ΤΟΠΙΚΑ

Ενα συλλαλητήριο αλλιώτικο απ τα άλλα

ενα-συλλαλητήριο-αλλιώτικο-απ-τα-άλλα-851206

Ενα μαζικό συλλαλητήριο αλλιώτικο από τα άλλα, με μουσικά και θεατρικά δρώμενα, ξυλοπόδαρους και χάπενινγκ, έγινε χθες στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος. Χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών στρωμάτων και των κομματικών αποχρώσεων, διαδήλωσαν με το δικό τους τρόπο για τη διάσωση του πλανήτη.
Η κυκλοφορία στους περιφερειακούς δρόμους του Συντάγματος διακόπηκε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι, όταν η προσέλευση των διαδηλωτών, με τη μορφή μπλοκ, ξεχωριστών για τον κάθε συμμετέχοντα φορέα, άρχισε να πυκνώνει πιεστικά.
Το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των 102 συνολικά κινημάτων πόλης, εργατικών συνδικάτων, επιστημονικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων, φάνηκε από νωρίς ότι θα είχε επιτυχία.
Με σύμμαχο τη λιακάδα στην πόλη, δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι, νέοι και μεγαλύτεροι, γονείς και παιδιά, που έσπευσαν αυθόρμητα να βροντοφωνάξουν το αδιαπραγμάτευτο αίτημα “να σώσουμε τον πλανήτη”, ενισχύοντας την παγκόσμια διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή.
Τα πανό με τα διαφορετικά συνθήματα από κάθε γωνιά της Αττικής, έδιναν την ποικιλία των περιβαλλοντικών κινδύνων, που αντιμετωπίζει το λεκανοπέδιο και η χώρα γενικότερα.
Το στίγμα των εθνικών αιτημάτων, περί περιορισμού των ρυπογόνων αερίων, καθιέρωσης Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, δημιουργίας ποδηλατοδρόμων έδωσαν οι μεγάλες οικολογικές οργανώσεις, ενώ τα αυτοδιοικητικά σχήματα και οι κινήσεις πολιτών πρόβαλαν τα αιτήματα της γειτονιάς τους.
Τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως διατυπώνονται από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων, είναι:
* Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα.
* Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
* Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.
* Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.
* Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο.
* Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων.
Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρισμού στη χώρα μας είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, η Ελλάδα εκπέμπει 0,777 κιλά CO2 ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, όταν η αντίστοιχη αναλογία στην Κίνα είναι 0,771 και στη Γερμανία 0,499. Παράλληλα, η συνολική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας αυξάνεται κατά 2,7% κάθε χρόνο (από τις χειρότερες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και κάθε Έλληνας “παράγει” σχεδόν 12,4 τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, δηλαδή 12% περισσότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου