ΤΟΠΙΚΑ

«Να φύγετε, να πάτε αλλού…»

να-φύγετε-να-πάτε-αλλού-211221

Δήμαρχος ζητεί να σταματήσει μεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή του! – Σταυροκοπιούνται στο Νότιο Πήλιο από τον «πόλεμο», που έχει ανοίξει ο Μιχ. Μιτζικός στο πρώτο εδώ και 20 χρόνια επενδυτικό σχέδιο εκατομμυρίων, που ξεκίνησε στη Μαγνησία

«Πολέμιος» μιας τουριστικής επένδυσης εκατομμυρίων -της πρώτης που εδώ και 20 χρόνια βλέπει η Μαγνησία να υλοποιείται- επιμένει να δείχνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο οποίος ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να σταματήσουν οι εργασίες και στην ίδια έκταση να υλοποιηθεί το έργο των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπήρξε από το 1975(!). Διαφορετικά να επιστραφεί η έκταση στον δήμο, παρά το γεγονός ότι η επενδύτρια εταιρεία την αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω δημόσιου διαγωνισμού έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Η επένδυση στα Καλά Νερά, αρχικού ύψους 10 εκατ. ευρώ και πλέον, πέρασε σε φάση υλοποίησης τους τελευταίους μήνες, μετά από πολυετή αναμονή και τεράστιες προσπάθειες για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Οι εργασίες εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και τα σχέδια ήδη λαμβάνουν μορφή στην έκταση των 38 στρεμμάτων.

Το Νότιο Πήλιο και ευρύτερα η Μαγνησία υποδέχθηκαν με τεράστια αισιοδοξία τις εξελίξεις της επένδυσης, ξεπερνώντας τη δυσπιστία που γέννησαν οι συνθήκες ότι κανένα επενδυτικό σχέδιο δεν θα προχωρήσει σ’ αυτό τον νομό. Κολοσσιαία σχέδια, άλλωστε, τις τελευταίες δεκαετίες έμειναν στο «ψυγείο», εξαιτίας διαφορών προσκομμάτων και κανένα τουριστικό έργο, όσο και αν οι επενδυτές επέμειναν να διαθέσουν μεγάλα κεφάλαια προς όφελος της ανάπτυξης, της αναμόχλευσης της τοπικής οικονομίας, των νέων θέσεων εργασίας, αλλά και κάθε οικονομικού οφέλους για τις τοπικές επιχειρήσεις, δεν προχωρούσε.

Οι επενδυτές των Καλών Νερών κινήθηκαν με υπομονή για να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά προσκόμματα και να φτάσουν -επιτέλους- να θέτουν τα σχέδιά τους σε υλοποίηση, αφού μετά από αγώνα δρόμου συμπλήρωσαν τον ογκώδη φάκελο με κάθε προβλεπόμενη έγκριση, μελέτες, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές και άλλες άδειες που πέρασαν από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Και όμως, μετά από όλα αυτά, συνάντησαν μπροστά τους κάτι που δεν θα μπορούσαν να αναμένουν: τη… μάχη του δημάρχου Νοτίου Πηλίου να σταματήσει η επένδυση!

«Βομβάρδισε» με email

Την ώρα, λοιπόν, που η Μαγνησία αναζητεί με αγωνία τα επόμενα αναπτυξιακά της βήματα, ο Μιχ. Μιτζικός επιμένει σε σχεδιασμούς άλλων δεκαετιών και ζητεί πίσω την έκταση που το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ μεταβίβασε, μετά από διαγωνισμό, εισπράττοντας ποσό 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μιτζικός βομβάρδισε με ομαδικές αποστολές δημοτικούς συμβούλους του Ν. Πηλίου, βουλευτές, υπουργούς, γενικούς γραμματείς, κάθε υπηρεσία ακόμη και την Εισαγγελία με ένα μακροσκελές υπόμνημα σχετικά με την επιστροφή στον Δήμο Νοτίου Πηλίου της έκτασης που απαλλοτριώθηκε με σκοπό την ίδρυση Ναυτικών Σχολών στα Καλά Νερά.

Ο κ. Μιτζικός στο υπόμνημά του φέρεται να περιγράφει συνολικά το ιστορικό των τελευταίων δεκαετιών γύρω από τις επίμαχες εκτάσεις, ενώ επισυνάπτει και σειρά εγγράφων.

Κοντολογίς, όπως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου υποστηρίζει ότι παράτυπα πουλήθηκαν οι συγκεκριμένες εκτάσεις από το ελληνικό δημόσιο. Ετσι, ζητεί να προχωρήσει η ίδρυση των Ναυτικών Σχολών, σε διαφορετική περίπτωση τα οικόπεδα να επιστραφούν στον δήμο. Κατά συνέπεια, η μεγάλη επένδυση να τα μαζέψει και να φύγει…

Η επένδυση

Σημειώνεται ότι με την επένδυση στα Καλά Νερά, το Νότιο Πήλιο εισέρχεται στον χάρτη των υψηλού επιπέδου ιστιοπλοϊκών προορισμών, καθώς σε πλήρη ανάπτυξη το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Ναυτικών Δραστηριοτήτων: κατασκευή μαρίνας ιστιοπλοϊκών σκαφών, σχολές εκμάθησης ναυτικών δεξιοτήτων και ξενοδοχειακή μονάδα 100 κλινών.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού κατά 35 περίπου (εντός του λιμένα) και κατά 35 εποχιακές εκτός του λιμένα, τη δημιουργία υψηλού επιπέδου βάσης υπηρεσιών προς τους πελάτες (εκτιμώνται στις 4.000 τα πρώτα έτη), ιστιοπλοϊκή σχολή για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και εγκαταστάσεις για την τεχνική υποστήριξη σκαφών αναψυχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου