ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Συγγνώμη… μικρή λέξη, μεγάλη υπόσχεση

συγγνώμη-μικρή-λέξη-μεγάλη-υπόσχεση-941707

Της Κικής Γιαμουρίδου, αρθρογράφου, κειμενογράφου λογοτεχνικών κειμένων, αν/πρόεδρου της φιλανθρωπικής δράσης «Θαύμα»

Καθημερινός ο αγώνας για επιβίωση. Καθημερινή η πάλη με τις προκλήσεις πάσης φύσεως. Ένας ανελέητος πόλεμος μέσα μας.

Ποιο συναίσθημα θα επικρατήσει, ποιο ελάττωμα θα ξεπεράσουμε και ποια αρετή θα καλλιεργήσουμε;

Σίγουρα, πολλά τα λάθη και αρκετές φορές επιπόλαιες και οι αποφάσεις. Όμως, από όλα θα πρέπει να μαθαίνουμε. Αυτό είναι το σημαντικό και το σημαντικότερο όλων, να μάθουμε να έχουμε το θάρρος, να ζητάμε συγγνώμη.

Θέλει πολύ εσωτερική πάλη για να το καταφέρει κανείς αυτό και θεωρώ μεγάλη μαγκιά. Εδώ φαίνεται η ακεραιότητα ενός χαρακτήρα, εδώ λειτουργεί η συνείδηση και η αυτογνωσία και παραγκωνίζεται η αχαριστία.

Ποιος δεν κάνει λάθη; Διόρθωσε το όμως άνθρωπε. Ο,τι και να είπες, ό,τι και να έκανες, βγες μπροστά και ζήτα συγγνώμη. Ξεπέρασε τις αναστολές σου, τσαλαπάτησε τον οποιονδήποτε εγωισμό και με παρρησία, πες τη μαγική λέξη. «Συγγνώμη».

Εκεί θα φανεί το πραγματικό σου ανάστημα και τότε θα αισθανθείς αυτή τη μαγική ανακούφιση. Μια αγαλλίαση θα πλημμυρίσει την ψυχή και θα νιώσεις ελεύθερος και χαρούμενος. Ένα βάρος θα φύγει από πάνω σου και το πρόσωπο σου θα φωτίσει.

Τα πάντα θα ανήκουν στο παρελθόν και εσύ θα έχεις κερδίσει και θα έχει μάθει πολλά. Είναι μεγάλη η δύναμη της συγγνώμης και ποτέ μην διστάσεις και μην οπισθοχωρήσεις, αν αισθανθείς την ανάγκη να το κάνεις.

Ποτέ μην μπεις στο δίλλημα. «Αν δεν με συγχωρήσει, αν με διώξει και αν;». Εσένα άνθρωπε, αυτό δεν πρέπει να σε απασχολεί. Το τι θα πράξει ο απέναντι, δεν υποβαθμίζει, ούτε επηρεάζει την δική σου ανώτερη πράξη.

Ο καθένας ενεργεί για λογαριασμό του και δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Αποφάσισε το και κάνε τα λόγια πράξη, αφού ξεκαθαρίσεις φυσικά μέσα σου, πως είσαι σίγουρος και πως θέλεις να το κάνεις και πως δεν θα ξανά επαναλάβεις την όποια απερισκεψία σου.

Έφταιξες; Επανόρθωσε. Κάνε τη διαφορά και γίνε παράδειγμα. Πίστεψε το όμως πρώτα ο ίδιος.

Μόνο τότε θα έχει πραγματική αξία η συγγνώμη σου. Διαφορετικά μην την ξεστομίζεις. Δεν κάνει και δεν ωφελεί κανέναν από τους δυο σας. Το «συγγνώμη» και το «σ’ αγαπώ» θέλει κότσια για να τα ξεστομίσεις. Αν δεν τα έχεις… μην προχωράς. Πάρε το χρόνο σου και δούλεψε με τον εαυτό σου.

Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις και ό,τι δώσεις θα πάρεις. Ζήτα συγγνώμη με ειλικρίνεια και πάρε ζωή και φως. Τότε, μπορείς όρθιος και καμαρωτός να χαράξεις μια λαμπρή πορεία.

Εσύ αποφασίζεις!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου