ΤΟΠΙΚΑ

Η μουσική συναντά τις παραστατικές τέχνες

η-μουσική-συναντά-τις-παραστατικές-τέ-851206

Η εκφραστική δύναμη της μουσικής και των παραστατικών τεχνών πρωταγωνιστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, στο διάστημα μεταξύ 15ης Δεκεμβρίου και 27ης Ιανουαρίου. Ο θεσμός με την δεκάχρονη ιστορία, επανέρχεται ανανεωμένος, μέσω της διοργανωτικής συνεργασίας του ΚΟΔΒ με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς οργανισμούς, ΚΕΜΘ, ΔΗΠΕΘΕ και Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, προκειμένου να υλοποιηθεί ο φιλόδοξος στόχος, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου έχουν θέση τα συνδυαστικά θεάματα και οι πολύτεχνες εκδηλώσεις της σύγχρονης διεθνούς σκηνής αλλά και μια όπερα δωματίου, ένα μίνι-μιούζικαλ, οι τέχνες της μαριονέτας, της κούκλας, το σύγχρονο καλλιτεχνικό τσίρκο, το οπτικό και σωματικό θέατρο, video art, με κοινό παρανομαστή όμως πάντα τη μουσική και με έντονη παρουσία της σύγχρονης τεχνολογίας. Η αυλαία του φετινού φιλόδοξου κύκλου, ανοίγει το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου με την “κλασσική” πλέον χορογραφία του Lorca Massine στο “Ζορμπά” του Μίκυ Θεοδωράκη, από το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Σόφιας, με πεδίο δράσης το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, όπου έχει προσκληθεί μάλιστα να παραστεί ο μεγάλος συνθέτης.
Από την Αυστρία έρχεται η ομάδα “Liquid Loft” του ανανεωτή Chris Harring με την παράσταση “Kind of Heroes” όπου τρεις αντι-ήρωες περφόρμερς, με χιούμορ και συστολή, αντιστρέφουν τα στερεότυπα των ηρώων της μαζικής κουλτούρας και της τυποποιημένης σωματικής συμπεριφοράς τους. Με ένα συνδυασμό κίνησης, φωνής, λόγου και συνεχούς αναπροσαρμογής των κουστουμιών, δημιουργούν μια γεμάτη από απρόοπτα παράσταση που θα “φιλοξενηθεί” στις 21 και 22 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.
Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Θέατρο Βόλου “φιλοξενεί” τον πολυβραβευμένο Αμερικανό Wolf Bowart, ένα από τους πιο γνωστούς δασκάλους του σωματικού θεάτρου, που θα ταξιδέψει το κοινό… στο φεγγάρι με την παράσταση “Lalaluna”, γεμάτη από τις τέχνες του τσίρκου, παντομίμα και ακροβατικά, με ένα one-man show που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, απαντώντας στο ερώτημα “Τι θα γίνει αν ένα βράδυ το φως του φεγγαριού σβήσει και πρέπει να το αντικαταστήσετε με έναν λαμπτήρα…;”.
Στις 28 και 29 Δεκεμβρίου ο Γάλλος Dοminique Bouvin θα μας παρουσιάσει ένα συναρπαστικό πολυθέαμα, το “Transports Exceptionels” μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι ένα πρωτότυπο ντουέτο για έναν χορευτή…και έναν εκσκαφέα(!), με συνοδεία από άριες που τραγουδάει η Μαρία Κάλλας, σε μια συνύπαρξη και ένα διάλογο του Ανθρώπου και της Μηχανής ποιητική, αρμονική και απρόβλεπτη.
Στις 29 Δεκεμβρίου οι ομάδες “Beau Geste & Non de Nom” με τους Pascal Houbin και Dominique Boivin θα δώσουν την παράσταση με τίτλο “Bonte Divine”. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που ξεκινάει το Μεσαίωνα και φτάνει με την ίδια ένταση και αγωνία στις μέρες μας. Η ποίηση, η πίστη και η δύναμη ψυχής διαπνέουν αυτή την ιστορία που είναι εμπνευσμένη από τον μύθο του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, παρόμοιο με αυτόν της Κασσιανής και του Θεόφιλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Boivin και η Houbin παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο περυσινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.
Στις 3 και 4 Ιανουαρίου η ομάδα “Piesn Kozla” από την Πολωνία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την πολύ δυνατή και σκληρά φορτισμένη παράσταση-τελετουργία με τραγούδι, μουσική, κίνηση, λόγο, “Lacrimosa”, εμπνευσμένη, τουλάχιστον όσον αφορά την κίνηση, από τα Αναστενάρια. Αποτελεί μέρος μιας τριλογίας στην οποία μια άλλη παράστασή τους ήταν εμπνευσμένη από τα Ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Τοπικό χρώμα

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου δίνεται χώρος τόσο την τοπική νεανική δημιουργία όσο και στο τοπικό δυναμικό. Ετσι στις 23 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η Δημοτική Σχολή Χορού και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου δίνουν την απάντηση στο ερώτημα “Ποιος θα σώσει τα Χριστούγεννα;” παρουσιάζοντας ένα μουσικό παραμύθι με ήρωες τους καλικάτζαρους, τον Άγιο Βασίλη…και τις χιονονιφάδες. Η χορογραφία είναι της Αντζελας Καλαντζή, ενώ την Ορχήστρα διευθύνει ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς.
Στις 16 Ιανουαρίου η Εστία Θεάτρου Βόλου “Ερινεώς” εμφανίζεται με την παράσταση IMAGINE (“Τοπίο του Είναι”) σε σκηνοθεσία Γιάννη Τράντα και μουσική Πέτρου Δουρδουμπάκη. Η ομάδα “Ερινεώς” μας ταξιδεύει μέσα από κείμενα των Παπαδιαμάντη, Σεφέρη, Πεντζίκη και Καργάκου σε εκείνη την Ελλάδα, που στην κινούμενη άμμο της “παγκόσμιας” εποχής μας, επιμένει, καταγγέλλει, ονειρεύεται και αναζητά επίπονα την αλήθεια του Είναι της.
Η αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει στις 19 και 20 Ιανουαρίου (επανάληψη στις 26 και 27) με την ομάδα του Νίκου Παρθένη και του Ζαφείρη Κουκουσέλη, σε μια μουσική παράσταση με τίτλο τα “Μυστικά της Θάλασσας”, ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και στις θάλασσες του Πλανήτη μέσα από το τραγούδι, την κίνηση, το λόγο, την εικόνα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου πραγματοποιείται
με την αρωγή του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, την υποστήριξη των Προξενείων της Αυστρίας και της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, καθώς και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών-IFA, με χορηγούς επικοινωνίας την εφημερίδα “Ταχυδρόμος”, την TRT, το Ράδιο ΒΕΡΑ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο και την Ελληνική Ραδιοφωνία.
Η προπώληση έχει ξεκινήσει, οι τιμές εισιτηρίων είναι 20,00 € και 15,00 € (φοιτητικό, σπουδαστές ), ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται
στα τηλέφωνα 24210 32 818 και 24210 53604 11:00-13:00 και 18:00-21:00 καθημερινά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου