ΤΟΠΙΚΑ

Οι μεγάλοι…κανονιέρηδες του Βόλου

οι-μεγάλοικανονιέρηδες-του-βόλου-851206

Οσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι’ απ’ τα πολλά στα λίγα. Οι παραπάνω είναι ορισμένες από τις λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες που αποδεικνύουν τις μεταβολές της ζωής και τα αποτελέσματά τους.
Στο Βόλο την τελευταία δεκαπενταετία τουλάχιστον 15 επιχειρηματίες -και πάντως μέχρι τότε αρκετά εύποροι συμπολίτες- αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κυριολεκτικά νύχτα την πόλη, μη αντέχοντας τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής, αφού αδυνατούσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις των επιχειρηματικών τους επιλογών και των οικονομικών τους υπολογισμών.
Άλλοι από λάθος εκτίμηση ή λόγω οικονομικής συγκυρίας, κάποιοι άλλοι λόγω σπάταλης ζωής και κάποιοι ακόμα λόγω υπέρμετρης αδυναμίας στο ασθενές φύλο και κάποιοι σαφώς με στόχο τον ταχύτατο πλουτισμό, έπεσαν έξω.
Οι παλιότεροι νόμοι, ιδιαίτερα αυστηροί στα οικονομικά αδικήματα, η κοινωνική κατακραυγή και η έλλειψη αντοχών στην αλλαγή κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, ανάγκασαν περισσότερους από μια ντουζίνα Βολιώτες τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείψουν τη γενέθλια γη. Συν τω χρόνω και αφού περάσει καιρός από το… κανόνι, αρχίζουν και καταφθάνουν τα πρώτα νέα για τη ζωή των σύγχρονων δραπετών.
Από τις πληροφορίες είναι σαφές ότι η Κύπρος αποτελεί τη νέα αποικία των κυνηγημένων… Αργοναυτών. Το νησί της Αφροδίτης, μάλλον λόγω κλίματος, απόστασης αλλά και επιχειρηματικών ευκαιριών και κυρίως λόγω κοινής γλώσσας, αποτελεί τη νέα αποικία των… αυτοεξόριστων Βολιωτών. Άλλοι προορισμοί που συγκεντρώνουν την προτίμηση τέτοιων περιπτώσεων είναι η Ρουμανία, η Βραζιλία, τα Σκόπια αλλά και η Ταϊλάνδη, ενώ κάποιοι με την παραγραφή υποχρεώσεων και αδικημάτων, αφού πλήρωσαν το τίμημα της… εξορίας, επέστρεψαν από τη μακρινή Μαδαγασκάρη!
Τα γειτονικά Σκόπια προτίμησε Βολιώτης βιομήχανος με ξενικό όνομα, ο οποίος με επιτυχία ασχολείται με το έτοιμο ένδυμα, αφού διαθέτει μεγάλη βιοτεχνία. Τουλάχιστον δύο Βολιώτες εγγυητές και συνεταίροι του έμειναν πίσω, πληρώνοντας επί χρόνια τα σπασμένα.
Διευθυντής βαριάς βιομηχανίας στη Βορειοανατολική Ρουμανία είναι τα τελευταία χρόνια Βολιώτης μηχανικός – επιχειρηματίας, του οποίου η ακμάζουσα επιχείρηση κατέρρευσε σε μια βραδιά.
Στην ίδια βαλκανική χώρα και με το ίδιο αντικείμενο ασχολείται Βολιώτης μεγαλέμπορος ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Έμπορος ηλεκτρολογικού υλικού στη Ρουμανία είναι και άλλος Βολιώτης επιχειρηματίας, που παρότι είχε κερδίσει το μοναδικό 13άρι στο ΠΡΟΠΟ, προτίμησε να μεταναστεύσει λόγω οικονομικών ανοιγμάτων που του δημιούργησε το εμπόριο δομικών υλικών.
Στη γειτονική Βουλγαρία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, κατασκευάζοντας βιομηχανικές παλέτες, πρώην έμπορος κατεψυγμένων ψαριών, ενώ στην ίδια χώρα βρήκε καταφύγιο και φίλος του, έμπορος αυτοκινήτων, που έχασε στο Βόλο τεράστια περιουσία, παίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια σε μετοχές γνωστού οινοποιείου. Ο αδελφός του προτίμησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επιδίδεται στα κτηματομεσιτικά.
Στο νησί της Κύπρου βρήκε πεδίο δραστηριοτήτων Βολιώτης μεγαλοδικηγόρος, ο οποίος εγκατέλειψε τη Μαγνησία αφήνοντας σωρεία χρεών σε δανειστές του. Εκεί παρέχει νομικές συμβουλές σε μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς να ασκεί επισήμως το επάγγελμά του. Φημολογείται μάλιστα ότι ο δικηγόρος είναι ο άτυπος αρχηγός των Βολιωτών που κατέφυγαν στην Κύπρο. Στο ίδιο νησί δραστηριοποιείται και γνωστός έμπορος αθλητικών ειδών, που έφυγε προ δεκαετίας από το Βόλο αφήνοντας άνοιγμα 800 εκατομμύρια την εποχή εκείνη, καθώς και καταστηματάρχης των Παλαιών που έπεσε έξω και τώρα με επιτυχία ασκεί την Αρχιτεκτονική κήπων σε μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού.
Την εξωτική Βραζιλία προτίμησε για αρκετά χρόνια μεγαλοκατασκευαστής, που είχε πάρει τις προκαταβολές χωρίς να παραδώσει τα διαμερίσματα στους δικαιούχους. Για τον συγκεκριμένο λόγω παρέλευσης 20ετίας έχουν παραγραφεί τα όποια αδικήματα και τελευταία εμφανίστηκε στο Βόλο ως μέτοχος σε μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια.
Εκδότης ελληνικής εφημερίδας(!) στην Ταϊλάνδη βρέθηκε να είναι Βολιώτης ναυπηγός και έμπορων σκαφών, ο οποίος εκτός από εργοστάσιο κατασκευής σκαφών ήταν και τουριστικός πράκτορας με μεγάλες δουλειές με τη Δανία. Ο συγκεκριμένος είχε φέρει μεγάλα κεφάλαια από τον Καναδά, τα οποία όλως περιέργως εξανεμίστηκαν ταχύτατα.
Ο μοναδικός τα ίχνη του οποίου αγνοούνται είναι κληρονόμος βιομηχανίας μονωτικών υλικών στη ΒΙ-ΠΕ του Βόλου, ο οποίος προχώρησε στην έκδοση περιοδικού και είχε ιδρύσει και ραδιοφωνικό σταθμό. Κυριολεκτικά δεν τον ξαναείδε κανείς και μόνο κάποιες φήμες ότι ακολούθησε τη μοναστική ζωή σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης ακούστηκαν.
Στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται επιχειρηματικά έμπορος ποτών, που φεύγοντας από το Βόλο άφησε πίσω του μεγάλα χρέη σε προμηθευτές και πελάτες προ επταετίας περίπου.
Περιπτώσεις άλλοτε εύρωστων επιχειρηματιών που έχασαν μεγάλες περιουσίες, άφησαν πίσω τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο, πληρώνοντας το τίμημα κάποιων σφαλμάτων και κάποιων μεγαλεπήβολων σχεδίων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες και γρήγορες απαιτήσεις που είχαν από τη ζωή. Στις νέες τους πατρίδες, κάτω από δυσκολότερες συνθήκες, επιχειρούν να συγκολλήσουν τα σπασμένα κομμάτια της ζωής τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι που χρεοκόπησαν, αλλά πήραν τη δύσκολη απόφαση να μείνουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Στο ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής οι πάντες είναι υποψήφιοι για οικονομικό στραπάτσο, πλην όμως οι ψύχραιμοι, οι συνετοί και όσοι δεν επιδιώκουν το εύκολο κέρδος και τη μεγάλη ζωή, υπόκεινται σε συνέπειες σαφώς μικρότερες σε σχέση με τους άπληστους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου