ΤΟΠΙΚΑ

Τα μέτρα περιορισμού της ρύπανσης στο λιμάνι Βόλου

τα-μέτρα-περιορισμού-της-ρύπανσης-στο-851206

Τα ακριβή μέτρα για τη μείωση της ηχορύπανσης αλλά και της ρύπανσης της ατμόσφαιρας,που προκαλούνται από την δραστηριότητα του λιμανιού του Βόλου, καταγράφονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Η φορτοεκφόρτωση του σκραπ και των χύδην φορτίων είναι οι βασικές δραστηριότητες του λιμανιού που επιβαρύνουν την πόλη του Βόλου, ενώ οι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Πέτρο Σούρλα. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι ρυπαίνουσες λειτουργίες του λιμανιού επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την πόλη και κυρίως τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου. Με την ολοκληρωτική εφαρμογή της μελέτης αναμένεται να δοθούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα
Τα μέτρα που ο ΟΛΒ προτίθεται να λάβει είναι ο περιορισμός της όχλησης από την εκφόρτωση χύδην φορτίων και δη δημητριακών, πετ- κοκ και κάρβουνου, είναι η εγκατάσταση απορροφητήρων στα σιλό φόρτωσης, ώστε η σκόνη που σηκώνεται με την αναμόχλευση των υλικών να απορροφάται αμέσως, πριν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα και να αποθηκεύεται σε σάκους.
Αναφορικά με την φορτοεκφόρτωση σκραπ, θα γίνεται ψεκασμός με αφρό, ο οποίος θα έχει κολλητικές ιδιότητες. Ο αφρός αυτός θα προσκολλά μεταξύ τους τα μικροσωματίδια κι έτσι δεν θα ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα.
Ο πρόεδρος του ΟΛΒ κ. Σούρλας πρόσθεσε ότι μέχρι την εφαρμογή της μελέτης ο οργανισμός συνεχίζει τους ψεκασμούς στους χώρους φορτοεκφόρτωσης, ώστε να περιορίζεται η όχληση των κατοίκων της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου και προχωρά σε διαρκείς καθαρισμούς της χερσαίας ζώνης. Μάλιστα, όπως τόνισε, έχει ήδη δρομολογηθεί και η μεταφορά της γεφυροπλάστιγγας από το σημείο που είναι σήμερα, στην πύλη από την πλευρά του Κραυσίδωνα.

Σκραπ
Για την αποφυγή της δημιουργίας σκόνης κατά την φορτοεκφόρτωση
του scrap προτείνεται:
– Αντιμετώπιση της σκόνης με προσκολλούμενα χημικά μέσα.
Η χρησιμοποίηση χημικών μέσων σε αραίωση με το νερό για τον έλεγχο της εκπεμπόμενης σκόνης αποτελεί μια τεχνική λύση που στηρίζεται στην αλλαγή της επιφανειακής τάσης του νερού.
Με τη χρήση των ειδικών μέσων επιτυγχάνεται:
α. Η Εξάπλωση του νερού
β. Η σύνδεσή του στην επιφάνεια των στερεών
Έτσι επιτυγχάνεται η επιθυμητή ύγρανση που προσφέρει τη δυνατότητα συγκράτησης της σκόνης και σταθεροποίησής της στην επιφάνεια των σωμάτων.
Επίσης το προϊόν είναι κατάλληλο και στους εξωτερικούς χώρους, δεν στεγνώνει και δεν μετακινείται εύκολα με τον αέρα.
Η εκπομπή του κατάλληλου χημικού μέσου γίνεται με εκτόξευση στην επιφάνεια των σκονισμένων στερεών. Με κατάλληλο χειρισμό απλώνεται σε όλη την μάζα.

Δημητριακά
Για την αποφυγή δημιουργίας σκόνης κατά την φορτοεκφόρτωση δημητριακών προτείνονται τα εξής:
– Τροποποίηση του χώρου φορτοεκφόρτωσης σε φορτηγά αυτοκίνητα και τρένα με χρήση παραπετασμάτων τύπου κουρτίνας περιμετρικά του χώρου, ώστε να αποτελέσει κλειστό χώρο. Τοποθέτηση απορροφητήρα και κυκλώνα συγκράτησης της σκόνης και των στερεών σωμάτων και απόρριψη του αέρα στο περιβάλλον μέσω επιπλέον φίλτρου.
– Τροποποίηση του εξοπλισμού του κτιρίου αποθήκευσης (σιλό), με αντικατάσταση ή βελτίωση των κυκλώνων στην οροφή του κτηρίου και τοποθέτηση επιπλέον φίλτρου για τον απορριπτόμενο αέρα.
– Τροποποίηση του εξοπλισμού του χρησιμοποιούμενου πυλώνα, με προσθήκη νέων κυκλώνων και φίλτρων στην πλευρά του απορριπτόμενου προς το περιβάλλον αέρα.
Τα ανωτέρω μέτρα θα ακολουθήσουν χρονοδιάγραμμα με προτεραιότητα στην εφαρμογή των παραπετασμάτων, ώστε να κλείσει ο χώρος. Ανάλογα με την αποτελεσματικότητα θα προχωρήσει η τοποθέτηση του απορροφητήρα.
Στη συνέχεια θα συντηρηθούν οι κυκλώνες στην οροφή και θα επανεκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ώστε να αποφασισθεί η προσθήκη νέων σακκόφιλτρων.
Οι δύο ενέργειες – παραπετάσματα και συντήρηση των κυκλώνων της οροφής – θα ελαχιστοποιήσουν την

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου