματα. Δεν αρκεί μια ζωή για να τιμηθεί και να υμνηθεί το έργο της. Κάθε μέρα είναι μια γιορτή για την κάθε μητέρα. Αυτό το μικρό, το κάτι, το τίποτα ξαναγεμίζει τις μπαταρίες της και πάλι από την αρχή, μέχρι το τέλος της ζωής της. Θα δίνει τα πάντα, ακούραστα και αγόγγυστα για τα παιδιά της.

«Σήμερα σε ένιωσα πραγματικά μανούλα μου. Σήμερα κατάλαβα το έργο σου, τον αγώνα σου, το βαρύ φορτίο σου. Σήμερα που ήρθε στον κόσμο αυτή η ψυχή και με έκανε μητέρα. Ο ανώτερος προορισμός της κάθε γυναίκας. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και εύχομαι να ανταποκριθώ επάξια στον ρόλο αυτό και να σου μοιάσω». Εύχομαι και ελπίζω όλες οι γυναίκες του κόσμου να ζήσουν αυτή τη στιγμή είτε γεννώντας, είτε υιοθετώντας ένα παιδί. Μάνα δεν είναι μόνο αυτή που γεννά. Ακόμη και η υιοθεσία των ζώων καθιστά μανούλες τις γυναίκες και τις αναζωογονεί. Κάθε ψυχή θέλει μια μανούλα και αγάπη και κάθε μανούλα ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά. Τα παιδιά για τη μάνα είναι ο Παράδεισος και το περιβόλι της. Αυτά είναι τα ανεκτίμητα στολίδια της και το καμάρι της. Το «πάντα» και το «ποτέ» αποκτούν νόημα και σημασία. Πάντα! η μάνα θα λατρεύει τα παιδιά της και ποτέ! δεν θα τα εγκαταλείψει. Όλη η αξία της μητρότητας σε δύο λέξεις. Όλο το μεγαλείο της ζωής σε τέσσερα γράμματα. Μάνα! Πάντα θα σ´ αγαπώ και ποτέ δεν θα ξεχάσω πως σου χρωστώ τη ζωή μου!

Χρόνια Πολλά μανούλες στα πέρατα της γης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου