ΤΟΠΙΚΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΔΑΚΗ: Ο Δήμος είναι αποκομμένος από τα καθημερινά προβλήματα

κατερινα-μπαρμπουδακη-ο-δήμος-είναι-α-851206

Μετά από οκτώ χρόνια στη συμπολίτευση η Κατερίνα Μπαρμπουδάκη κάθεται στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Για την ίδια προσωπικά είναι μία σημαντική εμπειρία αυτή, αφού όπως τονίζει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έτσι της δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης των δημοτικών πραγμάτων μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνιά. Ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές η πρώην πρόεδρος του ΔΟΥΚ και μία από τις στενές συνεργάτιδες του πρώην Δημάρχου Βόλου, επισημαίνει ότι μία σειρά από συγκυρίες, όπως επίσης λάθη και παραλείψεις, ήταν οι κυριότερες αιτίες που η παράταξη του κ. Μήτρου έχασε τις εκλογές, κρίνοντας όμως την παρούσα δημοτική αρχή δηλώνει απογοητευμένη, αφού της καταλογίζει “απουσία ουσιαστικού έργου και οράματος”.
Είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κρίσεις της για τη λειτουργία του ΔΟΥΚ σήμερα, αν και δεν διστάζει να επισημάνει ότι “η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε πολλά πρόσωπα” στον κοινωνικό τομέα, δεν είναι ένα πετυχημένο σχήμα στο Δήμο Βόλου στο συγκεκριμένο ευαίσθητο τομέα δημοτικής πολιτικής.

-Στον αντι – απολογισμό που κάνατε πριν ένα μήνα ως παράταξη ούτε λίγο -ούτε πολύ τα παρουσιάσατε όλα μαύρα. Τίποτα καλό, θεωρείτε, δεν έχει κάνει αυτή η δημοτική αρχή;

Δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα καλό, έτσι όπως είναι δομημένη η οργάνωση και διανεμημένες οι πολιτικές θέσεις και με την νοοτροπία και τη φιλοσοφία των ατόμων που απαρτίζουν τη δημοτική αρχή. Δεν είναι δυνατόν η έννοια του δημοτικού συμβούλου ή του προέδρου οργανισμού να εξαντλείται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και σε απειροελάχιστη επαφή με το αντικείμενο. Εκτιμώ ότι περισσότερο ασχολούνται με τα “εσωτερικά” της ομάδας και πώς θα ανατρέψουν καταστάσεις ή θα επιβουλευτούν θέσεις.
Αυτό εισπράττω από τους πολίτες. Οι δημότες είναι αυτοί που έρχονται πλέον σε εμάς και επισημαίνουν ότι η δημοτική αρχή είναι τελείως αποκομμένη από την καθημερινότητα. Έχουν πάψει να κυκλοφορούν στην πόλη και στις συνοικίες, όπως έκαναν προεκλογικά και αυτό κοστίζει στην πόλη, διότι ουσιαστικά δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Προεκλογικά κατέγραφαν προβλήματα. Τώρα είναι ανίκανοι να τα αντιμετωπίσουν, διότι εκτιμώ ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να ασχοληθούν επί της ουσίας. Για παράδειγμα με τις κορύνες φάνηκε ξεκάθαρα ότι η δημοτική αρχή είναι ξεκομμένη από τον εμπορικό κόσμο.

-Επειδή αναφέρεστε στις κορύνες, υπάρχουν αυτοί που αντιδρούν αλλά και μία σειρά από φορείς και πολίτες που λένε ότι το μέτρο ανακουφίζει την πόλη από το κυκλοφοριακό. Δεν έπρεπε να γίνει από κάπου η αρχή;

Μιλάω έχοντας υπόψιν και την ιδιότητά μου ως εμπόρου. Και στο δημοτικό συμβούλιο εξαρχής είχα επισημάνει ότι θα υπάρχουν προβλήματα και ότι τελικά θα διχαστεί ο εμπορικός κόσμος σε “ευνοημένους και μη ευνοημένους”. Από την άλλη υποψιαζόμουν ότι η δημοτική αρχή θα είναι αδιάλλακτη, όπως και έγινε. Πιστεύω όμως ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα -που είναι πράγματι πολύ οξυμένο στο Βόλο- θα πρέπει να λυθεί με άλλα μέτρα, με άλλη φιλοσοφία και πάντα με διάλογο. Είναι απαράδεκτο χωρίς τον Εμπορικό Σύλλογο, χωρίς το Επιμελητήριο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών να προχωράς σε τέτοιες ρυθμίσεις.

-Στον κοινωνικό τομέα φαίνεται ότι λαμβάνονται αρκετές σημαντικές πρωτοβουλίες. Υπάρχει δηλαδή μία συνέχεια…

Το έργο του ΔΟΥΚ πράγματι συνεχίζεται και ιδιαίτερα όσον αφορά σε επιδοτούμενα προγράμματα και δομές και αυτό είναι ευτύχημα.
Έχει αλλάξει ωστόσο -αναμενόμενο αυτό όταν αλλάζει η πολιτική ηγεσία- πολλά στις υπηρεσίες και στη φιλοσοφία διοίκησης και το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το μέλλον αυτών των οργανισμών, που ακόμη είναι θολό όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι στα πλαίσια των συγχωνεύσεων. Υπάρχει –όπως μου μετέφερε η πρόεδρος του ΔΟΥΚ- η δέσμευση του δημάρχου ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να επιχορηγεί τις διάφορες δομές, δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα υλοποιηθεί αυτό, με δεδομένο ότι ήδη στον πρώτο χρόνο υπάρχει μία καταγεγραμμένη αδυναμία του Δήμου να είναι συνεπής στις προγραμματικές συμβάσεις.
Παράλληλα αυτό που έχω επισημάνει είναι ότι δεν υπάρχει συνεκτικότητα στα μέλη της διοίκησης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μπερδεύεται κανείς ποιος είναι αντιπολίτευση και ποιος συμπολίτευση. Μόνιμα… παίζω το ρόλο “της συμπολίτευσης”, γιατί αυτό που τελικά μετράει πρωτίστως είναι να λαμβάνονται αποφάσεις για να προχωρούν ορισμένα πράγματα.

-Ο Κυριάκος Μήτρου είναι ο επικεφαλής της παράταξής σας. Μπορεί να υπάρχουν διάφορες φιλοδοξίες, ο κ. Μήτρου πάντως δίνει την αίσθηση ότι δεν θα τα παρατήσει εύκολα και θα είναι ξανά υποψήφιος…

Είναι υγιές να υπάρχουν φιλοδοξίες από τους συναδέλφους και είναι φυσικό κάποιοι από αυτούς να θεωρούν ότι μπορούν να τεθούν επικεφαλής μίας ομάδας. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμη. Αυτή τη στιγμή επικεφαλής της παράταξης είναι ο Κυριάκος Μήτρου και θα συνεχίσει να είναι. Είναι ένας άνθρωπος που εάν μη τι άλλο είναι πολύς καλός γνώστης των δημοτικών πραγμάτων, είναι εργατικός, έχει αφήσει έργο στο Δήμο και θα το θεωρούσα πολύ φυσικό να θέλει να διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία.
Από εκεί και πέρα θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες, το κόμμα μας ασφαλώς θα τοποθετηθεί, για να κάνει γνωστό ποιον εμπιστεύεται, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχουν και εκτός ομάδας στελέχη που δεν έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ίσως θα θέλουν να ασχοληθούν. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς…

-Ενα χρόνο και κάτι μετά τις δημοτικές εκλογές, με πιο ψύχραιμη ματιά πλέον, μπορεί να σταχυολογήσετε τους λόγους που έχασε η παράταξή σας; Ήταν δικά σας λάθη, ήταν “υπονόμευση” εκ των έσω του κόμματος ή κουράσατε;

Πιστεύω ότι όλα έπαιξαν ρόλο. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι σαφέστατα είμαστε υπεύθυνοι για ένα σημαντικό ποσοστό της αποτυχίας, το οποίο το αναλύεις πάντα πιο ψύχραιμα όσο περνάει ο καιρός. Ήμασταν επίσης εξαιρετικά άτυχοι με μία σειρά από συγκυρίες, όπως οι πλημμύρες, το πόρισμα για το νερό, που λειτούργησαν τελικά εναντίον μας.
Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, γενικότερα πιστεύω ότι δεν είχαμε καλό mood…
Άλλωστε εκτός από τις επιτυχίες υπάρχουν και οι αποτυχίες που χρειάζονται για να γίνεται ανασυγκρότηση. Δεν είναι δυνατόν εντέλει μία δημοτική αρχή έξι χρόνων να μην έχει κάνει λάθη ή να μην έχει αδυναμίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου