ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

1919 – 2019: 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

1919-2019-100-χρόνια-από-τη-γενοκτονία-των-ελλή-524793

Του Παύλου Μαβίδη

Ενας αιώνας πέρασε και ακόμα τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας περιμένουν τη δικαίωση. Το εθνοκτόνο κράτος της Τουρκίας, στον περασμένο αιώνα (1916 – 1923) σημάδεψε την ύπαρξή του με τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Κούρδων, των Ασσυρίων, των Εβραίων και των Ελλήνων της ανατολής.

Η διεθνής αναγνώριση και η «συγγνώμη» της Τουρκίας είναι σήμερα το ζητούμενο για την ηθική δικαίωση και ανάπαυση των ψυχών των σφαγιασθέντων αδελφών και πατέρων ημών. Τιμούμε σήμερα αυτούς που πέθαναν με το όνομα της πίστεως και της πατρίδος εις τα χείλη. Τιμούμε αυτούς που προτίμησαν την αγχόνη από τον ευτελή βίο της σκλαβιάς. Σήμερα το μνημείο στην Νέα Ιωνία στο πολιτιστικό άλσος «Ανδρέας Βαλαχής», όπως μαζί με όλα τα μνημεία της Ελλάδος και του απόδημου Ελληνισμού, θα φωτίζουν τη μνήμη μας για να θυμόμαστε την εγκατάσταση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο από τους μυθικούς χρόνους. Εκεί που ο Δίας εξόρισε τον Προμηθέα, εκεί που έφτασε ο Ηρακλής και τον ελευθέρωσε. Εκεί ο πρώτος Έλληνας έποικος είναι ο Φρίξος. Εκεί έγινε η αργοναυτική εκστρατεία του ελληνικού πολιτισμού με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες. Και στα ιστορικά χρόνια, 790 π.χ. οι Ίωνες από την Μίλητο ξεκινώντας, έχτισαν τη Σινώπη, αρχαιότερα του Βυζαντίου, καθώς και άλλες ελληνικές πόλεις όπως μας περιγράφουν ο Στράβων και ο Ξενοφών.

Πόλεις όπως η Ηρακλείαν, η Αμισόν (Πειραιά ήτανε το πρώτο όνομά της), την Κερασούντα, την Τρίπολη, τα Πλάτανα, την Τραπεζούντα. Πολλοί πόντιοι φιλόσοφοι και ποιητές αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της αρχαιότητας, όπως ο Διογένης ο κυνικός, ο Διόδωρος, ο Σινωπεύς, ο Ηρακλείδης ο ποντικός, ο Βάτων, ο Στράβων.

Ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος οργάνωσαν τον Πόντο σε επαρχία. Ακολουθεί η περίοδος των Μυθριδατών όπου ο Πόντος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος το οποίον διήρκησε 250 χρόνια « 301 – 63 π.χ.»

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο διαδίδεται στην περιοχή ο Χριστιανισμός από τους Αποστόλους Ανδρέα, Πέτρο, και Φίλιππο. Πόντιοι αναδείχθηκαν σε μορφές του χριστιανισμού, όπως ο Μέγας Βασίλειος που γεννήθηκε από Πόντιους γονείς στη Νεοκαισάρεια του Πόντου, ο αδελφός του Γρηγόριος ο Νύσσης, η Αγία Βαρβάρα, ο Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο Αγιος Ευγένιος, ο Αγιος Ευστράτιος, ο Αγιος Θεόφιλος και άλλοι 80 περίπου Αγιοι και οσιομάρτυρες ποντιακής καταγωγής. Τα χρόνια του Βυζαντίου ο Πόντος αναδείχθηκε σε σημαντικό κέντρο του Ελληνισμού και οι πόντιοι αποτελούσαν τους Ακρίτες του Βυζαντίου, φύλακες των συνόρων με σπουδαιότερο τον Βασίλειο Διγενή Ακρίτα.

Ο Βυζαντινός Ελληνισμός ακοίμητος φρουρός του παγκόσμιου πολιτισμού, με τον ένα οφθαλμόν την Κωνσταντινούπολη έβλεπε τη δύση και με τον άλλον οφθαλμόν την Τραπεζούντα, έβλεπε όλη την ανατολή. Οι Τούρκοι με μεθοδικότητα (την οποία έχουν και σήμερα), πέτυχαν να μας τυφλώσουν 29 Μαΐου 1453 τον ένα οφθαλμόν την Κωνσταντινούπολη και 15 Αυγούστου 1461 τον άλλο οφθαλμόν την Τραπεζούντα.

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αρκετοί ήταν οι ποντιακής καταγωγής Αυτοκράτορες, όπως ο Ιωάννης Τσιμισκής, ο Νικηφόρος Φωκάς, οι Κομνηνοί. Συνολικά 27 πόντιοι έγιναν αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Στην Βυζαντινή περίοδο ανήλθαν στον πατριαρχικό θρόνο αρκετοί ιερωμένοι ποντιακής καταγωγής.

Επίσης ο Τραπεζούντιος ιερωμένος και φιλόσοφος Βησσαρίων στη Ρώμη έγινε καρδινάλιος. Μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 δημιουργήθηκε η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας από τους Κομνηνούς η οποία υποτάχθηκε στους τούρκους το 1461, οχτώ χρόνια μετά την άλωση της Πόλης.

Ακολουθούν σφαγές και φυγή προς την Δυτική Ευρώπη και τις παραδουνάβιες χώρες και ο βίαιος εξισλαμισμός. Όμως ανάμεσα στους εξισλαμισθέντες παρατηρείται το φαινόμενο των κρυπτοχριστιανών και η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου η οποία ομιλείται και σήμερα στον Πόντο και περισσότερο στα χωριά της Τραπεζούντας.

Από τις αρχές του 18ου αιώνα οι Έλληνες του Πόντου ξαναβρίσκουν τη χαμένη ταυτότητά τους και ενισχύουν υλικά και ηθικά τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους. Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας γίνεται ο πόντιος Αλέξανδρος Υψηλάντης ο οποίος συγκρότησε τον Ιερό Λόχο κυρίως από νεαρά Ποντιόπουλα και από το Δραγατσάνι της Ρουμανίας αρχίζει ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας του Έθνους.

Κατά τους ρωσοτουρκικούς πολέμους οι πόντιοι ενισχύουν τους Ρώσους και όταν αυτοί επικρατούν οι πόντιοι ευημερούν, όταν όμως νικούν οι τούρκοι ακολουθούν σφαγές αμάχων. Στις αρχές του 20ου αιώνα, με την εμφάνιση των Νεότουρκων αλλάζουν ριζικά τα πράγματα και αρχίζει ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου. Αρχίζει ο γενοκτονία των Ελλήνων 19 Μαΐου 1919.

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ. Χρησιμοποιήθηκαν πρωτοφανείς μέθοδοι γερμανικής καθοδήγησης, για την εξόντωση των Ελλήνων, όπως η εκτόπιση των πληθυσμών μέσα στον χειμώνα, κρέμασμα ιερέων και δεσποτάδων, λεηλασίες, βιασμοί, πυρπολήσεις χωριών, η αποστολή σε τάγματα εργασίας και ό,τι άλλο διεστραμμένο μπορούσε να γεννήσει η φαντασία τους.

Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς τους αδελφούς και πατέρες ημών, σήμερα στέλνουμε και πάλι το μήνυμα ότι εμείς δεν υιοθετούμε το (οφθαλμόν αντί οφθαλμού) γιατί τότε όλος ο κόσμος θα ήταν τυφλός. Εμείς ζητάμε τη «συγγνώμη» της Τουρκίας κάτω από τη διεθνή πίεση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ως τον ελάχιστον φόρο τιμής και αναγνώρισης της ηθικής αποκατάστασης των σφαγιασθέντων αδελφών μας, για να ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Δυστυχώς οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δέχτηκαν μια σχέση «τους κάναμε μας έκαναν» μια ανιστόρητη λογική της ισοπαλίας και εγκλωβισμένες σε πολιτικές σκοπιμότητα μέσα από νατοϊκά δόγματα ήθελαν να αποκρύψουν τα προαναφερόμενα, ώστε να κλείσει χωρίς ηθικές αναστολές την ιστορία του ποντιακού ολοκαυτώματος της Ποντιακής Γενοκτονίας. Χρειάστηκαν να περάσουν 75 ολόκληρα χρόνια ώστε η Ελληνική Βουλή, μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου να αναγνωρίσει ΟΜΟΦΩΝΑ τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και να καθιέρωση την 19η Μαΐου ως ημέρα ΜΝΗΜΗΣ.

Σήμερα 100 χρόνια από τότε έρχεται επίκαιρη και δυνατή όσο ποτέ άλλοτε Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ να γίνει η αιχμή του δόρατος της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και μαζί με Ευρώπη, ΝΑΤΟ, διεθνείς οργανισμούς, φορείς και συλλόγους να απαιτήσουν από την Τουρκία την αναγνώριση και να της βάλλουν τέλος στις γενοκτονίες που κάνει ακόμη και σήμερα στους Κούρδους και σε άλλες μειονότητες, που ζουν σήμερα στην Τουρκία, καθώς και στην επεκτατική οθωμανική πολιτική της.

100 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα της 19ης Μαΐου 1919, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όλα τα μνημεία σε Ελλάδα και σε Απόδημο Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο ας φωτίσουν τις ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΣ για να οδηγηθούμε στην αυτογνωσία και να μπούμε φραγμός στους Εφιάλτες που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της πατρίδας μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου